USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Кола підприємницького пекла: пройти і втриматись

6 Грудня 2010 09:02
Протести підприємців у столиці продемонстрували, що це – потужна організована сила. А головне – багаточисельна. Тому не дивно, що уряд новим Податковим кодексом вирішив «доїти» саме малий бізнес.

За інерцією влада продовжує переконувати, що створює сприятливі умови для дрібних підприємств і фізичних осіб-підприємців.

Для реєстрації підприємницької діяльності, дійсно, відкриті всі шляхи. Про розвиток узагалі помовчимо. А от при закритті підприємницької діяльності людині доводиться поблукати колами пекла, тільки не дантівськими, а державно-структурними. Отже, давайте спробуємо описати процес як стати підприємцем і як перестати ним бути.

Трохи цифр

За даними Міністерства економіки України, на сьогодні малий і середній бізнес становить основу підприємництва в країні. Так, у загальній кількості суб'єктів підприємницької діяльності малі підприємства займають 92,7%, на середні припадає 6,8%, решта 0,5% – великі підприємства. Крім того, в Україні зареєстровано 2,4 млн. фізичних осіб-підприємців.

Волиняни теж не проти займатись власною справою. За інформацією головного управління економіки Волинської облдержадміністрації, станом на липень 2009 року в області було зареєстровано 54 тисячі фізичних осіб-підприємців. У секторі малого бізнесу працює 25% працездатного населення області.

Сприяння чи підставляння?

Значна частина людей, які на власний страх і ризик стають підприємцями, роблять це самотужки, маючи стартовий капітал у грошових одиницях чи невичерпних покладах креативу.

Але знаходиться багато таких, які заковтують наживку центрів зайнятості у вигляді «одноразової виплати по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю» (гроші, які безробітний мав би отримувати протягом року, видають за раз). Тут справді треба десять разів подумати, перш ніж підписатися.

«Державна служба зайнятості» - вже з назви зрозуміло, що ця структура веде «лінію партії». Уряд дав установку на формування середнього класу в країні (а чиновники чомусь переконані, що середній клас виростає з малого підприємництва). Отже, з допомогою центрів зайнятості наганяються відсотки – і рівень безробіття зменшується, і каста дрібних підприємців росте й шириться.

Скрізь галочки, скрізь плюси. Подальшу долю новоспечених підприємців ніхто не відстежує. Якщо "підфартить", з маленької рибки бізнесу виростеш у піранью-середнячка. А ні…

"Світовий досвід показує, що лише 7-10 зі ста стають успішними підприємцями. У цій сфері також діє певний природний відбір", - каже директор Луцького міського центру зайнятості Едуард Неймарк.
"Цього року одноразові виплати почали надавати з червня. 27 людей отримали гроші на започаткування справи у сфері послуг, 10 – транспортні послуги, 35 – торгівельна діяльність, 4 – виробництво, 13 – бухгалтерські послуги, 6 – вирощування сільгосппродукції. Загалом 85 лучан. Одноразова допомога видається в межах коштів, передбачених на ці цілі в держбюджеті. Цього року закладено майже 900 тисяч, уже використано 650 тисяч", - розповів Неймарк.

То що ж треба, щоб стати підприємцем з фінансової подачі держави? Зареєструватись у центрі зайнятості, бути на обліку хоча б місяць, захотіти працювати «на себе», пройти двотижневий курс «молодого бійця», захистити свій бізнес-план і все – на барикади.

"На двотижневому курсі майбутніх підприємців навчають основам ведення бухгалтерського обліку, допомагають оформити ідею у бізнес-план, - розповідає Едуард Неймарк. - 99% людей, які йдуть на курси підприємців, мають конкретну задумку, яку викладачі тільки допомагають розвинути. А найголовніше – це не кредит, - наголошує директор ЦЗ. – І якщо бізнес не пішов, гроші повертати не потрібно, бо це соціальна виплата.
Ось на таку державну щедрість і купуються. Мовляв, чого рік стояти в центрі зайнятості, оформлю підприємця, заберу гроші «оптом», а далі видно буде. І часто ця медаль повертається до новоспечених бізнесменів своїм другим боком".

Операція «Ліквідація»

Процедура ліквідації статусу підприємця нагадує однойменний російський серіал – розтягнуто, напружено, нервово. Але якщо невдачливому підприємцю набридло щокварталу здавати у податкову «порожні» звіти, треба лізти у цей бюрократичний коловерть.

"Процедура реєстрації та ліквідації підприємницької діяльності прописана у Законі України «Про реєстрацію підприємницької діяльності юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», - інформує начальник відділу реєстрації суб’єктів господарювання Департаменту підприємництва Луцької міськради Алла Грабко, - Якщо на реєстрацію треба витратити максимум 3 дні, то на ліквідацію – до трьох місяців".
Починається з того, що підприємець подає відповідну заяву у наш відділ. Її треба опублікувати у «Бюлетені державної реєстрації». Щоб перейти до самої ліквідації, з моменту публікації має минути не менше 2 місяців. Протягом цього часу підприємець закриває рахунки в банках, бере довідки у Фонді соціального страхування, в податковій, у Пенсійному фонді про відсутність заборгованості в цих структурах. Тоді з документами знову приходить у відділ реєстрації. Якщо всі папери оформлені правильно, підприємницька діяльність закривається.

Погляд зсередини

А тепер те саме, тільки зі слів очевидця. «Айтішник» Дмитро з Луцька два роки тому оформився підприємцем, працював на єдиному податку. Все було нормально, поки влітку цього року не запровадили страхування в Пенсійному фонді.

Фізичних осіб - суб’єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), зобов'язали щомісяця сплачувати страхові внески до ПФ (у липні-вересні страховий внесок становив 294,82 грн., у жовтні-листопаді – 301,12 грн.).

"Загнуся – подумав я і вирішив знятися з реєстрації", - розповідає Дмитро.
"Заяву подав у серпні і ось наприкінці листопада дійшов до кінця. Після пережитого навіть виклав на форумі своєрідний міні-порадник «Як ліквідувати СПД-ФО». Недосвідченим дуже згодиться".
Дмитро рекомендує важливі заяви подавати у двох екземплярах, щоб на копії був вхідний номер. "Без цього можете потім мати проблеми. Тому навіть якщо заява написана від руки, не полінуйтесь зробити ксерокопію і завізувати її", - радить він.
Після візиту до державного реєстратора і публікації заяви про намір «ліквідуватися» вирушаємо по установах, де треба позбирати довідки. Це Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонд зайнятості та Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.
"Так як я не мав своїх працівників, то довідки видали майже зразу, перевіривши це по базі", - розповів Дмитро.

У Пенсійному фонді перед зняттям із обліку проплачуєте всі обов’язкові збори, розмір яких підрахує інспектор.

Дмитро каже, що найскладніший етап - податкова.

"Опишу тільки деякі нюанси. Треба заяву на аудит, великий та малий обхідний листи. У процесі «спілкування» з податковою закриваєте банківські рахунки (не безкоштовно).

Після заповнення всіх документів місяць чекаєте аудиту. Особисто я не дочекався і через два місяці з подачі заяви пішов сваритися.

Затягування аудиту - це досить стандартна справа, тому якщо через місяць вам не подзвонили, то треба йти самому.

Десь через тиждень аудит по документах таки провели. Після цього заповнюєте ліквідаційну декларацію, підписуєте великий обхідний лист (у всіх кімнатах, в яких сказано).

Фініш – з цією «макулатурою» знову навідуєтесь до державного реєстратора. Якщо всі документи заповнені правильно, вас виключають з реєстру суб’єктів підприємницької діяльності", - каже Дмитро.

* * *

За даними відділу реєстрації суб’єктів господарювання Департаменту підприємництва Луцької міськради, станом на 1 листопада цього року 1103 лучан зареєструвались як малі підприємці та ФОП. Натомість 421 суб’єкт господарювання припинив свою діяльність.
...В усі часи підприємливі люди були рушієм економічного добробуту. Й ця чисельно не найбільша, проте одна з ключових для суспільства її ланок - не може бути звичайною дійною коровою для держави. Проте, схоже, пошук хиткого балансу між поняттями "контролювати" і "використовувати" у головах державних мужів усе ще продовжується...

Оксана ПАВЛЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Стрийко Показати IP 6 Грудня 2010 11:30
95% підприємців, зареєстрованих з подачі центру зайнятості - фіктивні (навіть не думали займатись підприємницькою діяльністю). Вони якраз і не закриваються, бо перебувають на звичайній системі оподаткування і нічого не платять. Потреба закритись у них виникає через необхідність подати документи на субсидію. Тоді і починаються проблеми...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus