USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Комунальні реформи на Волині: яке майбутнє обласної стоматполіклініки?

19 Січня 2011 11:29
Наміри обласної влади реформувати комунальні господарства, озвучені наприкінці минулого року, викликали низку питань і суперечок. Влада раптом зрозуміла, що підприємства невигідні і є баластом для бюджету.

Натомість працівники цих закладів запевняють, що ситуація не настільки плачевна і просять владу не «рубати з плеча».

Адже, наприклад, після ліквідації обласної стоматологічної поліклініки, стверджують там, без роботи можуть залишитися два десятки медиків, а сотні пацієнтів пільгових категорій можуть з - без безкоштовного лікування.
У переддень нового року, 31 грудня, начальник управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк підписав наказ про оптимізацію штатного розпису обласної стоматологічної поліклініки. Згідно з ним, необхідно скоротити 17 з 20 посад, залишивши в штатному розписі тільки головного лікаря, лікаря методиста та головбуха.
17 січня під час оперативної наради голова волинської облради Володимир Войтович повідомив, що влада навмисне винесла питання існування стоматполіклініки на публічне обговорення. Однак, зміни у структурі неминучі.

Приміщення

Головний лікар поліклініки Ігор Дворко пригадує, що в 1998 році обласна влада – і саме з ініціативи тодішнього губернатора Бориса Клімчука – уже реформувала обласну стоматполіклініку.

Тоді безкоштовно на баланс Луцька облрада передала низку відділень поліклініки разом з обладнанням. Зокрема, дитяче відділення на вулиці Богдана Хмельницького, яке згодом викупив банк.

Замість поліклініки тоді створили обласне організаційно-методичне відділення при обласній лікарні, яке працювало до 2002 року. Після його з приміщення обллікарні поліклініку «переселили» у військовий госпіталь.

Відновили роботу обласної стоматполіклініки як самостійної структури, у 2004 році.

Дворко каже, що з того часу персонал почав ставити питання про окреме приміщення для поліклініки. В обласній комунальній власності знайшли колишній блок побутового обслуговування при гуртожитку на проспекті Відродження, 51, який у 2008 році облрада і передала у користування поліклініки.

На той час за словами медика, у приміщені жили бомжі, а одну з його частин, що є нежитловою, навіть хотіли облаштовувати під квартири.

Дворко каже, що у частині приміщення ще й досі функціонує нелегальна перукарня.

Як коментує медик, з обласного бюджету для ремонту приміщення було виділено та використано 1 мільйон 165 тисяч гривень, нині воно готове на 90%. Дворко стверджує, що працівники самі працювали над ремонтом приміщення – цю працю він оцінює у 175 тисяч гривень.

Пільгові зуби

Нині в поліклініці є кілька кабінетів, де працюють 20 працівників, з яких 5 - лікарі.

Окрім відвідувачів з районів, лікарня обслуговує частину пільговиків. Зокрема, членів малозабезпечених сімей, інвалідів, обстежує за весну-осінь близько п’яти тисяч призовників військомату та лікує вихованців військового ліцею. Щоправда, ліцей сам придбав для цього устаткування.

За словами головного лікаря поліклініки Ігоря Дворка, надалі військових ймовірно обслуговуватиме міська стоматполіклініка. Однак, тоді все рівно доведеться нести витрати – платити за це з обласного бюджету, тільки тепер уже – у казну Луцька.

Начальник облуправління охорони здоров я Ігор Ващенюк вважає, що великої потреби в обласній стоматологічній поліклініці немає і державної стоматології в принципі не повинно бути. Щодо пільг пояснює, що держава й надалі буде оплачувати витрати, однак, кому їх платити – великої ролі не має на думку посадовця.
«Пільговиків держава буде оплачувати. Це не залежатиме від того, де надається допомога. Пільги в будь-якому разі потрібно фінансувати. Що платити в бюджетну поліклініку, що платити в приватну – практично немає різниці для пільговика. Йому основне, щоб була послуга і виділені на неї фінанси. В нас зараз, якщо є державний стоматзаклад, але немає коштів, то все одно ніхто не буде пільгового протезування робити, наприклад. Тобто ці категорії зберігаються і вони будуть оплачуватися», – пояснює Ващенюк.

Як розповів головний лікар стоматполіклініки, у Волинській області поки що існує обласна та міська стоматполіклініки комунальної власності, які розташовані на 432 квадратних метрах, де працює 20,5 штатних посад. На пільгове зубопротезування На Волині виділяється 200 тисяч гривень.
У Рівненській області існує обласна, міська та дитяча міська стоматполіклініки, які розташовані на 750 квадратних метрах, де працює 105 штатних посад. На пільгове зубопротезування в області виділяється 750 тисяч гривень.
У Житомирській області існує обласна, міська та дитяча міська та обласна стоматполіклініки, які розташовані на 2000 квадратних метрах, де працює 198 штатних посад. На пільгове зубопротезування в області виділяється 1050 тисяч гривень, - розповів стоматолог.

Реформування: точка зору влади

Про майбутнє підписання наказу про скорочення ставок у поліклініці повідомив голова облдержадміністрації Борис Клімчук 24 грудня під час річної підсумкової прес-конференції. Тоді він зазначив, що відсутність облстоматполіклініки не стане проблемою для волинян, а стоматологи зможуть пристойно заробляти і без бюджетної підтримки.

У переддень нового року, 31 грудня, начальник управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк підписав наказ про оптимізацію штатного розпису обласної стоматологічної поліклініки. Згідно з ним, необхідно скоротити 17,5 посад та залишити в штатному розписі лише три посади: головного лікаря, лікаря методиста та посаду головного бухгалтера.

Відповідно до наказу Ващенюка, обласна поліклініка повинна буде виконувати функцію центру по координації стоматологічної допомоги населенню області.

Такий центр повинен буде проводити курси для стоматологів, розглядати скарги пацієнтів, контролювати діяльність районних лікарів, вирішувати спірні питання між пацієнтами та лікарями бюджетних та приватних закладів, підвищення кваліфікації стоматологів.

До слова, 17 січня голова облради Володимир Войтович розповів, що стоматполіклініка може бути реорганізована у госпрозрахункову структуру. «А методологічний центр, який надає методичну допомогу – буде збережений і буде на бюджетних ставках. Це не означає, що ці фахівці не можуть мати практики», - прокоментував Войтович.

Войтович зазначив, що пріоритет у вирішенні долі поліклініки матимуть фахівці. Однак, при підготовці наказу Ващенюка з медиками ніхто не радився.

Реформування: точка зору працівників

Як розповідає головний лікар поліклініки Ігор Дворко вперше про зміну структури вони дізналися …зі сторінок інтернет-видання «Волинські новини».

Головний лікар каже, що змінювати систему стоматпослуг потрібно, проте не в такій ультимативній формі.

«Ми готові до реформування, ми також так працювати не хочемо. Я хочу заробляти і наші лікарі хочуть вчитися і заробляти достойну зарплату. Наша справа – лікувати людей, але ми не можемо це робити за тисячу гривень», - каже Дворко

Медики пропонують залишити за ними право викупу приміщення на Відродження,51 з відтермінуванням у декілька років.

І навіть, зі слів головного лікаря, 11 січня Борис Клімчук, відвідуючи стоматполіклініку, усно пообіцяв, що дозволить їм викупити приміщення та працювати у ньому.

Працівники стоматполіклініки пропонують відкрити у викупленому ними приміщенні обладнати дитяче стоматологічне відділення поліклініки – в тому числі для надання допомоги дітям з вродженими вадами розвитку.

Також, кажуть працівники, вони згідні у викупленому ними приміщенні надавати кабінети для діяльності відділення Госпрозрахунку та трьох штатних одиниць, які не підпадають під скорочення.

«Це має бути гібрид – частково державна, частково приватна поліклініка. Ми пропонуємо, аби нам дали право викупити це приміщення, колектив ми весь зберігаємо», - коментує Дворко.

Щодо цін на послуги, які дозволять як цього хоче губернатор заробляти лікарям, Дворко зазначає, що у приватних вони будуть формуватися в умовах ринку, а у відділенні Госпрозрахунку – погоджуватися управлінням охорони здоров’я, тобто бути дешевшими.

Остаточне рішення стосовно долі медичної установи прийматиме сесія обласної ради 15 лютого.

Читайте також: Комунальні реформи на Волині: бліда тінь радянського кінопрокату
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Лучано Показати IP 19 Січня 2011 12:04
НАЙГІРШЕ КОЛИ ЛЮДИ КЕРУЮТЬ НЕ ПИТАЮЧИ У ЛЮДЕЙ ЇХНЬОЇ ДУМКИ. ЦЯ МАРІОНЕТКА РОЖИШЕНСЬКА - ВОЙТОВИЧ ВЗАГАЛІ ПОНЯТТЯ НЕМАЄ ДЕ ТА ЛІКАРНЯ ЗНАХОДИТЬСЯ, А КЛІМЧУК МАЄ ОСОБИСТОГО СТОМАТОЛОГА. А В ОБЛЛІКАРНІ ГАРНИЙ ПЕРСОНАЛ, ДЕШЕВІ ЦІНИ ДЛЯ УСІХ КАТЕГОРІЙ ЛЮДЕЙ І ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ. ТЕПЕР ЦІ ЧИНОВНИКИ-ЛІГАРХИ ХОЧУТЬ НАС ЦЬОГО ПОЗБАВИТИ А ПРИМІЩЕННЯ ПРОДАТИ ПІД МАГАЗИН. А ВАЩЕНЮК НАКАЗ І ПРО ВБИВСТВО БЛИЗЬКИХ ПІДПИШЕ АБИ ПРИ ВЛАДІ ЗАЛИШИТИСЬ
журналіст Показати IP 19 Січня 2011 12:38
дитяча поліклініка з гарним обладнанням і помірними цінами просто вкрай необхідна на Волині.лікувати дітям зуби у стоматкабінетах звичайних поліклінік - кощунство. мою дитину там добряче налякали своїми дикими методами трамання за руки й ноги. потім мусили водити її в приватні клініки і гроші платити величезні, аби тільки не боялася. мало того, колись мені лікар-стоматолог з державної поліклініки заявила, що жоден приватний стоматолог насправді не має ліцензії на лікування саме дітям! борисе петровичу, дослухайтеся до цієї ідеї. потішите волинських батьків, чесно:)
Tarantino до журналіст Показати IP 19 Січня 2011 12:57
Я б сам у такій поліклініці з задоволенням лікувався. Бо мене теж за руки і ноги треба тримати...
Sonce Показати IP 19 Січня 2011 13:11
Дякую Волинським новинам за нормальну розповідь про поліклініку. А то всі талдичать, переказуючи слова клімчука і войтовича, а шо до чого - мало хто розуміє.
VEKTRA Показати IP 20 Січня 2011 00:12
Особисо знайомий з Ігорем Дворком та більшістю із його співробітників протягом багатьох років. Гарні та порядні люди. Однозначно, якби І.Дворко хотів заробити гроші, то він це зробив би вже 1000 разів та без допомоги бюджетних коштів! Шкода фахівців, часу, коштів, нервів тощо, витрачених на стоврення обласної стоматполіклініки... На жаль, нинішня влада думає куценько та близькоруко - аби швиденько урвати свій шмат, поки в шию не вигнали! Хтось сумнівається, що приміщення "піде" в "правильні руки"? Я - ні!!! А люди, пільги, соцзахист - це такі дрібниці...(((
Ігор Показати IP 31 Січня 2011 22:49
Хай переводять у приватну власність. Це буде саме правильно
Маряна Показати IP 31 Січня 2011 22:59
Юра класна фотка

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus