USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Хто замовив Катю Гандзюк і як до цього може бути причетний помічник нардепа від БПП

6 Листопада 2018 10:09
4 листопада в опіковому відділенні столичної лікарні померла в.о. керуючої справами Херсонської міськради, громадська активістка Катерина Гандзюк.

За попередніми даними, організм 33-річної жінки, яку три місяці тому облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку, заподіявши опіки 40% шкіри і пошкодження очей, не витримав численних операцій.

Трагічна звістка про смерть Гандзюк викликало хвилю обурення в соцмережах, блискавичну реакцію президента Петра Порошенка, а також посольств країн Заходу. Прихильники Катерини організували серію «мовчазних протестів» у низці регіонів України (в Києві, втім, не обійшлося без конфлікту на акції - під «роздачу» одного з активістів потрапив нардеп від БПП Мустафа Найєм). 5 листопада десятки громадських організацій підписали заяву з вимогами відставки генерального прокурора Юрія Луценка і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Головне питання, яке вони піднімають, - досі силовиками не назвали імена замовників нападу на херсонську активістку, і справжні мотиви злочину.

«Страна» розбиралася, хто міг направляти організатора і виконавців здійснення кислотної атаки на Гандзюк, і чому цю історію пов'язують з помстою Катерині зі сторони «людей у погонах».

Напад біля під'їзду

Фатальним для радниці херсонського градоначальника став ранок 31 липня. Тоді до Гандзюк, яка вийшла з під'їзду висотки, де вона живе, на вулиці підбіг молодий чоловік. Чоловік в шортах і темній футболці вилив на голову Катерині рідину та втік.

З хімічними опіками голови, руки, ноги, передньої частини грудної клітини, а також лівого ока Катерина була госпіталізована в лікарню Херсона, а потім її перевезли до Києва.

Загадки кваліфікації та дві справи по одній фабулі

Розслідування обставин цього злочину з самого початку виявилося пов'язане з цілою серією загадкових дій правоохоронців і скандалів.

Так, на початках в поліції внесли інцидент в ЕРДР як злісне хуліганство (ч.4 ст.296 КК України), хоча оточення Гандзюк наполягало на тому, що це був саме замах. 1 серпня справу перекваліфікували на статтю про умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень (ч.2 ст.121 КК України), але і це не влаштувало симпатиків Катерини. Їх тиск наростав: представники «Національного корпусу» увірвалися в будівлю прокуратури Херсонської області. У приміщення наглядового відомства закинули димові шашки, в результаті чого коридори оповило димом.

Реакція на погром виявилася блискавичною. Херсонська поліція повідомила – «справа Гандзюк» розслідується вже як замах на вбивство (ч.2 ст.115 КК України) з особливою жорстокістю. Але як виявилося, навіть це не задовільнило Гандзюк.

Уже перебуваючи в клініці, активістка дала зрозуміти, що вона не довіряє системі МВС. Зважаючи на це, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що передав кримінальне провадження у СБУ. Спровокувавши тим самим, юридичний казус.

Справа в тому, що в один день із заявою глави ГПУ міністр внутрішніх справ Арсен Аваков рапортував про затримання підозрюваного в нападі на Гандзюк. У підсумку, аж до смерті Катерини розслідуванням обставин НП з в.о. керуючої справами міськради Херсона займалися два відомства. Історію з абсолютно ідентичною фабулою розплутували паралельно Нацполіція і спецслужба.

Так, СБУ розслідувало справу про напад на Катерину і тероризм, яка було повністю засекречена. На момент підготовки цього матеріалу в судовому реєстрі доступна тільки одна «ухвала» на цей рахунок, по якій важко простежити логіку підлеглих Василя Грицака. При цьому, як випливало з заяв в пресі, «контора» нібито була підключена до справи, щоб знайти замовника нападу на Гандзюк. Про підозру в рамках даного провадження не було оголошено нікому.

Зі свого боку, причетних до замаху вираховували і копи, але вже в рамках «поліцейського справи». Де перші ж процесуальні кроки викликало шквал обурення.

Замах хотіли «пришити» колишньому зеку, який був на морі

Виявилося, що поліція намагалася «повісити» напад на Гандзюк на людину, яка не мала ніякого відношення до історії її мук.

У якості жертви обрали раніше судимого Миколу Новикова, претензії до якого в скоєнні злочину перший заступник голови Нацполіціі В'ячеслав Аброськін публічно назвав «обґрунтованими».

«Очевидно, що він (Новиков, - ред.) виконував замовлення. Зараз поліція вивчає питання його зв'язків, контактів», - переконував журналістів у причетності Миколи до замаху близький до глави МВС парламентарій від «Народного фронту» Антон Геращенко. І заявляв, що «ніякого відношення замовники і організатори (нападу на активістку, - ред.) не мають до поліції», хоча Гандзюк і її друзі стверджували протилежне.

Суд заарештував Новикова, незважаючи на те, що у нього було алібі. Лише коли резонанс про явне підтасування матеріалів дійшов до Києва, чоловіка випустили на волю.

Слід «УДА»

До того часу правоохоронці затримали ще п'ятьох осіб, які на сьогоднішній день є офіційними підозрюваними у справі.

Це Микита Грабчук, Володимир Васянович ( «Шуруп»), Віктор Горбунов (він купував сірчану кислоту), В'ячеслав Вишневський та Сергій Торбін ( «Опер»).

Всі вони є ветеранами АТО, які перебували у «правому русі» під прапорами 5-го батальйону Української Добровольчої армії. За іронією долі, саме начальник штабу цього підрозділу раніше виписав іменну подяку Катерині за допомогу, яку вона надавала «УДА».

Четверо з підозрюваних, включаючи безпосереднього виконавця замаху - Грабчука (він вилив кислоту на Гандзюк), зізнались у скоєнні злочину. «Добробатівці» вказали у якості мотиву скоєння злочину отримання фінансової вигоди (від 500 до 800 доларів кожен). Крім того, вони скоїли це нібито в помсту за те, що Катерина була «сепаратисткою і корупціонеркою».

Організатор пішов у відмову

Що ж стосується нагородженого орденом «За мужність III ступеня», керівника організації «Добровольці Божої Пари» і екс-співробітника МВС Торбіна, якого слідство вважає організатором замаху, то він повністю відмовляється визнати свою провину.
Сергій Торбін
Сергій Торбін

Як розповів виданню адвокат «Опера» Юрій Хазов, його клієнт наполягає на тому, що його оббрехали колишні побратими.

«За матеріалами справи, яка розслідувалася Нацполіцією, головні і єдині доказі його причетності - це свідчення, які дали проти нього інші підозрювані. Більше немає нічого, Торбін провину не визнає», - зазначає захисник. І додає, що в розслідуванні обставин замаху на Гандзюк, яким займалася Служба безпеки, «Опер» проходить як свідок.

У день смерті Гандзюк він був етапований з Херсонського СІЗО, де утримувався під арештом, в Київ. Крім Торбіна, під вартою серед інших фігурантів справи досі перебуває тільки Грабчук. Троє інших – на волі, хоч і під домашніми арештами.

Їх подальша доля в руках слідства, яке 5 листопада остаточно передали з Нацполіції в СБУ. Що характерно, у відомстві Авакова, рапортуючи про це, назвали розслідування в частині організатора, посібників і виконавців замаху завершеним. І фактично готовим до передачі в суд. Але відповідь на головне питання - хто і чому замовив Катерину Гандзюк в МВС так і не змогли знайти.

Показовими щодо цього є рефлексії спікерів, які наближені до глави МВС, після звістки про смерть активістки.

Так, вищезгаданий нардеп Геращенко в коментарі до свого посту в соцмережах, нарікаючи щодо мовчання Торбіна про замовника нападу, написав: «В Україні заборонені тортури і знущання над підозрюваними. Тому у поліції немає інших варіантів, як розкривати такі злочини інакше, ніж інтелектуальним способом. А це працює не завжди».

Заступник голови Нацполіціі Аброськін (який три місяці тому переконував суспільство, що «жертва» Новіков дійсно причетний до замаху), тим часом не втрачає надії. «Замовник обов'язково буде встановлений і затриманий», - заявив він напередодні.

Втім, з урахуванням того, що справу передали в СБУ, якщо замовника і знайдуть, то, швидше за все, вже без участі «копів».

Версії про замовника і його зв'язки з МВС

Те, що напад на Гандзюк, швидше за все, було пов'язаний з активною громадянською позицією потерпілої або службовою діяльністю, правоохоронці стверджують з перших днів після НП. На цьому ж наполягала і сама Катерина, вказуючи на те, що розслідування замаху на її життя можуть свідомо гальмувати, аби не вийти на високопосадовців у погонах.

Адже, як уже писала «Страна», за роки своєї діяльності активістка зуміла нажити собі чимало опонентів з числа людей, так чи інакше пов’язаних із системою МВС. Зокрема, Гандзюк не соромилася в виразах, заявляючи претензії правоохоронцям в частині незаконної, на її думку, роздачі зброї людям з посвідченнями «журналістів». З явних конфліктів за її участю - розбірки (в тому числі судові) з тепер уже екс-начальником «економічного» управління херсонської Нацполіціі Артемом Антоніщуком, а також скандальні суперечки з Кирилом Стремоусовим - представником місцевих «соціалістів», вождем яких є ще один видатний екс-співробітник МВС Ілля Ківа.

В цілому, у місті йшла масштабна війна проти чинного мера, членом команди якої була Гандзюк. І вели її, в основному, люди близькі до МВС або особисто до Авакова.

Як стверджує співрозмовник видання в прокурорських колах, версії про можливий зв'язок «збройної історії», а також причетності соратника Ківи і Антоніщука до замаху на Гандзюк, слідство дійсно перевіряло. Будь-яких доказів поки в цьому напрямі не було виявлено.

Але була й інша цікава зачіпка.

Вона перегукується з весняними пожежами в Олешківському районі Херсонської області, що сталися 28 травня. Тоді в результаті підпалів вигоріли десятки гектарів соснових насаджень. За однією з версій, яку відпрацьовувало слідство у даній справі, справжньою метою зловмисників було викорчовування і перепродаж лісу. Відпрацювання телефонів осіб, які перебували в зоні дії вишок зв'язку в момент інциденту в Олешках, дала певні результати. У підсумку, слідство перевіряло на зв'язок з паліями п'ять мобільних номерів.

За інформацією видання «ОРД», одним із них регулярно користується представник так званої групи Торбіна - об'єднання колишніх «добробатівців» Херсона. Другий і зовсім належить одному з групи підозрюваних у «кислотній атаці» на Гандзюк.

У зв'язку з цим слід зазначити: Катерина також висловлювала своє ставлення до «битви за ліс», яка розгорнулася на Херсонщині. Під час протистояння, яке велося в регіоні прихильниками і противниками обласної влади, вона критикувала обидві сторони конфлікту, називаючи їх бандитами. Які, мовляв, прикриваючись патріотичними гаслами, вели банальне з'ясування стосунків за право безкарно красти ліс.

Як би там не було, але в цьому протистоянні також звучало ім'я «Опера». Сергія Торбіна херсонські атовці звинувачували в рекетирстві, називаючи членом банди Ігоря Павловського.

Павловський - досить відома на півдні України людина. Його прізвище зустрічається серед керівників охоронної фірми «Чорний туман», куди набирають атовців. А на загальнонаціональному рівні Павловський відомий як помічник нардепа від БПП Миколи Паламарчука - генерала поліції і заступника глави МВС - керівника кримського главку часів початку «нульових». За інформацією видання The Newsroom, Паламарчук вважається одним із «смотрящих» від президента Петра Порошенка на Херсонщині.

При цьому, згідно із однією з версій, саме помічник впливового парламентарія міг передавати гроші «Оперу» як платню за організацію нападу на Катерину Гандзюк. У рамках розслідування кримінальної справи про замах на життя активістки, Павловський був допитаний, але на даний час його процесуальний статус в справі – «свідок».

Дану інформацію поширюють і активісти спільноти «Хто замовив Катю Гандзюк?». За їхніми словами, посередником між виконавцями злочину і замовником був раніше судимий Ігор Павловський, який має кличку «Собака».

«Павловський - офіційний помічник народного депутата від Блоку Петра Порошенка Миколи Паламарчука. Паламарачук - вічний «смотрящий» за темами МВС в Херсонській області», - стверджують активісти.

У свою чергу, нардеп Паламарчук вже назвав «маренням» інформацію про його можливу причетність до замаху на активістку Катерину Гандзюк. У коментарі УНІАН він пояснив, що Павловський - дійсно його помічник в Херсонській області.

«Якщо він комусь передавав гроші, то нехай його притягують до кримінальної відповідальності. Можливо, (його, - ред.) допитували, але я цього не знаю. Якщо допитували, нехай затримують, якщо винен, то нехай залучають. Я не можу ані спростувати, ані підтвердити, причетний він чи ні», - пояснив парламентарій.

Він висловив образу, що ЗМІ характеризують його як «смотрящего» від президента на Херсонщині, зазначивши – «Опер» Торбін дійсно перебував у громадській організації, яка розміщувалася в тій же будівлі, де і його депутатська приймальня. «Я його бачив один раз тому, що затримали. Звичайно, і мій помічник його знає»", - додав Паламарчук.

У той же час, він уточнив - ніякого мотиву у нього для замовлення нападу на Гандзюк ніколи не було.

«Я Гандзюк не знав, її ніколи не бачив в очі, я з нею не пересікався. Я точно не маю ані мотивів, ані підстав. Не знав її. Вона мене не критикувала, не знала мене», - сказав нардеп.

До слова, блогер Ольга Шарій опублікувала свою версію злочину. Вона також пов'язує вбивство Гандзюк з лісовими пожежами, але при цьому зазначає той факт, що напад на Гандзюк відбувся в той же день, що і вбивство ветерана АТО з Бердянська Олешка на прізвисько «Сармат». Олешко, як зазначає Шарій, також брав участь у розбірках навколо лісів і, на цьому грунті, посварився з місцевими автовцями, які захищали інтереси місцевої влади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Евгений Показати IP 6 Листопада 2018 11:35
Походу обычная месть - ,,пациков по понятиям"..в Украине эти годы будут вспоминатся как ,,лихие 10- ые"..
Навуходоносор Показати IP 6 Листопада 2018 20:41
Убиты тысячи людей, десятки известных журналистов - Гонгадзе, Шеремет и многие другие. Всех перечислять - рамки для коментов не хватит. И никто из убийц не найден! В редких случаях отвечают "стрелочники". Система убивает, калечит, система покрывает, бездействует, загнивает. Во всех странах так называемой демократии за митинги или пикеты около зданий судов можно схлопотать десять лет по статье "Давление на суд". И потому самого давления не бывает, и потому суд выполняет функции по защите правды, чести и достоинства личности. У нас в залах судов нигде не работающие ура - патриоты в балаклавах могут позволить себе угрожать судьям, ломать мебель и офисную технику, избивать адвокатов! Такого не было даже в Зимбабве, где правил людоедский режим Мугабе! О каком европейском пути Украины может идти речь?! Верной дорогой идет страна, прямиком в историческое забвение...Шансом 31 марта 2019 года она вряд ли воспользуется - выбирать из засаленной колоды клятвопреступников агнца не получится. Поэтому продвинутый народ голосует ногами - абы куда и абы подальше устраивать свою жизнь. Собственно говоря, "египетский" исход украинцев в стадии завершения. Если сравнивать с агрономией, то, как известно, плодородного гумуса в почве бывает от 18 до 16 процентов. Без гумуса почва - это обычная бесплодная земля. Биомасса. Так и в народе. В любой нации 12-16 % людей двигают страну к процветанию, остальные - исполнители их воли, работяги. В Украине процент "гумуса" упал до критического уровня. Еще лет пять-шесть и работать на предприятиях с высокими технологиями будет некому. Инвесторы за бугром это знают и не спешат за "длинными" деньгами, они ждут окончательного аккорда с названием "кырдык". И после него эти мародеры приедут сюда толпами и заберут все даром! Такие вот мысли навеяла смерть невинно убиенной Гандзюк...Царство небесное ей, геена огненная убийцам... А Евгению отвечу - это не "лихие" годы, это катастрофа. И людей заставляют не думать о ней, подкидывая политические разборки на ток-шоу, загоняя в безысходность и бедность подачками - субсидиями от олигархов, натравляя друг на друга "томосятиной". Одним словом - политика кнута и пряника, сдобренная при этом ура-патриотизмом. Это не наше изобретение, так Британия правила своей империей, над которой, как известно, никогда не заходило солнце. Наши же офшорные "кэрманычи" лишь взяли ее на вооружение, адаптировав для нашего же народа. В этом отношении они весьма талантливые прохвосты.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus