USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Кількість студентів, оприлюднення документів, порушення законодавства: ВНУ ввійшов до рейтингу вишів з незначним ступенем ризику

23 Жовтня 2023 10:21
Волинський національний університет імені Лесі Українки увійшов до групи закладів вищої освіти з найменшим показником ризику в рейтингу Державної служби якості освіти. Серед критеріїв оцінки ступенів ризику – кількість студентів та науково-педагогічних працівників, стан оприлюднення на офіційному сайті університету документів та інформації, а також кількість порушень вимог законодавства у сфері вищої освіти.

Про це повідомив проректор ВНУ імені Лесі Українки Юрій Громик.

«Державна служба якості освіти склала рейтинг усіх закладів вищої освіти України як суб'єктів господарювання за ступенем їхнього ризику. Волинський національний університет імені Лесі Українки – суб'єкт господарювання з незначним ступенем ризику, ба більше, входить до групи ЗВО з найменшим показником ризику – 15 балів», – зауважив Юрій Громик.

Задля відкритості та прозорості підготовки й оприлюднення результатів розрахунок ступенів ризику від провадження господарської діяльності у 2023 році здійснено в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (модуль «Ступені ризику (для вищої освіти)»).

Читати ще: Лесин виш підписав договір про дуальну освіту з педагогічним коледжем

Таким чином, максимально автоматизовано процес обчислення балів за критеріями, визначеними постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері вищої освіти та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою якості освіти» від 21.11.2018 №982.

Як ідеться на сайті Державної служби якості освіти, з-поміж 290 закладів вищої освіти до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику належать 28 (10%), середнім – 186 (64%), а з незначним – 76 (26%).

До критеріїв, за якими оцінюють ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері вищої освіти, належать:

- чисельність здобувачів вищої освіти за останні три роки;

- кількість науково-педагогічних (педагогічних) працівників, працевлаштованих за основним місцем роботи;

- стан оприлюднення на офіційному веб-сайті закладу вищої освіти визначених законодавством документів та інформації;

- кількість порушень вимог законодавства у сфері вищої освіти, виявлених за результатами заходів державного нагляду (контролю), проведених протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду;

- наявність відокремлених структурних підрозділів;

- наявність іноземних здобувачів вищої освіти;

- частка неакредитованих спеціальностей, освітніх програм.

Формування та оприлюднення переліку ЗВО за ступенями ризику має на меті дати змогу звернути увагу на чинники, що збільшують ризики провадження освітньої діяльності, та вжити заходів на запобігання зростанню кількості балів за відповідними критеріями. Відтак відстежено стрімку позитивну динаміку за одним із критеріїв – станом оприлюднення на офіційних сайтах визначених законодавством документів та інформації.

Читати ще: Студенти волинського вишу навчаються у Польщі за програмою «Подвійний диплом»

Протягом трьох останніх років удвічі зросла кількість ЗВО з часткою оприлюднених документів, матеріалів та інформації на рівні 91-100% і значно скоротилася частка сайтів, стан наповненості яких є незадовільним.

Можна стверджувати, що майже цілком вдалося подолати проблему відсутності необхідної інформації на сайтах: абсолютна більшість ЗВО на належному рівні забезпечили оприлюднення інформації для своєї цільової аудиторії (99% у 2022-му та 98% у 2023 роках), а більш як половина з них – на рівні 91-100% (54% у 2022-му та 56% у 2023 роках).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus