USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.63 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Хто буде наступним губернатором Волині?

16 Березня 2010 12:32
Рішучість і натиск, з якими нова влада стала «наводити порядок» у кадрах, дають усі підстави чекати, що черга голів ОДА – не за горами. Посади губернаторів, не дивлячись на певну «декоративність» їх функцій, небезпідставно розглядаються регіоналами як ключові: напередодні парламентських виборів та виборів до місцевих рад команді Януковива вкрай важливо мати біля адмінважелів в регіонах своїх людей.  
Уже від 7 лютого Волинню гуляють чутки, плітки і припущення про те, хто займе губернаторський пост. «ВН» теж порозпитували політологів і проаналізували факти різного рівня достовірності.
«Губернаторів міняти точно будуть. Партія регіонів – потужна, велика, членство у ній не мертве на папері, як у інших, а реальне. І головне, що ця партія дуже амбітна. У її складі не тільки підприємці, які прийшли лобіювати свої інтереси, а й люди, які мають досвід роботи на владних посадах. В тому числі є й такі, які претендують у кожній області на перші ролі»,  - каже політолог Тарас Літковець.
Головною ознакою того, хто прийде на губернаторський пост Волині, буде тавро «свій» для нової влади. Себто, новий голова може й не бути членом ПР, проте він погодиться танцювати під їх музику.
Найлогічнішим видається прихід на посаду голови ВОДА представника Партії регіонів. «Не дивлячись на складний, місцями суперечливий процес формування опозиційної на Волині політичної сили, (конфлікт між лідерами Олександром Башкаленком та Анатолієм Горбатюком) і один, і другий - претенденти свої, що «пережили разом 5 років в опозиції» у цьому явна перевага» - каже директор Волинського відділення Комітету виборців України, політолог Юрій Кресак.
З прагматичної точки зору кандидатура «відвертого регіонала» на посаду голови Волинської ОДА – не надто приваблива. Причиною тому –  «бютівськість» області, де і більшість населення, і голова головного виборчого органу – прихильники головної опозиціонерки.  Відтак, якщо губернатором стане Башкаленко – неприхованого конфлікту між ним і головою Волинь ради і очільником штабу Тимошенко на Волині  Анатолієм Грицюком навряд чи вдасться уникнути.  
Разом з тим експерт Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу Володимир Павлюк, говорить про «відсутність в середовищі волинських регіоналів потужного та досвідченого у справах державного управління кандидата». «Цей факт спонукає «центр» до пошуку представника Партії регіонів з іншого регіону, не виключено народного депутата» - каже експерт
Кандидатурою такого «варяга», називають, приміром, голову Рівненської ОДА у 1997-2005 роках Миколу Сороку. Від довгий час очолював Аграрну партію України (перейменовану згодом у Народну) на Рівненщині.
Невдовзі Микола Сорока очолив список до обласної ради партії «Відродження» покійного керівника «Укрзалізниці» Георгія Кирпи і став депутатом. У 2007 році Сорока вступив до Партії регіонів і був 248 номером у партійному списку на дострокових парламентських виборах. «За рівнем впливовості Миколу Сороку умовно можна порівняти з Борисом Клімчуком, тому чутки про його можливе призначення головою Волинської ОДА можуть перетворитися на доконаний факт» - каже Юрій Кресак.
Іншим «губернаторським розкладом» регіоналів на Волині може бути ситуація, коли не посуватимуть чинного голову Миколу Романюка, а вже представника Партії регіонів поставлять на посаду першого заступника голови ОДА – вважає Володимир Павлюк.
Оцінка можливості того, що Миколу Романюка лишать губернатором, до слова - неоднозначна. «На користь такої можливості – той факт, що Волинська область не дуже цікава Партії регіонів і в економічному, і в політичному аспектах: порівняно мало населення, дотаційне господарство, слабка промисловість» - каже Тарас Літковець. Відтак за умови заявленої лояльності Романюка можуть лишити, адже Волинь не надто приваблива як «одиниця розрахунку» з політичними союзниками.
«За час виконання обов’язків керівника області Романюк не був помічений у політичних конфліктах. Окрім того, колишнього «комсомольського» і «приватбанківського» колегу Романюка - Сергія Тігіпка, призначили на посаду віце-прем'єра у новому уряді. Отож, в ситуації відсутності явного конкурента та протекторату з боку Сергія Тігіпка, та напевно й Ігоря Коломойського, кандидатура Миколи Романюка як губернатора при Януковичі, виглядає доволі логічною» - каже Володимир Павлюк.
Натомість Юрій Кресак шанси Романюка лишитися губернатором оцінює як невисокі. «Важливішим є політичний момент: Волинь - помаранчева область, де потрібна «своя» людина» - каже Кресак.
Як би не було, якщо Романюк таки лишить губернаторський пост, то аж ніяк не за власним бажанням.
Не дивлячись на те, що Волинь не дуже котується в якості «політичної валюти», її все ж розглядають як таку, що може в результаті перемовин нових коаліціянтів відійти під вплив політичної сили Володимира Литвина.  Йому явно «винні», й окрім того Волинська область – традиційно не байдужа литвинівцям, де у них і не найменш потужний адмінресурс, і економічні інтереси основного фінансового донора НПУ Ігоря Єремєєва.
«Можна припустити, що для Блоку Литвина посада голови Волинської ОДА є дуже бажаною, але не принциповою. Оскільки Народна партія має значно потужніший кадровий потенціал ніж Партія Регіонів у Волинській області, то логічно, що Литвин як «суб’єкт» коаліції не проти закріпити за собою і певні області, де він має підтримку. У такому випадку найбільш вірогідним кандидатом на посаду голови ОДА від партії Литвина слід розглядати сьогоднішнього заступника голови ОДА, колишнього голову Волинської обласної ради Василя Дмитрука» - каже голова Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу Михайло Наход.
Все рідше в навколополітичних колах як ймовірний сценарій називають повернення на губернаторську посаду Володимира Бондаря, який і хотів і міг - лобі ніби-то мав забезпечити його єецівський шеф Віктор Балога.  «Після формування нової коаліції та відсутності у ній групи депутатів представників «Єдиного Центру» таке призначення виглядає малоймовірним» - вважає Володимир Павлюк.
*   *   *
Прогнози того, коли станеться перезавантаження посади губернатора на Волині, коливаються від кількох днів до місяця. Затримати це може як ще залишкове «бродіння» у справі формування уряду, так і те, що міняти губернаторів на місцях почнуть явно не з Волині.
Та все ж без своїх людей на місцях регіонали не зможуть оперативно і «без усяких» впроваджувати свої рішення. І розкачуватися, як показав нещодавній «коаліційно-урядовий» досвід, на Банковій не збираються.
Юрій РИЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 37
123 Показати IP 16 Березня 2010 14:39
Пане Кресак да буде Вам відомо опозиція це не сидіти 5 років!!! а робити, висловлювати свою позицію, діяти!!! Цього пан Башкаленко ніколи не робив і не буде робити. Він бізнесмен і перш за все його цікавив і буде цікавити його бізнес.
Антон Показати IP 16 Березня 2010 14:43
Якщо буде стояти питання Башкаленка – Горбатюка то тут все зрозуміло питання тільки чи захоче сам Горбатюк бути губернатором маючи в себе Багшкаленка який постійно буде «плакати», що його та його людей ніхто не попристройував до влади капати в Київ та та заважати працювати?
Vlad Показати IP 16 Березня 2010 14:52
Романюка лишити - бо він лояльний…? А владі не потрібні лояльні чи їй потрібна РОБОТА? А що зробив «Лояльний Романюк» для президента Ющенка? То може хай те ж саме зробить для Януковича? Лояльних вибачте «сраколизів» у нас вдосталь…
Артем Показати IP 16 Березня 2010 14:56
При всьому моєму ставленю до партії регіонів, як на мене то області потрібні зрушення потрібний Губернатор який матиме вільний підхід до депутатів від ПР до Кабінету міністрів від ПР який зможе «вибити» для нашої дотаційної області кошти на різноманітні проекти і тут є єдиний варіант Горбатюк. Надіюсь в партії регіонів хватить здорового глузду не поставити Башкаленка.
ТОМА Показати IP 16 Березня 2010 15:04
О у нас вже почали запрошувати в експерти Володимира Павлюка (це випадково не той Павлюк що Яценюку в києві на підказував як правильно будувати іміджову компанію???) «Поважного» політолога Юрія Кресака керівника виборчого штабу Яценюка на Волині (що загнав КВУ в яму і з людьми Яценюка за вибори не розрахувався) то це ви панове експерти будете нам радити хто на Волині має бути губернатором?
Maks Показати IP 16 Березня 2010 15:08
Губернатором буде Башкаленко тому що: 1) він проявляє найбільше бажання навіть пробував зустрітись з Ахметовим 2) Його питання лобіює Кривицький 3) він уже продає посади.
faBULA Показати IP 16 Березня 2010 15:12
Мій прогноз лишиться Романюк. Надто він добре ще раніше розкладав яйця в різні кошики, і надто прогнрозованою була перемога Януковича, щоб Романюк цього не передбачив. Певно зараз переговорий йдуть - аж куфайка завертається
Marks Показати IP 16 Березня 2010 15:19
Який ще Сорока, який Башкаленко та Клімчук. Губернатор це не одна особа це команда! З цього списку що ви дали команду мають Романюк, Дмитрук, Горбатюк. Дмитрук губернатор – смішно (хоча багато хто сміявся з Бондаря). Романюк губернатор – можливо але чи захоче він бути формальною особою бо першу скрипку йому ніхто не дасть грати? Горбатюк губернатор – знову ж можливо але він вже депутат і чи потрібно йому те губернаторство при довіску Башкаленку?
Федір Вікторович Показати IP 16 Березня 2010 15:30
Да яйця розкладати Романюк вміє, слухи давно ходили, що Романюк помагав Башкаленку в деяких бізнес питаннях а тут ще і давній «бізнес партнер у владі» Башкаленка Кривицький працює в Романюка так диви і сторгуються, що все залишається без змін А губернатором буде Романюк при першому замі Башкаленці або Башкаленко при замі Романюку. (бізнес – бізнесу помагає)
nastya Показати IP 16 Березня 2010 15:38
Якщо Янукович хоче змін то робити, інколи навіть різкі, кроки прийдеться. Знаєте вже якщо чесно набридли одні і ті самі лиця при різних владах ті ж Дмитруки , Заремби, Кирильчуки та їм подібні, які щось вирішують, щось говорять, щось за їхніми словами пробують робити а область як була в перших рядах позаду так і залишається.
Башкаленко Показати IP 16 Березня 2010 15:41
нехай буде хто завгодно тільки не Башкаленко.
Се Показати IP 16 Березня 2010 15:43
Ура Башкаленко буде губернатором може з людьми за вибори розрахується? Пане Башкаленко вже весна прийшла може вже пора?
Саша Показати IP 16 Березня 2010 15:47
Проня на Губернаторство!!!!!
Петро Показати IP 16 Березня 2010 16:01
"відсутність в середовищі волинських регіоналів потужного та досвідченого у справах державного управління кандидата" - ПРОФЕСІЙНІ ЛЮДИ В ПАРТІЇ РЕГІОНІВ ЩЕ ЗА ЧАСІВ ОБЛАСНОГО КЕРІВНИЦТВА РЕГІОНАЛАМИ ГОРБАТЮКОМ БУЛИ, ВОНИ І ЗАРАЗ Є, ПРОСТО БШКАЛЕНКО УСУНУВ ЇХ ВІД ЧЛЕНСТВА В ПАРТІЇ (БО ВІН КЕРУЄТЬСЯ ПРИНЦИПОМ ЩОБ НЕ БУЛО РОЗУМНІШИХ ЗА НЬОГО-ЩОБ НЕ СТВОРЮВАЛИ КОНКУРЕНЦІЇ) І ПОЛУЧИЛОСЯ ЯК В ПРИКАЗЦІ «І САМ НЕ ГАМ І КОМУСЬ НЕ ДАМ».
111111 Показати IP 16 Березня 2010 16:02
Романюк це той самий Бондар тільки не висовується ::)
Михайло Наход Показати IP 16 Березня 2010 16:03
Цікаво читати як прихильники двох кандидатів від Партії Регіонів переконують одні других у кого більше шансів на губернаторство у Горбатюка чи в Башкаленка. Домовлятись і миритись треба хлопці, бо інакше будете повторювати чужі помилки. А ваші недоброзичливці тільки цього і чекають:)
Іван Показати IP 16 Березня 2010 16:29
Находу - патання губернаторства члена Партії Регіонів на Волині не стоїть. Фамілію Башкаленко вкинули щоб створити таку собі шумову завісу до приходу іншого кандидата оскільки всі розуміють яке ставлення волинян до Башкаленка.
Уважний Показати IP 16 Березня 2010 16:36
Була пропозиція шибі він вже дав попередню згоду.
SАVA Показати IP 16 Березня 2010 16:54
Якщо вибирати з старих то звичайно логіка є залишити Романюка, якщо робити оновлення то кращий Горбатюк. Але чи хватить духу в першого дещо оновити свою команду а в другого зробити в вже встановленому волинському клановому суспільстві професійні кадрові заміни?
qwerty Показати IP 16 Березня 2010 16:57
З варягів в нас був тільки один Француз чим все закінчилось і що говорять про нього на Волині всі знають.
Сутенер Показати IP 16 Березня 2010 17:02
Я знав, що Наход продажний, але щоб так облизувати партію регіонів - я такого навіть від нього не чекав. Політичні повії виявляється це не лише Налькович, а й його учень Мішаня
Друг Показати IP 16 Березня 2010 18:15
Продам секрет. Уже пройшов усі співбесіди у столиці Сметюх Іван. Так, що чекати недовго.
Міля Показати IP 16 Березня 2010 18:32
Достовірна інформація.Найбільш вирогідним кандидатом розлядається простий, рядовий, тихенький член Партії регіонів Панчишин В.Г.
Знаючий Показати IP 16 Березня 2010 21:43
Було так : 15 хвилин Башкаленко був у Януковича говорили балакали а потім Янукович на останок питає Башкаленка А чому Ви зі мною говорите не Державною тут той і злився :) Така от баєчка. А буде Романюк хоча чи потрібно йому це?
Панас Показати IP 16 Березня 2010 21:44
Смітюх це той що говорити невміє?
Влад Показати IP 16 Березня 2010 21:48
Панчишин - а хіба його Башкаленко з партії не виключив "за відсторонення від партії"? :))) По правді Панчишин нормальний служака у звязці з Горбатюком він мігби показати результат та є проблема той же Башкаленко якого всі і завжди ображають і недають влади... А башкаленко+панчишигн=дескридитована влада.
політолог Показати IP 17 Березня 2010 07:41
24 березня 2010 року о 12-00 год. віце-премєр з питань АПК Слаута представить області нового губернатора Сметюха І. Є. А ви гадаєте хто буде?
ы Показати IP 17 Березня 2010 09:18
А хто такий паньчишин?
голос Показати IP 17 Березня 2010 09:23
Кадрові призначення "Проффесора" високопосадовців вже сміху не викликають, почалися рвотні рефлекси. Думаю, в скорому часі "Гарант" добереться до призначеь на рівні областей та районів. О тут, дуже буде цікаво.Почув сьогодні, що губернатором Волині нібито мають призначити керівника обласного виборчого штабу В.Януковича -Башкаленка О.К. Тоді всім нам, волинянам, можна в черговий раз поспівчувати. Волинню часто керували дурні і казнокради, але такого, щоб на посаду губернатора рекомендувати відвертого бандюгана та алкоголіка -такого ще, не було.Таке призначення -якщо воно відбудеться, не що інше як відвертий плювок в лице всім волинянам, це такий же нонсенс, як і президенство Януковича. Що ж, поживемо -побачимо.
Іван Показати IP 17 Березня 2010 09:24
Іван Смітюх - а він має досвід роботи в держ структурах чи це вже при новій владі не котується? Клімчук, Паньчишин і.т.п політичні пенсіонери з ними змін не зробиш вони будуть спиратись на ту стару гвардію яка і зараз сидить в кабінетах і блох ловить...
nastya Показати IP 17 Березня 2010 09:42
а що Смітюх старший пхає смітюха молодшого це і зрозуміло бо під старшим смітюхом крісло в партії регіонів вже захиталось от і думає візьму собі губернію та буду в шацькому парку колиби будувати... от тільки одна проблема що трошки пізно молодшенького почав в парію регіонів пхати помилково засунувши до соціалістів. а доречі може це дежавю пригадую івана вже колись на місце Загреви мітили...
Знаючий Показати IP 17 Березня 2010 09:55
Так так в губернатори оберемо Івана Смітюха. Як ви незнаєте хто це такий так вінжеж відомий господарник очільник ВАТ "Ковельський хлібокомбінат” а ще він засновник компанії "Антарес” як ви не знаєте такої компанії? спеціалізується на виготовленні електронно-променевого обладнання, а також має власний завод по виробництву титанових злитків. Окрім того, Міжнародна компанія "Антарес” стала першим офіційним дилером концерну BMW в Україні. Що, до речі, призвело свого часу до гучного скандалу внаслідок конфлікту між МК "Антарес”, концерном BMW і ще одним автодилером – фірмою "АВТ Баварія” – доречі Григорій Смітюх дотепер пересувається на бесі . Але справжнього розквіту бізнесу родини Смітюхів зазнав після призначення Григорія Євдокимовича заступником керівника ДУСі пана Бакая в жовтні 2003 року. Чим саме привабила успішного бізнесмена державна служба з її мізерними окладами й забороною займатися підприємницькою діяльністю, - здогадатися не важко. Принаймні, у недавньому інтерв'ю "Українській правді” керівник Контрольно-ревізійного управління Микола Сивульський трохи відкрив завісу над таємницями біографії Смітюха-старшого:"Більшість санаторіїв, які на Чорноморському узбережжі передали до ДУС, були приватизовані саме у такий спосіб. У вигляді індивідуального майна, а не цілісних майнових комплексів, тобто вони були продані без конкурсу і, як правило, за балансовою вартістю. Загальний збиток, завданий державі, оцінено в 450 мільйонів гривень! І чітко визначені прізвища "героїв”: Бакай і його заступники Савченко, Смітюх, Ткачук. Оці люди провели операції щодо дач "Форос”, "Гліцинія”, санаторію імені Пушкіна, "Зорі України”. Все це було здійснено на безконкурсній основі і по балансовій вартості”. А отже якщо клан Смітюхів проявляє до рідної Волині інтерес значить ще не все приватизовано…
По секрету Показати IP 17 Березня 2010 10:24
А ми підтримуємо кандидатуру Сметюха І. Є. Це достойна і порядна людина, хороший господар. При його керівництві реально розпочнуться реформи. Його хліб найдешевший і найкращої якості на Волині. Партія промисловців і підприємців вже виразила свою підтримку цій кандидатурі. Згоду дав на його підтримку і голова облради Грицюк. Вже все вирішено і домовлено. Башкаленко йде першим заступником, а Дмитрук - заступником (від блоку Литвина, Катерина Ващук пролобіювала). Француз А. Й. погодився на призначення начальником УМВС області. Башкаленко трохи порипався але в кінці розмови у Кабміні погодився.
Антон Показати IP 17 Березня 2010 10:48
Кандидатуру Смітюха підтримала "значна" політична сила "Партія промисловців" вас там 3 чи більше ? :))) То ви прпонуєте що б при Івані Волиняни мали мати хліб і воду а видовища будуть забезпечувати Грицюк, Башкаленко та Шиба :))) хороша пропозиція я думаю Волиняни в захваті...
123 Показати IP 17 Березня 2010 10:51
Так так у Іванка хліб дешевий але воно ж бо не дивно вага не відповідає дійсній і на зарплаті працівників економить...
Знаючий Показати IP 18 Березня 2010 18:54
СТАВ РОМАНЮК
иван Показати IP 24 Березня 2010 11:31
Романюк-достаточно сформированный руководитель менять не разумно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus