USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Класи безпеки» у навчальних закладах Волині: скільки вже функціонують

8 Вересня 2023 16:19
Про функціонування класів безпеки в освітніх закладах області, їх кількість, наповнення та плани розвитку розповів під час брифінгу Волинської ОВА заступник начальника головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Волинській області полковник служби цивільного захисту Костянтин Романчук.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

«Створення безпечного середовища в освітньому процесі є дуже актуальним на сьогоднішній день. Тому Державна служба надзвичайних ситуацій вийшла з ініціативою створення класів безпеки в освітніх закладах. Щоб дати дітям можливість сприймати інформацію з використанням практичних складових», – розповів рятувальник.

У класах безпеки проводять інтерактивні заняття, в ігровій формі пояснюючи про важливі речі. Облаштування класів, як правило, здійснюється зонально. Це зони пожежної та мінної безпеки, домедичної допомоги та психологічного розвантаження, побутової безпеки. За допомогою макетів, муляжів та практичних елементів діти пізнають правила безпеки.

Читати ще: Школярі й студенти Волині матимуть обов’язкові уроки безпеки

На Волині планують відкрити 92 таких класи. На сьогодні вже функціонують та проводиться навчання у 44 з них.
«Днями ще два класи відкриються у Голобській громаді та один у Баєві. Робота проводиться активно, педагоги зацікавлені та й дітям подання матеріалу у тих класах також подобається», – відзначає Костянтин Романчук.

Впродовж лише минулого навчального року відбулось більше 1,5 тисячі уроків безпеки – як у самих класах, так і на території освітніх закладів. Для практики рятувальники залучають пожежну техніку та рятувальний інвентар, проводячи урок із практичним його використанням.
У невимушеній формі дітям пояснюють правила побутової безпеки (особливо при самостійному використанні електроприладів чи сірників), а також перші дії при виникненні пожежі. Як правильно загасити пожежу, зателефонувати у рятувальну службу, повідомити про подію батьків та вчителів – усе це розповідають фахівці ДСНС.

Крім цього, навчають поводженню із вибухонебезпечними предметами. Роз’яснюють правила поведінки під час повітряної тривоги, проводять практичну евакуацію з будівлі та у сховище.

Дітей навчають правилам та наданню первинної медичної допомоги. Розповідають про заходи безпеки в галузі радіаційної, ядерної, хімічної небезпеки. Водночас приділяють значну увагу психологічній підготовці та підтримці дітей. До тематичних уроків і заходів рятувальники також залучають представників поліції.
Враховуючи актуальність таких занять у наш час та схвальні відгуки дітей і педагогів, кількість класів безпеки в навчальних закладах області планують збільшити. До слова, у намірах – створення відеоуроків та інтерактивних мобільних додатків для навчання і безпекової просвіти серед молоді.

Дізнатись більше про класи безпеки можна за посиланням: https://bitly.ws/Uas2.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus