USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Луцькі депутати вимагають включити пологовий будинок у перелік спроможних медзакладів

1 Вересня 2022 11:43
Депутати Луцької міської ради звернулися до Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка щодо формування проєкту спроможної мережі госпітального округу Волинської області з урахуванням пропозиції органу місцевого самоврядування – Луцької міської територіальної громади.

Таке рішення ухвалено на сесії міськради 31 серпня.

Відповідно до закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги» запускається черговий етап медичної реформи – формування спроможної мережі лікарень. У законі визначено, що спроможна мережа будуватиметься за принципом госпітальних округів. Кожна область є окремим госпітальним округом.

Читати ще: На Волині визначили 14 лікарень, які потраплять до спроможної мережі медзакладів

Госпітальний округ поділяється на госпітальні кластери, в межах яких організовано комплексний доступ населення до стаціонарної медичної допомоги. Межі госпітальних округів та госпітальних кластерів, порядок їх визначення та функціонування, а також порядок визначення кластерних, надкластерних та інших видів закладів охорони здоров’я, що входять до спроможної мережі закладів охорони здоров’я госпітального округу, визначаються Кабінетом Міністрів України на основі потреб населення у медичній допомозі та забезпеченні комплексного надання медичної та реабілітаційної допомоги.

Органи місцевого самоврядування здійснюють планування розвитку мережі закладів охорони здоров’я комунальної форми власності, приймають рішення про створення, припинення, реорганізацію чи перепрофілювання закладів охорони здоров’я з урахуванням затвердженого у встановленому порядку плану розвитку госпітального округу.

Основною метою системи госпітальних кластерів є реалізація права кожного громадянина України на доступ до вчасної, якісної та безоплатної медичної допомоги, гарантованої йому Конституцією України.

Госпітальний округ Волинської області формується Госпітальною радою при Волинській обласній державній адміністрації, до складу якої також входять представники органів місцевого самоврядування, окремі керівники комунальних підприємств охорони здоров’я громад. Основними принципами діяльності Госпітальної ради є колегіальність та відкритість у прийнятті рішень, прозорість діяльності, рівноправність її членів.

Однак, наголошують у Луцькій міській раді, управлінням охорони здоров’я Волинської обласної державної адміністрації як ініціатором проведення засідання Госпітальної ради після ухвалення закону не проводилось подальшого обговорення щодо створення спроможної мережі із залученням представників органів місцевого самоврядування та керівників комунальних підприємств охорони здоров’я Луцької міської територіальної громади. Це викликає занепокоєння щодо можливого виключення із переліку спроможної мережі закладів Луцької міської територіальної громади комунального підприємства «Луцький клінічний пологовий будинок», а відтак постане питання щоло джерел його фінансування.

На території Луцької міської територіальної громади проживає близько 60 тисяч жінок фертильного віку. Комунальним підприємством «Луцький клінічний пологовий будинок» за 2021 рік було надано акушерсько-гінекологічну допомогу 3895 пацієнткам та прийнято 1500 пологів. За січень-липень прийнято 714 пологів.

КП «Луцький клінічний пологовий будинок» надає медичну допомогу вагітним, жінкам фертильного віку та роділлям, породіллям, зокрема, при пологах із фізіологічним перебігом вагітності без ускладнень. Це дає можливість на обласному рівні не завантажувати фізіологічними пологами надкластерний заклад – КП «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства», який надає високоспеціалізовану медичну допомогу в складних та рідкісних випадках захворювань.

«Враховуючи це, вимагаємо зобов’язати УОЗ ВОДА при формуванні проєкту спроможної мережі госпітального округу Волинської області враховувати пропозицію Луцької міської територіальної громади та включити комунальне підприємство «Луцький клінічний пологовий будинок» до закладів спроможної мережі», – йдеться у зверненні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
лучанин Показати IP 8 Вересня 2022 16:48
Волинська ОДА рулить !?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus