USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Комфортно, затишно та безпечно: як живе Луцький пологовий будинок «по сусідству» із ковідним госпіталем

19 Грудня 2020 17:42
Яких тільки розмов та чуток не точилося серед волинян після того, як частину Луцького клінічного пологового будинку віддали під тимчасовий госпіталь для хворих на COVID-19: і що медична установа більше не прийматиме породілей, і що тепер є ризик інфікування страшним вірусом, і що персонал втратить робочі місця! Але, на щастя, чутки так і лишилися чутками, а в пологовому будинку продовжують народжуватися нові життя.

Про те, як живе Луцький клінічний пологовий будинок сьогодні після реорганізації, читайте у репортажі Інформаційного агентства Волинські Новини.

При вході у приміщення медичного закладу, стіни якого з 60-х років минулого століття спостерігали диво народження нових життів, – святковий дух Нового року та Різдва. Прикрашена ялинка, сотні подарунків біля неї… Видно, що куточок виписки облаштовували з теплотою та любов’ю.
Як розповів виконувач обов’язків головного лікаря установи Сергій Сябрук, відтоді, як один із корпусів пологового будинку передали під ковідний госпіталь, персонал медичного закладу не просто не припиняв приймати вагітних і пологи, а й робить свою роботу якісно та з душею.
«Ми намагаємося створити і матеріальний комфорт для майбутніх мам, і психологічний. Для нас важливо, щоб жінки в пологовий приходили з гарним настроєм, із позитивом народжували й виписувалися додому», – усміхається медик.

Сергій Сябрук з тривогою згадує, як нелегко сприйняв колектив пологового будинку ідею щодо переобладнання акушерського корпусу в тимчасовий госпіталь для хворих на COVID-19.
«Це було справжньою пересторогою не лише серед суспільства, а й серед колективу пологового, який різко став у опір. Для того аби зміститися з двох корпусів в один, потрібно було затратити чималі матеріальні й розумові ресурси. Довелося перебудувати й оснастити по-новому пологові зали, укомплектувати післяпологові палати, адже ці приміщення раніше були передбачені на інші цілі. Звичайно, що наші пацієнти хочуть не просто гарну палату зі справним ліжком та рукомийником, а й з туалетом, душем, диваном для партнера. Саме такими є наші палати поліпшеного планування. Там є холодильник, мікрохвильова пічка, електрочайник та додаткове спальне місце, що дає змогу перебувати поруч із породіллею татові дитини чи будь-кому з родичів. Особливо це важливо після складних пологів або кесарського розтину, коли рухові та фізичні можливості жінки обмежені.
Це – основа психологічного комфорту майбутніх мам та спонукатиме чоловіків ще більше любити й розуміти дружин», – каже головний лікар.
З його слів, коли постало питання переїзду з одного корпусу в інший, персоналу пологового будинку довелося усе робити в «турборежимі».

«У інший корпус ми переїхали за чотири години і вже о 12:00 того ж дня приймали перші пологи», – усміхається Сергій Сябрук.

Медик зазначив, що особисто його дуже хвилювало ще й те, що у новому приміщенні немає гарного і якісного приймального відділення для вагітних.

«Враховуючи, що я є патріотом України, то й майже блискавично ухвалив рішення оформити приймальню в синьо-жовтих кольорах. У нас є задумка придбати для цього приміщення ще й телевізор, аби чоловік не сумував і відволікся, поки жінка проходить процедуру оформлення на пологи. Наразі ми працюємо над оформленням приміщення, у якому відбувається виписка породіль. На жаль, за півтора місяця роботи на посаді я просто фізично не міг встигнути зробити все. По секрету скажу, що ми в очікуванні цікавої панорами, яка показуватиме доброзичливе ставлення до породіллі та шлях життя самої дитини. Попереду – новорічно-різдвяні свята, то ми максимально намагаємося створити затишок, аби людина під час виписки змогла сфотографуватися та з доброю усмішкою згадувала про наш пологовий будинок», – розповів головний лікар.
Медик щиро зізнався, що півтора місяця після переїзду були надзвичайно важкими, адже за стисло короткий термін потрібно було облаштувати й палати, і відділення, і водночас приймати пологи та проводити операції, а їх було чимало.

«Якщо чесно, ми думали, що поки будемо все облаштовувати, то робота пологового на деякий час зупиниться. Але за цей час ми прийняли понад 140 пологів, серед яких були і кесарські розтини! Найголовніше, що паралельно із звичним спектром діяльності, ми одночасно надаємо допомогу й породіллям з усієї області, хворим на COVID-19», – з гордістю розповідає Сергій Сябрук.
До слова, відділення, яке надає допомогу породіллям з COVID-19, – абсолютно відокремлене від всіх інших спеціальними шлюзами. Із цього відділення персонал не ходить до приміщень, де перебувають здорові породіллі. Із вагітними з COVID-19 працюють спеціальні бригади.
Відділення на високому рівні укомплектоване і штатом, і новітньою апаратурою, зокрема надсучасними дихальними апаратами експертного класу. Повністю налаштовано 30 кисневих точок. Кисень подають зволожений, теплий і через спеціальні флуометри.
До того ж, палати, де лежать породіллі або вагітні з підозрою на COVID-19 і ті, в кого його вже підтвердили, також відокремлені шлюзами і буферними зонами.
«Упевнено та сміливо можу сказати, що тепер нашому пологовому будинку можуть заздрити усі сучасні та нові клініки!» – з гордістю каже лікар. З його слів, у відділенні є 36 нових ліжок для вагітних з COVID-19, серед яких п’ять – сучасні ліжка-трансформери, на яких можна і приймати пологи, і навіть за потреби оперувати.
Також у відділенні є п’ять пологових залів, тобто лікарі можуть приймати п’ять пологів одночасно у пацієнток із коронавірусом. Крім того, тут передбачено сім ліжок інтенсивної терапії.

«Безумовно, велика кількість необхідної для порятунку життя апаратури, а також спеціальні ліжка надійшли до нас із допомогою Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Окрім того, Фонд допоміг нам із коштами за роботи з облаштування прилеглої території. Коли настала катастрофа з COVID-19, Ігор Петрович не лишився осторонь, і тепер у нас є достойні умови для лікування пацієнтів з коронавірусною інфекцією», – зазначив головний лікар медичної установи.

Як наголосив Сергій Сябрук, приміщення Луцького клінічного пологового будинку – аж ніяк не нове. Він працює з 1967 року. Тому не дивно, що й планування, й обладнання тут не такі сучасні.
«Все-таки до оновлення апаратура в наших операційних була дещо застарілою. Зокрема, операційні столи ще з 70-х років. Вони дуже якісні, але на сучасному етапі вже не витримують критики, тому потребують заміни. Тож Луцький міський голова Ігор Поліщук розпорядився виділити 850 тисяч гривень, і цього буде достатньо, щоб до Нового року закупити два сучасні операційні столи та лампи, які дозволять хірургу правильно бачити операційне поле. Без оперативного рішення керівництва міста підняти та далі розвивати пологовий будинок такими швидкими темпами було б неможливо. Також ми плануємо замінити операційні лампи».

Як розповіла журналістам заступниця директора з економічних питань Марина Ляшук, за сприяння Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» у ковідний госпіталь при Луцькому клінічному пологовому будинку привезли функціональні ліжка.

«Саме на наш акушерський перший поверх надійшло 26 нових ліжок, чотири електрокардіографи, каталки, медсестринські возики, інфрачервоні безконтактні термометри тощо. Усього ми отримали допомогу на суму орієнтовно пів мільйона гривень. У важкий фінансовий час, коли триває пандемія в державі, це вагомий внесок», – каже пані Марина.
Окрім того, за станом на сьогодні в пологовому будинку є киснева бочка на 3,5 тонни. Нею користується і ковідний госпіталь. Але завдяки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» на підході – ще дві кисневі бочки по 3,5 тонни.

Водночас за останній місяць суттєві зміни відбулися й на прилеглій до пологового будинку території.
«Ще у 70-х роках символом нашого клінічного пологового будинку була жінка з дитиною. Але територія біля статуї завжди була зачиненою, а всі ворота – завареними, тож там ніхто і не ходив. Та ми облаштували там зону, де майбутні мами можуть відпочити, а також вільно заходити й виходити. Для зручності та естетики поклали бруківку, зробили вхід. Встановили лавочки із логотипом Луцького пологового будинку. І матеріали, і сама робота – дороговартісні. Тому коли я звернувся до Луцького міського голови Ігоря Поліщука, не чекав, що мене одразу вислухають. Через три дні надійшла допомога, а за тиждень нам вдалося повністю завершити роботи на прилеглій території», – з вдячністю каже Сергій Сябрук.
Своє перше «інтерв’ю» для Інформаційного агентства Волинські Новини дала й новонароджена Марійка. Дівчинка – справжня зірочка у пологовому, адже її мама Катерина народила малечу із вагою 4 230 грамів природним шляхом без жодного розриву.
«Пологи проходили нормально, але коли стало дуже боляче, лікарі запропонували мені епідуральну анестезію. І я погодилась. Болю не відчувала. А оскільки м’язи були розслабленими, то й обійшлося без розривів», – розповідає молода матуся.
Жінка каже, що це її перші пологи. Вона приємно вражена і ставленням персоналу до породіль, і комфортним перебуванням у післяпологовій палаті.

Натомість волинянка Ольга потрапила до пологового будинку із COVID-19, хоча, на щастя, на момент пологів уже мала негативний ПЛР-тест. Вона успішно народила дівчинку з вагою понад 4 000 грамів.
«Жінка поступила до нас 15 грудня, тоді ж і народила. Уже із від’ємним ПЛР-тестом. І молода матуся, і донечка чудово почуваються. На Миколая уже підуть додому», – усміхається Сергій Сябрук.

«У мене була легка форма коронавірусу. Із симптомів – лише кашель та нежить. Як назву донечку – поки що не знаю», – каже щаслива матуся.
За станом на 18 грудня у Луцькому пологовому будинку перебуває чотири породіллі з підтвердженим COVID-19.

Насамкінець директор пологового будинку поділився із журналістами приємним «секретом»:

«Перший хлопчик і перша дівчинка, які народяться уже в новому 2021 році, отримають від нас подарунки – нові сучасні візочки», – з радістю каже лікар.

Окрім цього, персонал пологового будинку підготував подарунки до свята Миколая дітям, які перебувають на стаціонарі у дитячому відділенні психіатричної лікарні.
«Це дітки з малозабезпечених сімей, з інвалідністю. Перед святом кожен із маленьких пацієнтів написав листа із побажаннями Святому Миколаю. Серед замовлень були і велика лялька, і спортивний костюм, і машинка, і кросівки, і робот, що ходить та стріляє. Колектив пологового будинку, в тому числі й лікарі, самостійно поїхали та придбали подарунки для дітей. Звичайно, не обійшлося без допомоги благодійників, до якої ми доклали й зібрані колективом кошти», – розповів Сергій Сябрук.


Вікторія СЕМЕНЮК

Фото Романа САРДАКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
лучанин Показати IP 19 Грудня 2020 18:21
Що тут сказати? ЄВРОПА!!!!! Такими повинні бути всі лікарні в Україні.Але Палиця_один і тільки в Луцьку.
Лучанка Показати IP 19 Грудня 2020 20:49
Все що не робиться сьогодні в нашому місті і області - все до кращого!! Скільки було суперечок і пересторог щодо віддачі корпусу пологового будинку під Ковідне відділення! А подивіться, як наші лікарі і влада спільно зробили велику справу по покращенню матеріальної бази клініки і створення безпечних умов для Ковід-хворих матерів. Не все так погано у нашому з вами домі, коли влада і спеціалісти своєї справи йдуть рука об руку!!
Степан (Крымчанин) Показати IP 19 Грудня 2020 21:32
Толково написано. Умело. И фото информативное. Но, есть и вопросы которые остались "за кадром"- с интонациями Михаила Жванецкого -"почём стоит родить?" На мой взгляд, немного не к месту фраза виконувача обов’язків головного лікаря установи Сергій Сябрук - "...«Враховуючи, що я є патріотом України, то й майже блискавично ухвалив рішення оформити приймальню в синьо-жовтих кольорах." Сразу вспоминается бессмертное ""Когда начинают говорить о патриотизме – значит опять, проворовались".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus