USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Комуністичному пам’ятнику Бойку у Луцьку знайшли нове місце

11 Березня 2016 10:00
Перенести пам’ятник Степану Бойку у Луцьку вирішили до Волинського краєзнавчого музею.

Про це говорили на засіданні комісії з питань декомунізації у четвер, 10 березня, – повідомляє «Район.Луцьк».

До міської ради прийшло звернення від ветеранів та громадських активістів, які протестують проти цього та просять організувати міський референдум по обговоренню питання.

Проте член комісії Леся Бондарук розповіла, що пам’ятник Бойку однозначно підпадає під закон про декомунізацію.

«Він був засуджений за підрив незалежного існування польської республіки. Люди, які боролися за встановлення радянської влади підпадають під декомунізацію. Цей пам’ятник чітко та неухильно підпадає, бо Бойко належить до тих, хто встановлював радянську владу», – розповіла Леся Бондарук.

Окрім того спеціаліст переконана, що радянська влада спеціально поставила пам’ятник у центрі міста, а не на місті поховання, бо хотіла створити культ навколо цієї людини.

Члени комісії вирішили, що пам’ятник варто демонтувати і перенести на зберігання у Волинський краєзнавчий музей. Там уже зберігаються демонтовані пам’ятники Леніна, Сталіна та Пілсудського.



Раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що луцькі історики та ветерани – проти знесення пам’ятника Бойку. Вони зазначають, що Степан Бойко, як секретар підпільного окружкому Комуністичної партії Західної України (КПЗУ), був закатований польськими спецслужбами в 1930 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
лучанин Показати IP 11 Березня 2016 11:10
Цим пам"ятникам місце в Брищі!
Андрій до лучанин Показати IP 11 Березня 2016 13:37
Це ваше місце в Брищі
ось Показати IP 11 Березня 2016 11:16
Поставити той памятник на могилу Бойка, може так буде правильніше? Тимпаче памятник не великий. Нащо він у музеї?
Лучанин Показати IP 11 Березня 2016 11:20
Взагалі дико коли люди не поважають свою історію, а починають боротьбу з пам'ятниками коли довкола багато нагальних не вирішених проблем. До пам'ятників, як і до картин можна відноситись по різному. Наприклад, відомий чорний квадрат Малевича одні бачуть як най-най-най... витвір мистецтва, а інші як звичайну мазню яку може створити і 3х річна дитина, не кажучи вже про старші групи садочка де таким постійно займаються. Так само і пам'ятник - одні пам'ятають що це була велика людина і розповідають дітям що вона зробила, а про поганих героїв теж розповідають що він зробив, щоб діти не повторювали помилок. Це стосується існуючих пам'ятників. В більшості саме пам'ятники ставлять не тим, хто їх заслуговує і відбувається це саме при зміні влади. Якщо йти згідно логіки комісії, то потрібно поставити питання відносно Шевченка, адже створений культ навколо цієї людини та Лесі Росіянки (Українки), бо за паспортом вона саме росіянка (див. в музеї Л.Українки, якщо ще не знищили), чий пам'ятник взагалі стоїть на центральній площі міста. Люди будуть розвинуті лише тоді, коли вони будуть знати про себе і хороші і погані сторони, правдиву свою історію. Видно комусь не потрібні розумні українці.
дьодік Показати IP 11 Березня 2016 11:24
На місці цього пам"ятника колись була гарна капличка - от її і потрібно там відновити. А Бойко...
Лучанка Показати IP 11 Березня 2016 12:00
Правильно! Давайте знищувати свою історію і відновлювати польську! І буде нам щастя...
Анонім до Лучанка Показати IP 11 Березня 2016 17:03
Тьотко, історія - це каплиця, яку зруйнували, щоб поставити отой кусок граніту. А оцей кусок каменю , так ні уму ні сєрдцу.
Хвєдя Показати IP 11 Березня 2016 12:10
Комуняку на гіляку!
Питання Показати IP 11 Березня 2016 12:23
Декомунізації підлягае і незалежність України? Адже бІльшысть комуністів були у раді, коли за незалежність голосували і вона з"явилася.
Лучанка до Питання Показати IP 11 Березня 2016 12:51
Так я вже можу навангувати: все йде до того, що нас повернуть Польщі. І ніхто не буде проти... Ні Європей
Андрій до Лучанка Показати IP 11 Березня 2016 13:39
Польщі повернуть східні землі "без фауни".
нхя не смішно до Андрій Показати IP 11 Березня 2016 15:29
коментар було видалено
Василь до Лучанка Показати IP 11 Березня 2016 14:39
Йде, тільки питання, хто з нас залишиться на тій землі яка до них буде повернута?
Анонім Показати IP 11 Березня 2016 17:05
Історія - це знищена каплиця Іверської Божої матері. Її знищили, щоб поставити цього істукана.
С_Святослав Показати IP 24 Березня 2016 13:23
Я думаю ща памятник Бойка можна залишити . Востановити капличку яка була поряд . заодно і викопати памятник Олександру ща був там до 1915 року .Його закопали десь поряд. Памятник Степану Бандері І воякам УПА зробити Меморіал замість памятника невідомому електрику.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus