USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

«Це Врадіївка Петра Порошенка». Ким була Катя Гандзюк і що говорять після її смерті

5 Листопада 2018 10:11
33-річна Катерина Гандзюк, активістка з Херсона, яку в кінці липня облили кислотою, померла 4 листопада. Це був резонансний злочин, і тому смерть викликала шквал обурення. На 19:00 у неділю біля будівлі МВС у багатьох містах України активісти влаштували акцію протесту.

Ким була Катерина і що говорять після її смерті згадує «Страна».

Від антикорупційних розслідувань до кислоти

Катя Гандзюк народилася 17 червня 1985 року в Херсоні. Де і прожила все своє життя. Була депутатом Херсонської обласної та міської рад, радником Херсонського міського голови. Також працювала національним волонтером ООН.

У 2003-2015 роках була активісткою партії «Батьківщина». Брала участь у Помаранчевій революції і Евромайдані. Займалася антикорупційними розслідуваннями, критикувала поліцію і чиновників, а також «проросійські сили» Херсонської області.

31 липня цього року на Гандзюк було скоєно напад. Чоловік чекав її біля під'їзду, після чого хлюпнув в активістку кислотою.

Гандзюк отримала хімічні опіки понад 30% тіла. Справу про напад було кваліфіковано як замах на вбивство.

Активістка Катя Гандзюк в лікарні

1 серпня спеціальним санітарним бортом Гандзюк відправили до Києва. Вже наступного дня їй була надана державна охорона. Паралельно в Херсоні Нацкорпус розгромив будівлю облпрокуратури. Члени організації, за їхніми словами, вимагали, аби прокурор області взяв на себе відповідальність за те, що відбулося.

Тим, хто опізнає нападника на Катю Ганздюк, обіцяли винагороду в 100 тисяч гривень.

Підозрюють ветеранів АТО

У результаті слідства затримали підозрюваних - п'ятьох колишніх учасників АТО. Це В'ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Сергій Торбін (на фото нижче) і Микита Грабчук. Торбін в підозрі фігурує як організатор замаху.

У поліції відзначали, що вони «патріотично налаштовані».

А їхні адвокати робили акцент на те, що ветерани АТО напали на Гандзюк, бо вважали її сепаратистскою.

Хто є замовником злочину - досі не ясно. На початку вересня активісти і друзі Каті звернулися до підозрюваних із закликом назвати тих, хто віддав їм наказ вчинити напад. Але реакції на цей заклик досі не було.

Володимир Васянович проходить у справі як співучасник у нападі. Наприкінці лютого 2016 року в Європарламенті проходила фотовиставка «Переможці», присвячена героям АТО.

Фотографії Васяновича, на тілі якого видно татуювання з нацистською символікою, виявив в підсобці польський журналіст. Про це розповів блогер Анатолій Шарій.

Шарій виявив і інші підтвердження того, що Васянович - прихильник неонацистської ідеології. Зокрема, на численних знімках, наведених у відео, він знімається на фоні свастики і з піднятою вгору рукою.

Що відбувалося з Гандзюк після нападу

У кінці серпня стан Гандзюк значно погіршився. Їй потрібні були ліки, яких немає в Україні. Тим часом тривало розслідування справи про замах на вбивство.

СБУ засекретила дані про замовників нападу. Двох підозрюваних атовців залишили в СІЗО, а одного відпустили під домашній арешт.

До кінця вересня Катя Гандзюк перенесла 11 операцій. Тоді ж дівчина заявила, що не сумнівається в тому, що всі затримані причетні до замаху на її життя. Також вона записала відео, де сказала, що виглядає погано, але краще, ніж справедливість і правосуддя в Україні.

На Банковій був проведений мітинг «Мовчання вбиває», який був присвячений численним нападам на активістів. На нього відреагував президент Петро Порошенко. Він зазначив, що «поділяє стурбованість».

Поліція підтвердила смерть Гандзюк

4 листопада активістка Катя Гандзюк померла. За попередніми даними, причина смерті - відірвався тромб. Поліцейські дізналися про те, що трапилося, з соціальних мереж.

«Повідомлення про смерть Катерини Гандзюк до чергової частини від лікарів не надходило. Однак для перевірки інформації, яка поширилась в соцмережах, у лікарню виїхала слідчо-оперативна група. Факт смерті підтвердився. Поліцейські проводять необхідні слідчі дії», - сказано в повідомленні Національної поліції.

Що пишуть в соцмережах

«Померла Катерина Гандзюк. Нехай в пеклі горять її вбивці і замовники, а також ті, хто їх покриває від правосуддя! Нехай будуть прокляті, таку дівчину з муками позбавили життя», - пише журналіст Тетяна Висоцька.

«Вбивство Катерини Гандзюк - це Врадіївка Петра Порошенка. Але, в той же час, це набагато гірше, ніж Врадіївка. Врадіївка - це був шок, збій системи, ментівське свавілля. На яке все ж, при бажанні, було легко знайти управу просто по дзвінку з Києва. Тут же ми маємо справу з ситуацією, яка не просто некерована, вона нікого по-справжньому і не шокує. За п'ять років бандитизм зрісся з політикою, з владою, і сам став владою. Справа Гандзюк викликало резонанс виключно через близькість покійної з посольствами. Але в ній немає абсолютно нічого, що здатне якось особливо здивувати жителів тисяч населених пунктів по всій країні. Це їхнє повсякденне життя. І навіть якщо завтра раптом знайдуть замовника – і що з того? У дракона відразу ж виросте нова голова. Nomen illis legio», - пише журналіст В'ячеслав Чечіло.

«Загибель Катерини Гандзюк - це трагедія, що стане одним із символів нашого часу. Тепер це не напад - це вбивство, це вища міра. Вбивці діяли в складі групи, вони встановлені і затримані, четверо з п'яти учасників вбивства зізналися в скоєнні злочину, їх показання підтверджені слідством. Це воїни-добровольці, справжні герої війни, одному з них після важкого поранення в бою довелося ампутувати ногу. Тим страшніший той злочин, який вони здійснили, тим важча їх відповідальність. Свою славу і честь вони заплямували вбивством. Думаю, зараз потрібен судовий процес, як можна швидше, і потрібен довічний термін для вбивць. Отримавши публічну ганьбу на суді і отримавши довічне, яке відрізає всі шляхи, вбивці розкажуть все - і всі свої справжні мотиви, і чи були замовники у цього вбивства, чи хто міг бути в ньому зацікавлений. Мені здається, в такій справі потрібні суд присяжних і максимальна швидкість розгляду, для чого необхідний якісний склад суддів. Не знаю, чи можливо це в Херсонській області, але розумію, що найбільш логічна реакція держави», - пише журналіст Юрій Бутусов.

«У Словаччині кілерів і замовницю вбивства журналіста Яна Куцяк затримали через 7 місяців. У Болгарії вбивство і згвалтування журналістки Вікторії Маринової розкрили за тиждень ... У нас, як на іншій планеті, - слідство триває 3 місяці, дівчина померла. Так хто замовив Катерину Гандзюк?» - пише журналіст Юлія Рябчун.

«Може прозвучить цинічно, але. Поки поліція буде бігати за Крюкової, щоб на догоду своєму начальству «хлопнути» її за водіння нібито в нетверезому вигляді.

Поки СБУ буде відкривати справи за держзраду проти мене, за те, що пишу правду про гнійних партнерів Порошенка.

Поки Генпрокуратура вивчатиме з'єднання Седлецької.

Простих українців будуть грабувати, вбивати, обливати кислотою і переїжджати джипами.

Тому що силові і правоохоронні структури в нашій країні перетворилися з інструменту захисту громадян в інструмент захисту влади.

Тому, коли громадян вбивають і калічать, для влади це навіть добре. Можна буде більше вкинути «порожніх» бюлетенів.

А якщо вбивають борців проти системи - це ще краще. Так як це не тільки зайвий бюлетень, а й менше метушні.

До речі, окремо хотілося б сказати за організаторів акції «ЇЇ вбили», яка відбулася на Богомольця. І тих, хто до ниї приєднався.

Що ж ви, гни% и, не ходили туди після замаху на Гандзюк? Чекали серйознішого способу попіаритися?

Дочекалися.

Сподіваюся, спробуєте такий же піар на собі», - емоційно написав журналіст Олександр Дубінський.

«Зараз вони всі кричать: «Хто замовив Катю Гандзюк?» Хоча відповідь вже давно відома. Підозрюваними у співучасті в організації замаху є Володимир Васянович (позивний« Шуруп ») і Сергій Торбін (позивний «Опер»). Обидва воювали на Донбасі в складі 5-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу (ДУК). Нагороджені орденом «за мужність» III ступеня та орденом «Народний герой України». Васянович - уродженець Житомира. Учасник боїв за Донецький аеропорт, Саур-Могилу, Авдіївку і т. д. У результаті вибуху фугасу втратив ліву ногу. Його фото у якості героя українські журналісти возили на виставку «Переможці» в Європарламент наприкінці лютого 2016 року. Фотографії Васяновича, на тілі якого видно татуювання з нацистською символікою, виявив в підсобці польський журналіст. Після цього розгорівся скандал. У серпні Херсонський міський суд заарештував Васяновича на 60 діб без права внесення застави. Торбін - житель Херсона. Керує громадською організацією добровольців-учасників АТО «Добровольці Божої Пари», - пише юрист Олексій Романов.

За словами прокурора, на Васяновича і Торбину як співучасників замаху вказують свідчення інших учасників справи - Віктора Горбунова і громадянина Вишневського. За словами останнього, кислотою Гандзюк облив чоловік з позивним «Мураха».

На сьогоднішній день у справі затримано п'ятьох осіб - Горбунов, Торбін, Васянович, Вишневський та Грабчук. За версією слідства розчин акумуляторної сірчаної кислоти 6 липня купив в Каховці Горбунов.

На допиті Горбунов заявив, що організувати замах йому і Вишневському, Васяновичу і Грабчук запропонував Торбін, заявивши, що Гандзюк - «корумпований чиновник з проросійськими поглядами». За його словами, за покупку кислоти він отримав від Васяновича 300 доларів і від подальших дій відмовився. Він же опізнав у чоловікові, який на відео біжить від будинку Гандзюк, Грабчука.

Так що, громадяни майданівці, атошникі і інші патріоти, - не потрібно задавати собі питання на кшталт «Хто замовив Катю Гандзюк?»

Порошенко закликав покарати винних

«Україна зараз переживає дуже непрості часи: щотижня ми втрачаємо наших воїнів-героїв, які під кулями російських окупантів гинуть на Донбасі. У мирних регіонах, на жаль, теж відбуваються страшні трагедії. Кілька хвилин тому мені повідомили, що активістка Катерина Гандзюк, проти якої була скоєна атака нелюдів, померла в лікарні. Звертаюся до правоохоронців зробити все можливе, аби вбивці Катерини Гандзюк були знайдені, опинилися на лаві підсудних та були покарані. Ми всі маємо об’єднати зусилля та допомогти правоохоронним органам для того, щоби зло було покаране», - написав у себе на Фейсбук Порошенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 5 Листопада 2018 12:24
До чого тут Порошенко? Вона не виступала ніколи проти Порошенка, ніколи слова кривого не сказала про Гройсмана. Вона виступала проти Ківи, проти регіоналів, проти Ляшка
Нордчинський Показати IP 6 Листопада 2018 23:09
Ну, Шарій теж не великий есперт-правдолюб..А взагалі-то навпаки - мутний суб'єкт, що більше піариться на трагедіях і явно працює проти України.
Нодчинський до Нордчинський Показати IP 9 Листопада 2018 19:56
Читаю цей комент і розумію чому наші люди так легко ведуться на популістську дурню, яку нам заливають політики і зомбоящик. Жодного аргументованого слова, одне плювання жовчю. P.S. Дякую за мінуси у нас тут альтернативну точку зору висловлювати не можна(як при совєтах).

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus