USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Колесо історії: монастир бригідок у Луцьку

11 Червня 2016 11:29
Неподалік замку в Луцьку стоїть пам’ятка архітектури національного значення. Це монастир бригідок – представниць давнього жіночого католицького ордену, які прибули в Луцьк на початку XVII століття й оселилися у подарованому луцьким старостою і литовським канцлером Станіславом Альбрехтом Радзивіллом палаці. З часом вони його добудували і заснували там монастир з костелом, - повідомляють «Хроніки Любарта».

Будівельні роботи були завершені у 1642 році і цим самим засвідчили побудову костелу Святої Бригіти у стилі бароко та переобладнання палацу під келії, в якому зокрема були зроблені вікна із виходом на річку. При монастирі діяла школа, де навчалися діти шляхтичів та заможних міщан.

У 1724 році спалахнула пожежа, яка завдала значної шкоди костелові й монастирю. Проте за підтримки луцького єпископа Стефана Рупневського орден відновив пошкоджені приміщення. На загальноміській пожежі у 1781 році бригідський комплекс знову постраждав від вогню. На численні пожертви костел і монастир були відновлені, але вже реконструйовані у стилі класицизму. Крім цього, під час реконструкції була змурована велика стіна, яка відгороджувала монастир від міста.

Переломна подія в існуванні монастиря трапилася у 1845 році. Тоді на території бригідського комплексу сталася невелика пожежа. Для її гасіння збіглися міщани, однак їх затримала велика стіна. Монахині відмовилися впустити на свою територію людей для гасіння пожежі. В результаті, вогонь розгорівся і перекинувся на інші споруди міста, від чого Луцьк охопила чи не найбільша пожежа за всю історію, під час якої постраждало багато будинків, державних установ, а також згоріли всі костели і монастирі острівної частини Луцька. Компенсацією за збитки місту була конфіскація приміщення монастиря і костелу та всього внутрішнього начиння. Так монастир бригіток перестав існувати, збереглося лише приміщення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Історик Показати IP 11 Червня 2016 12:15
що це за п*к?
ху до Історик Показати IP 11 Червня 2016 18:34
Это сказание о том, как едва фригидки целый город не спалили.
люблю історію Показати IP 11 Червня 2016 15:34
Дуже коротко і ясно написано - навіть дуже коротко і ясно, тобто поверхово. Історії на півмізинця для тих, хто читати не любить. Щоб голова не боліла з незвички. Цільова аудиторія байдужі лучани. Та декому мабуть і цього забагато.
філолог Показати IP 11 Червня 2016 20:34
монастир бригіток

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus