USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Комунальні реформи на Волині: бліда тінь радянського кінопрокату. ФОТО

19 Січня 2011 14:25
Для того, аби зменшити навантаження на бюджет області, влада Волині має намір ліквідувати низку комунальних підприємств. У «чорному списку», окрім інших, опинилось й Волинське обласне кіновідеомузичне підприємство.

Про можливість закриття комунального кінопідприємства у інтерв’ю «ВН» вперше сказав волинський губернатор Борис Клімчук.

«Там 18 штатних одиниць! І більшість, до речі, пенсіонери. Отака конторка тихенько живе, нікого не напрягає, люди роблять вигляд, що вони щось роблять», – казав губернатор в інтерв’ю.
Директор підприємства Віталій Нерода розповідає, що його підприємство, хоч і збиткове, проте виконує ряд важливих функцій.

Так підприємство є посередником між волинськими кінотеатрами та компаніями, що реалізовують копії кінофільмів.

До слова, в області лишилось тільки 12 кінотеатрів.

Займаються на підприємстві також відстеженням фактів порушення авторських прав, зберігають сотні копій фільмів, обслуговують навчальні заклади.
Підприємство заснували ще у радянський період, коли кінематограф був потужною індустрією, розповідає Нерода. Волинське обласне кіновідеомузичне підприємство було створене на базі обласного управління кінофікації у 1990 році.

Нині ж на обласні програми у сфері кіно виділяють по 100-200 тисяч гривень в рік. Цього мало навіть для того, аби підприємство змогло «виходити на нулі».

«Треба виділяти по мільйону гривень, або хоча б по 500 тисяч. А те, що є, це кошти досить мізерні», – каже Нерода, й додає: «Хоча влада таки постійно сприяла нам».
Розташоване підприємство на вулиці Кафедральній поблизу Луцького замку в районі Старого міста. Територія підприємства займає сорок соток землі.

В структуру підприємства, окрім адміністративного приміщення, входить ще й бар «Сінема» і невеликий кінотеатр «Ретро».

В окремій будівлі знаходиться фільмосховище, де зберігаються три з половиною тисячі копій кінострічок. Двоє працівників опікуються відеотекою, у якій зараз налічується більше двох тисяч фільмів, які демонструються в кінотеатрі підприємства.
Квиток у кінотеатрі «Ретро» коштує сім гривень, хоча, стверджує директор підприємства, школярам часто влаштовують кіноперегляди і за три або ж п’ять гривень.

З сорока сотих, на яких розміщене підприємство, близько п’ятнадцяти сотих вже у приватній власності фірми «Екран», яка займається ремонтом звукової та відеоапаратури, автомобілів тощо.

Нерода пояснює, що нині на підприємстві всього працює 16 людей, проте власне «кіношними справами» займається тільки п’ятеро працівників. Всі інші – це охорона, технічний персонал, працівники бару.
Щомісяця на потреби підприємства треба 50 тисяч гривень, пояснює Нерода. В цю суму входить і заробітна плата, і оплата за комунальні послуги. Заробляє ж підприємство менше. Нерода каже, що вдається «відбити» приблизно «більшу половину з цих 50 тисяч».

«В кіноіндустрію, як і в наше підприємство потрібні немалі капіталовкладення. На сьогодні таких грошей немає ні у волинської влади, ні в Україні загалом. Тому обсяги кінообслуговування зменшились, а влада прийшла до ідеї ліквідації», - каже Нерода.

«Безумовно, що організацію не ліквідовують, її, мабуть, зменшать, скоротять. Мабуть, лишиться відділ по кіно в області, який буде контролювати авторські права, слідкуватиме за роботою кінопрокату… Плюс якщо продадуть чи ліквідують, то не знаю, де зберігатимуться наші бобіни. Вони займають багато місця. Одна бобіна – розміром з відро», – розповів директор підприємства.
Нерода повідомив, що обласна влада вже проводила консультації з приводу того, як правильно це приміщення використати. Проте він вважає, що повністю ліквідовувати підприємство не варто.

«Воно необхідне. Треба підтримувати, з розумінням ставитись треба. Якщо сьогодні повністю загубити кінообслуговування населення, то ми його більше не відродимо», – зітхає Нерода.

Читайте також Комунальні реформи на Волині: яке майбутнє обласної стоматполіклініки?
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
дідо Показати IP 19 Січня 2011 15:37
КЛІМЧУК ЗАХОТІВ ГРАБАНУТИ СВОЄЮ ВОЛОСАТОЮ ЛАПОЮ КУСОК ЗЕМЛІ БІЛЯ ЗАМКУ...МАЛО ЙОМУ
масяня Показати IP 19 Січня 2011 21:01
Нерода,- той ще казнократ.Зарплату працівники неотримали ще за листопад, грудень 2010 року, хоча передбачені в обласному бюджеті кошти на ці потреби в повному обсязі надійшли. Нецільове використання!!! Нероду змусили написати заяву на звільнення з 01.02.11р. Його Башкаленко з Лисюком спіймали в робочий час за розпиттям спиртних напоїв з головним бухгалтером та ще двома невідомими особами. І з цього і почався весь сир-бор. Там непочатий край роботи для правоохоронних органів.
лучанка Показати IP 20 Січня 2011 00:21
Цей Нерода - в 90-х - розганяв приватні відеопрокати, боровся з "ТНІСом" і "СКАТЕБом" - гнида! 18 дармоїдів кормить держава,Нерода облаштував бар - то куди доходи діваються. Не просто ліквідувати, а спочатку призначити перевірку КРУ і з'ясувати, чому то бар не приносить доходів. ДКП "Молодість"- Мамосюк довела до банкрутства, "АвтоПаркСервіс" - Кралюк роздерибанив, Кінопідприємство - Нерода розікрав, кінотеатр "Промінь" - "поимел" Зелінський. А де 5 років були Шиба, Гоцалюк, Соколовська, КРУ ? Шановні лучани, куди ми дивимось, недоумки жирують за рахунок Ваших податків, а Ви по базарах скитаєтесь, щоб заробити на хліб!
kamil Показати IP 20 Січня 2011 10:32
""Так підприємство є посередником між волинськими кінотеатрами та компаніями, що реалізовують копії кінофільмів."" Для чого це посередництво? Це безглуздо. "Займаються на підприємстві також відстеженням фактів порушення авторських прав, зберігають сотні копій фільмів, обслуговують навчальні заклади." - Даю 100% що фактів порушення ними не було зафіксовано. Для чого їм потрібні лишні проблеми.
Відвідувач Показати IP 10 Лютого 2011 09:47
Цікаво, коли на volynnews писали про нерентабельність Ретро - чому ж жодна морда не сказала, що там більше півроку регулярно проводяться заходи. Заказняк илиШО?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus