USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Кому подарує свій баян незрячий музикант з-під «Там Таму»

30 Квітня 2017 12:31
Баяніст Сергій з-під «Там-Таму» розповів про те, як пригощав злодійку, а також про те, що старий інструмент подарує незрячому, який знімався у фільмі «Поводир».

Незрячого вуличного музиканта знали в обличчя багато лучан ще до крадіжки його баяна. Але, здається, саме ця подія привернула увагу до нього, як до музиканта. Хлопець розповів, куди прилаштує свій старий інструмент, у якому оркестрі грає і про жінку, яка поцупила його баяна, пише Район.Луцьк.

– Сергію, розкажи, будь ласка, більше про той день, коли вкрали інструмент.

– Таке зі мною вперше. Я відійшов від свого звичного місця, залишив речі біля магазинчика «Гаряча кукурудза» як зазвичай. Повернувся, а інструменту нема. Тільки стілець стоїть. Це ще сили треба було мати висунути той баян! Подзвонив 102, поліція приїхала швидко, передивились камери відеоспостереження і вже орієнтувались хто це зробив. Потім перевірили авто- та залізничний вокзали, комісійний магазин, останній був закритий.



– Яке найбільше розчарування в цій ситуації?

– Неприємно, що це зробила жінка старшого віку, в якої вже має бути досвід і мудрість в голові. Може вона думала, що не знайдуть чи може, що нема камер спостереждення. Слідчому вона говорила, що її біс попутав. Каже: «Не знаю, іду, дивлюсь стоїть собі»

– Ти спілкувався з нею після цього?

– Після – ні. Але я її знав до цього випадку. Я навіть сам їй картоплю купував, булочку. Вона частенько просить на касі розрахуватись за неї чи за столик підсідає.



– Були такі моменти, коли люди зробили щось дуже негарне, і ти або розчарувався в них, або ти був дуже злий?

– От крадіжка, наприклад. Не по-людськи – це коли бачать, що незрячий йде в колону чи калюжу і не допоможуть. Було таке. Не раз. Найскладніше перейти дорогу, бо може не бути звукового сигналу для дозволу йти, а машину можуть «летіти». Але різні люди є – різні люди і треба.

– Твої проблеми із зором – це вроджене чи набуте?

– Я втратив зір в 6 років. Тоді у мене виявили доброякісну пухлину головного мозку, яка вплинула на зоровий нерв. Всього оперували 8 разів, був рецидив хвороби , двічі був у комі.

– А як довго ти займаєшся музикою? Чому саме цей інструмент?

– Граю з 12-13 років. Хресна мати Зоя подарувала мені свій старенький баян. Вона – колишня вчителька музики. А вже мама навчила найпростішому – виконання гамми до-мажор, тобто звукоряду з 7-8 нот: до, ре, мі , фа, соль, ля , сі, до. Мама колись сама в дитинстві грала на гітарі і співала. Має музичний слух.

– Ти пробував інші інструменти, крім баяну?

– Акордеон. Але там аплікатура руки інша. Вчителька в Палаці учнівської молоді, Любов Іванівна, зі мною займалася десь півроку, однак я не зміг перейти з баяна на акордеон. На сольфеджіо ходив. Грі на баяні я навчався п’ять років в ПУМі на базі музичної школи. Мені допомагав Нікітін Сергій. Зараз граю в оркестрі цього закладу.

– Ти граєш в оркестрі?

– Так. В Народному оркестрі духових інструментів на контрабас-баяні – тобто мій інструмент видає дуже грубий звук. Ми їздимо на різні конкурси. Останній конкурс – «Калинова сопілка» в Ковелі до дня народження Лесі Українки у лютому цього року, де зайняли перше місце. На індивідуальні репетиції ходжу кожний вівторок і четвер на 8 ранку в ПУМ.Зараз розбираю вальс з вчителем «Світло і тіні» Пауло Піццигоні. А кожної неділі о 12 годині репетиція для всього оркестру.

– Ти щодня граєш біля дороги на Соборності? Маєш постійний графік?

– Майже щодня, не граю коли йде дощ. А по годинах виходжу як мені зручно. Грати потрібно кожного дня, хоча б по декілька годин, щоб розробляти руку, не втратити навики. Були цікаві різні випадки, коли підходили до мене хлопчики, просили попробувати заграти. Я їм: «А ви вмієте?» Кажуть «дайте спробувати». Дав, понажимали, а вони: «О, не виходить!» « Треба вчитися! Ідіть вчіться» – кажу. Я показую своїм мистецтвом, що дітям потрібно чимось займатися. В нас дуже багато дітей, які нічим не зайняті. Я не знаю, чого так.

– Репертуар обираєш сам?

– Я приходжу до викладача і кажу, яку пісню хочу розібрати, навчитись грати. Більше всього люблю народну творчість. Сучасну музику грати не хочу. Воно житиме недовго, а народне – вічне, це душа. Так само і класика – Бах, Моцарт, Шопен, вони теж вічні.

– Чим ще ти займаєшся, цікавишся?

– В спортзал ходжу, коли є час. Спортзал – це і життя, і фізичний розвиток, і підтримка здоров’я. Одна знайома помітила, що я став краще ходити, бо в мене дещо порушена координація рухів. Подобається відвідувати наш драматичний театр, там гарні актори, вміло перевтілюються. Не люблю танців, клубів не люблю, бо там часто то бійки, то п’яні.

– Про що ти мрієш?

– Не знаю. Мабуть, знайти хорошу дружину, яка буде мене підтримувати. Я ж чоловік, а те, що незрячий, то це нічого не означає. Вимог ніяких особливих до дівчини не маю. Першою чергою, щоб була гармонія. Коли нема гармонії, одне одного не розуміють, то це дуже важко . В мене були дівчата, але ми не розуміли одне одного, тому і розходились.



– Ти довгий час грав у центрі. Чому перебрався до Там-Таму?

– Починав я там, але на Лесі Українки постійний рух, всі дуже поспішають по своїх справах. Деякі люди говорили, що я їм заважаю. Тут таких зауважень немає. Інколи моє місце займають інші, що працюють там чи просять милостиню, але я прошу їх перейти, якщо можуть або сам сідаю трохи далі. Все без конфліктів.

– Тобі вистачає зароблених грошей? Як ти справляєшся з їхнім обрахунком чи використанням?

– Мені скільки грошей є, стільки й добре. А з обрахунком мені допомагають або мої знайомі, або касири гіпермаркету. Вони можуть поміняти гроші чи підказати яка купюра.



– Тобі подарували новий баян від «Порт Сіті». Як тобі з ним працюється?

– Дуже класно! Він файно звучить, звук матовий, казали, що виглядає гарно. Коли сталася пропажа, ввечері мені подзвонили і сказали, що є пропозиція подарувати мені нового баяна. На інший день ми вже обрали подарунок. Я перепробував декілька баянів в «Кобзі», але найбільше сподобався саме цей, «Атлант», який обрав.

– Що робитимеш з двома баянами?

– Хочу старий свій «Ера» подарувати своєму знайомому незрячому Оресту, що теж грає на баяні біля Старого. Його інструмент старий і звучить дуже тихо.

Як повідомляє Район.Луцьк, йдеться про лучанина Ореста Кацюбу, який знімався в епізодах фільму Олеся Саніна «Поводир, або Квіти мають очі».

– Що ти побажаєш лучанам?

- Щоб люди придивлялися хто знаходиться навколо них, більше цінували своє життя і здоров’я. «І будем жити» як сказав Биков у фільмі «В бій ідуть одні старики»! А ще велике прохання - звернути увагу на проблему «озвучки» зупинок в транспорті, оскільки це зручно для незрячих. Їх часто вимикають або дуже тихо звучить.

За словами Сергія, якби не його вада зору, можливо, він закінчив би консерваторію і з нього був би великий музикант. Та попри це , він вважає себе щасливим, бо у нього є музика, через яку він можу передати стан душі і показати те, що він вміє.

Ірина ТВЕРДА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Кастрюлька Показати IP 30 Квітня 2017 13:54
Нехай Порошенку подаруе! Хай далi cвiдомим зажигае!
Валентин до Кастрюлька Показати IP 30 Квітня 2017 16:55
Ти не Кастрюлька, ти іржаве корито, яка протікає і скиглить. Навіть до такої позитивної новини приплели Пороха. Яким боком, Карл?! Цей хлопчина з 6 років страждає і мучиться, але не втрачає почуття гідності і віри. А ти і тобі подібні здорові лоби тільки і вмієте, що нити і плакати. "Хник-хник, Порошенко, Ярошенко, Петренко (необхідне підкреслити) не дає мені жити! Свідомі на мові заставляють говорити. Все пропало, ще і літаки прилетіли і над головою гудять!". Якісь злидні, а не люди...
Активіст Показати IP 30 Квітня 2017 15:41
Тепер з тим хлопчиком і баяном рік "гратись" будуть. От новина, які дяді добрі. Краще б не допускали того жебрацтва.
Олексіівна до Активіст Показати IP 30 Квітня 2017 16:36
А ти не подумав що йому потрібна увага і спілкування. ?
Валентин до Активіст Показати IP 30 Квітня 2017 17:01
Я не зрозумів, вас хтось заставляє читати? Не подобається - в мережі є багато ресурсів. От мені наприклад цікаво було прочитати. Я щиро переживав за хлопця і радий, що йому не тільки допомогли найти старий, але й купили новий інструмент. І про його життя і життєву позицію було цікаво читати. Судячи з інтерв'ю, сильна і незламна духом людина, як і більшість скалічених фізично, але крепких морально людей. Велика повага йому!
#до Валентина Показати IP 30 Квітня 2017 18:28
Повністю тебе підтримую.
До Активіста Показати IP 1 Травня 2017 09:24
Та як ви вже ті активісти набридли, гірше тих циган, скрізь носа сунете і не по дєлу
321 Показати IP 1 Травня 2017 09:42
Одне не розумію... В ТАМ-ТАМі просить розібратись з куп"юрами, і ходить в театр на вистави...Просто послухати?????
Активіст до 321 Показати IP 1 Травня 2017 11:30
А які всі добрі та благородні в Неті. За вісім років можна було йому допомогти з працевлаштуванням, лікуванням, набуттям освіти, а не чекати, поки в нього стибрять баян, і показувати, які добрі.
Так Показати IP 1 Травня 2017 12:22
Люди. Не реагуйте на цих "каструльок", "активістів" та їм подібне. Не було б цього лахміття - не було б видно нормальних людей.
я Показати IP 1 Травня 2017 14:46
Цього хлопця лікували, оперували декілька разів, але, на жаль, нічого не допомогло. А хлопець хороший.
знаю Показати IP 1 Травня 2017 19:06
хлопець віддихае на базі СБУ бо в службі працюе мама
Анонім Показати IP 2 Травня 2017 14:37
да та він віддихає в короні вітовта з дівчатами обідає собі бідненький

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus