USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Хтось витрачає великі гроші, щоб підірвати довіру до ЗМІ, - експерт

15 Вересня 2013 17:47
Набагато більше українців вірить ЗМІ, ніж чинній владі. Представники влади за великі гроші ведуть кампанію з дискредитації ЗМІ. Однак кампанія з дискредитації українських авторитетних ЗМІ навряд чи підірве довіру до них українців. Таку думку в коментарі висловив директор Інституту медіа права Тарас Шевченко, - інформує «Тиждень.ua».

«Довіра українців до ЗМІ достатньо парадоксальна. На мою думку, вони і так занадто довіряють медіа, особливо це стосується телебачення, яке нині абсолютно заангажоване і підконтрольне олігархам. Тим не менше, для значної кількості українців це головне джерело інформації. Набагато більше українців вірить ЗМІ, ніж чинній владі. Тому чи можна говорить про підрив довіри до ЗМІ? Думаю, що ні», – заявив він.

Експерт зазначає, що абсолютно не дивно, що за півтора року до президентської кампанії розпочалася така кампанія з дискредитації ЗМІ.

«Очевидно, що за цим стоїть влада або її представники… Не дивно, що вони за півтора року до виборів почали робити певні спроби зменшити їхню вагу, дискредитувати або й просто вивести з рівноваги видання. Думаю, такі речі плануються як довгострокова кампанія. Тому, на жаль, це продовжуватиметься. Очевидно хтось витрачає великі гроші, щоб спробувати втрутитися в інформаційну картинку України», – каже він.

Водночас він зазначає, що такі методи боротьби з незалежними і авторитетними ЗМІ – не нові.

«Зокрема, розповсюдження підроблених тиражів видань використовувалось неодноразово. Крім цього, відомі й методи зливу підслуханих розмов, в яких потім змішується правду з неправдою, щоб дискредитувати ЗМІ. Тому нічого нового насправді ми не побачили. Хіба можемо відзначити більші масштаби і очевидно серйозніше планування кампанії на довгострокову перспективу, а не лише такі разові зливи інформації», – зазначив Шевченко.

«На жаль, можу підозрювати, що це ще не всі методи брудної роботи і може бути ще щось інше», – додав він.
Один з ефективних методів боротьби з такими кампаніями, за словами експерта, – це повне ігнорування будь-якої інформації про них.

«Подібні брудні кампанії живляться переважно на увазі. Якщо більше ігнорувати їх, втрачатиметься ефективність ціх кампаній», – зазначив він.

Довідка. наприкінці серпня - на початку вересня в низці регіонів, зокрема в Херсоні, Івано-Франківську, Полтаві та Кременчуці, були поширені газети з назвою та логотипом інтернет-видання «Українська правда». Темою номеру фальшивої «Української правди» стали медіаактиви олігархів. У цей же час з'явився сайт «Українська кривда», зовнішній вигляд якого дуже схожий на дизайн інтернет-видання «Українська правда».
Крім цього, чимало інформації у ЗМІ подають негативну інформацію про «неугодних» журналістів, рідше про цілі видання, обов’язково з посиланням на «поінформоване джерело» або ж «сенсаційні документи». Прикладом може стати історія довкола побиття журналістів Ольги Сніцарчук та її чоловіка Владислава Соделя на мітингу опозиції. Групу «захисників» головного підозрюваного Вадима Тітушка очолила близька до Віктора Медведчука Оксана Шкода, яка чимало зусиль доклала до дискредитації журналістів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Читач Показати IP 15 Вересня 2013 19:39
Воно то так, але до ВН довіри і за гроші і без грошей немає.
пенміонер Показати IP 16 Вересня 2013 09:46
Яка може бути до преси довіра, коли у нас вона вся замовна, якщо не з однієї, так з другої сторони.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus