USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Колесо історії: аеродром біля «Варшавки»

14 Травня 2016 10:00
У Луцьку було щонайменше 4 аеродроми. Один із них – на місці теперішнього гіпермаркету Там Там, - повідомляють «Хроніки Любарта».

Старий аеродром (в районі вулиці Гулака-Артемовського) на початку 1950-х років перенесли за залізницю, на місце, де зараз знаходиться PortCity. Злітна смуга була грунтовою і простягалася паралельно теперішній вулиці Карпенка-Карого. Літаки злітали в сторону теперішньої «Варшавки». Пасажиропотік був невеликим. В основному возили вантажі та пошту. Проте багато лучан літали з того аеродрому в обласні центри УРСР і навіть в сусідні «братні» країни. Літали у справах, або за туристичними путівками. Найбільше польотів здійснювалося в межах області, адже тоді аеродроми були навіть у невеликих селах.

Основний тип літака того луцького аеропорту – «кукурузник» АН-2. Було також кілька літаків Лі-2. Летіти далеко доводилося із пересадкою в Рівному. На аеродромі організовувалися так звані екскурсійні польоти над містом та околицями. Квиток на таку екскурсію у шістдесятих-сімдесятих роках коштував один рубль. Старожили згадують, що тоді за ці гроші можна було купити 8 буханок хліба або 10 порцій ескімо.

Ще один вид діяльності луцького аеродрому – так звана санавіація. Літаком доставляли важкохворих у більші медичні центри країни. А бувало, лікарям доводилося вилітати в малі населені пункти області, щоб забрати хворого лікуватися в Луцьк. Інколи для доставки вантажу або з іншої причини авіаекіпажі з Луцька відправляли у відрядження в Казахстан, Таджикістан та інші віддалені пункти.

Аеродром біля теперішнього «Там Таму» закрили у 1980-х роках через те, що місто розширялося, а під селом Крупа побудували новий великий цивільний аеропорт.
Аеродром у 1970-х. Фото з spotters.net.ua
Місце, де був аеродром, у наш час. Фото Олександра Котиса
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Лучанка Показати IP 14 Травня 2016 10:47
Аеродром починався відразу за залізничними коліями. І, скоріше за все, там де стояв будиночок, де були каси і зал очікування, знаходився ближче до "Юванта". Мені здається, там зараз автозаправка біля мосту (по ліву сторону, якщо їхати з центра).
лучанин до Лучанка Показати IP 15 Травня 2016 21:25
а мені запамяталось, що справа від мосту (як їхати на 33кв) можливо помиляюсь мені тоді було 19
Дуже поверхова публікація як для краєзнавця такого рівня як Саша Котис. Не вразило. Загальна інформація, яку в Луцьку знає чи не кожний корінний мешканець.
оба на Показати IP 14 Травня 2016 12:21
ссср керувало а маемо те що маемо... стадо умних баранов..
Петро до оба на Показати IP 14 Травня 2016 13:20
сам такий
ЗМІ Показати IP 14 Травня 2016 13:22
Свіжі і найтепліші спогади про Луцький аеропорт (так він називався, тому що "аеродром" - це військове литовище), про який пише Олександр Котис. Щоправда, на цей раз пише невдало. Квиток на автобус ЛАЗ "Турист" у Львів коштував 3.85 радянського рубля, таксі з 4-х пасажирів - 4 рублі на кожного, "кукурузник" - усього 5! Летів літачок з 12-ми пасажирами до Львова 40 хвилин, тому навіть для студента ця маленька різниця в ціні не впливала на скромний студентський бюджет. В аеропорту було гарне кафе, працівники прилеглих підприємств там обідали і пили (хто був багатший), 100 грамів. Ан-2 літали в село Ветли, в Камінь-Каширський і інші віддалені райцентри. Був рейс у Київ, був рейс Луцьк - Камянець-Подільський- Одеса (5 годин болтанки). Одного разу я з молодою дружиною летіли з короткострокового відпочинку з "Затоки", був сильний вітер, Камянець-Подільський не прийняв літака і летіли прямо в Луцьк. Політ був випробуванням на мужність. Пасажири використали усі гігієнічні пакети, які завжди були у великий кількості в літаку (нудота і блювота), і ледве живими вийшли з літака в Луцькому аеропорту. Але живими! Після того випадку я довго боявся, аби мені не наснився "кукурузник". Багато літаків в літній сезон працювали на обробці с/г плантацій добривами і інсектицидами в південних областях. Цим же літаком можна було підлетіти в Рівне і пересісти на комфортний для того часу Ту-154-Б (середня протяжність авіаліній - Москва), або на Східну Україну (Ан-24). Було цікаво і дешево. Мені часто доводилось за характером роботи в народному господарстві літати в Баку, Самарканд, Ташкент. Квиток в Баку (Львів-Сімферополь-Баку) коштував 50 рублів. Це на той час вартість 3-х гарних імпотних сорочок, вітчизняного велосипеда чи 25 кг мяса свинини.
Журналіст Показати IP 14 Травня 2016 15:03
Браво, ЗМІ! Коментар змістовніший за "конвеєрну" статтю Котиса!
Дядя Руня до Журналіст Показати IP 14 Травня 2016 15:51
І був рейс на Нововолинськ:)
Пан Показати IP 14 Травня 2016 15:20
То була Держава!
петя Показати IP 14 Травня 2016 16:19
ЗГІДНИЙ на ВСІ 100!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Чи щось наближено- подібне ще буде?????????????????????????
ВОВК до петя Показати IP 14 Травня 2016 17:22
Вальцман зліпить вам чоколядного літака будете льотати
Жу- жу Показати IP 14 Травня 2016 18:42
Саша написав коротко і доступно, а ви писаки не зробивши нічого починаєте хаяти.
Речник до Жу- жу Показати IP 14 Травня 2016 19:31
Не тільки Саша обі**ався але навіть президент черговий

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus