USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Колишня керівниця «Луцьккондитер» відмовилися платити 800 тис. застави та залишилася у СІЗО: її звинувачують у розтраті

22 Лютого 2023 19:15
Колишню керівницю Луцької кондитерської фабрики, яка довгий час перебувала у розшуку, взяли під варту. Тетяна Польська, яку звинувачують у розтраті, вже майже два місяці знаходиться у Луцькому СІЗО. Але жінка не полишає надії отримати більш м’який запобіжний захід.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Аверс».

«Я звинувачую у втручанні в судову систему очільника прокуратури Волині. Це людина, яка приїхала з Чернівців, яку сюди поставив Мустеця в рамках проєкту Павлюк по діях на митниці. В нас же «Аверс», давайте їм дамо щось цікаве», – сказала Тетяна Польська у суді.

Якщо послухати Тетяну Польську, вона справді не розуміє, чому опинилася за ґратами. Як розповідає підсудна, дізналася, що перебуває у розшуку, коли її взяли під варту. Історія цієї кримінальної справи дуже давня і гучна. Принаймні навколо неї крутилося багато чуток.

У 2017 році пані Тетяну намагаються викликати на допит. А наступного року тодішній речник речник ГУНП Волині Віктор Гомоль розповів журналістам про те, що Тетяна Польська перебуває у розшуку.

Мова йде про кондитерську фабрику «Луцьккондитер». Тетяна Польська купила підприємство ще у 2006 році, точніше його купила компанія «Поларт-Капітал», засновницею якої вона була. А справу проти неї відкривають у 2013 році. Насправді зрозуміти конкретні претензії, які пред’являє Польській прокуратура, непросто. Тим паче, що прокурор на суді категорично відмовився спілкуватися на цю тему.
У статтях, якими ряснів волинський інтернет-простір, про сам злочин написано дуже абстрактно: «Це шахрайство та відмивання коштів, отриманих злочинним шляхом в особливо великих розмірах».

Також йдеться про кредит, який нібито взяла Польська під заставу та не повернула. У судді прозвучала сума у три мільйони євро. Сама ж жінка стверджує, що, по-перше, цей кредит брала не вона, а попередні власники. По-друге, підсудна переконує, що кредит погасила ще у 2012 році.

Як підтвердження своїх слів, вона надає платіжки. Окрім того, Тетяна Польська стверджує, що Луцьккондитер переписували незаконно. В цьому вона обвинувачує луцького нотаріуса Наталію Ариванюк.

«Те, що вони домовилися з пані Ариванюк, що вона взагалі без документів… Вона порушила все: не встановила особу, яка до неї зверталася; не перевірила, чи є сплата по договору; не долучила кредитні договори, а використала свої; вона не використала договори застави. Ми зверталися до Мін’юсту і після того, як її було притягнуто до адміністративної відповідальності, вона зробила цю операцію ще раз. Тому її заблокували», – сказала Тетяна Польська.

Наказ з Мін’юсту про заблокування доступу на 6 місяців до Держреєстру речових прав на нерухоме майно дійсно є. Він виданий за результатами камеральної перевірки у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно державного реєстратора – приватного нотаріуса Луцького нотаріального округу Ариванюк Наталії Анатоліївни.

Справа триває приблизно 10 років і невідомо чим завершиться. Тим паче на лаві підсудних Тетяна Польська сама. Хоча коли Луцьккондитер був у її власності, посаду директора обіймав такий собі Олександр Ляцевич.

У 2012 році він роздавав інтерв’ю про перспективи розвитку солодкої фабрики рекламному журналу. А у 2017 році вже з’являються публікації про те, що «Луцьккодитер» опинився у борговій ямі. В 2017 році ТзОВ «Волиньагрореммаш» звернулось до суду з позовом до ТзОВ «Кондитерторгпром» про стягнення 181 тисячі гривень боргу. Майже півмільйона гривень «Луцьккодитер» заборгувало луцькому підприємству «Віннер». Але домоглося в судді лояльного відтермінування. Були борги по зарплатах і по пенсійного фонду. Усього претензії виставив 31 кредитор на суму понад 147 мільйонів гривень. Серед кредиторів найбільший борг в розмірі 46 мільйонів гривень зазначено перед ТОВ Західне ВКТО, фактичним власником якого є безпосередньо Тетяна Польська, яка свого часу придбала «Луцьккодитер». Це може свідчити про те, що «Луцьккодитер» цілеспрямовано заганяли у борги, щоб потім ліквідувати.

Стандартна схема. Ось тільки те, що когось запроторюють за таке за грати, – нетипова, хоча і справедлива ситуація. Зазвичай у таких випадках організатори процвітають, а не перебувають за ґратами. Колишні працівники від цієї теми відмахуються. Та й історію занепаду фабрики солодощів «Луцьккодитер» уже забули, поки не посадили колишню власницю.

Тетяна Польська просила у суду м’якшого запобіжного заходу. Адже заставу 800 тисяч, яку суд їй пропонував, вона платити не збирається. Апеляційний суд лишив ухвалу першої інстанції без змін. Тетяна Польська і далі перебуватиме у СІЗО.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
нотаріус Показати IP 22 Лютого 2023 19:48
Якщо переписувала Ареванючка, то все може бути)))
Анна Показати IP 23 Лютого 2023 12:13
Чому все так жахливо? Такі гарні торти були і тістечка. І у людей була робота...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus