USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Колесо історії. Голоби: волинське середзем’я

5 Березня 2016 10:00
Голоби розташувалися в середній частині сучасної Волинської області. Нині в містечку проживає трохи більш як чотири тисячі жителів. Воно існує вже щонайменше 500 років і спочатку було підпорядковане замку Любарта в Луцьку. Жителі мали постачати в замок дерево, а також забезпечувати перевезення. У часи Речі Посполитої містечко перехо­дило від одного шляхтича до іншого. У 1708 році під час боїв зі шведами Голоби повністю спалили. Про це пише волинський краєзнавець Олександр Котис на Хроніках Любарта.

Проте містечко згодом відродилося. Тут збудували палац роду Вільгів герба Бонча, Георгіївську церкву і Михайлівський костел. Наприкінці XVIII століття поселення відвідав художник Казимир Войняковський, а в середи­ні ХІХ століття – Наполеон Орда. Завдяки їхнім малюнкам збереглися вигляди Голоб тих часів. У 1830-х роках тут була астрономо-геодезична місія під керівництвом генерала Карла Фрідріха Теннера. Голоби стали одним із приблизно 250 населених пунктів, які розкинулися від гирла Дунаю до Льодовитого океану і були призначені для вимірювання дуги земного меридіана. Це називається геодезичною дугою Струве, яка сьогодні є пам’яткою ЮНЕСКО, хоча сам пункт Голоби у перелік світової спадщини не занесено.

Деяка частина давніх пам’яток збереглася у різному стані до нашого часу. Крім того, в містечку є старий парк із залишками палацу. А ще Голоби можуть похвалитися одним із найцікавіших волинських вокзалів початку ХХ століття.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Голоби Показати IP 19 Березня 2016 07:13
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus