USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Комусь дуже сподобалося це місце», - власник майстерні, яка горіла у Луцьку

15 Березня 2014 21:27
Нещодавно в центрі Луцька була велика пожежа - палала майстерня відомого українського митця Володимира Галькуна, у якій виготовлялось церковне начиння. Власник майстерні впевнений – пожежа трапилася не випадково, - повідомляє «Під прицілом».

Нагадаємо, пожежа сталася 13 березня. Горіло горище триповерхової будівлі, що на вулиці Лесі Українки 37. Саме на цьому горищі і була майстерня художника.

Член спілки художників України Володимир Галькун уже близько двох десятиліть займається виготовленням та реставрацією церковного начиння, такого як бра, вінці (вінчальні корони), дарохранительки, ікони запрестольні, ковчеги, хрести запрестольні (латунь), лампади, підсвічники та ліхтарі.

Творіння художника та його команди розійшлись мало не по всьому світу. Під вінчальними коронами виготовленими у майстерні вінчаються не лише в Україні, а й у Росії, Молдові, Румунії, Сербії та Італії. Навіть дочка екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко Євгенія вінчалась під вінцями майстра.

Будівля, у якій знаходилась майстерня датується ще ХІХ століттям. Дуже добре проглядається те, що стіни, підлога та стеля збудовані з природних матеріалів, тобто дерева, соломи та глини.

Сам же митець запевняє, що має багато заздрісників і не виключає версію підпалу.

«Комусь дуже сподобалось це місце. Я не знаю кому, але я в цьому впевнений, тому що це 100% підпал. Колись мені погрожували, мовляв ми спалимо тебе, але я не сприймав це всерйоз»,- підкреслив Василь Галькун.

Зі слів художника, про пожежу він дізнався від працівниці «Волиньгазу», яка саме прийшла знімати показники лічильників. Саме вона і подзвонила художника, мовляв у нього щось горить. На той час Володимир Галькун перебував за містом.

«Я тиждень був в селі, робив решітки на вікна, бо ж зараз війна, і Бог зна хто може залізти. А в мене там теж багато чого цінного зберігається – і матеріали, і заготовки. Там у мене теж маленька, але майстерня»,- зі сльозами на очах пояснює пан Галькун.

Окрім продукції, яку виготовляв майстер і його команда, на горищі зберігалась колекція стародруків.

«Це не цілком стародруки, це лише вцілілі частини. Часто бувало так, що коли я приїжджаю в церкву, то священики мені кажуть, що в нас є стародруки - без палітурки, без нічого - і ми їх будемо палити. А я не можу так, не хочу, щоб їх палили. От я їх і забирав»,- розповідає митець.

За інформацією, яку надав пан Галькун, на другому поверсі будівлі знаходяться приватизовані приміщення, власники яких неодноразово приходили до художника з претензіями.

«Ці приміщення вони здаються в оренду. Люди там собі зробили ремонти, але поверхневі. Будівля поступово руйнується, а кажуть, що то я так гупаю. Але це просто фактор часу – будинку більше ста років, часто відпадають шматки стелі або шпаклівки»,- запевнив майстер.

А також додав, що пожежники у трагедії звинувачують його самого, хоча попередня версія – коротке замикання.

«Мені не одноразово наголошували на тому, що в мене тут є якесь паливо і сварка, чи то газ. Я їм кажу, що це балон з аргоном, а аргон це інертний газ, він не горить, це спеціально для того, щоб метал не окислявся, коли вариш хрести».

Наразі, сам художник Володимир Галькун та його працівники розбирають вцілілі на згарищі речі, та метикують, як би знову відновити роботу.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
екскурсовод Показати IP 15 Березня 2014 23:39
Діють по сцинарію ЦУМу, що тут не зрозуміло!!!
Реаліст Показати IP 16 Березня 2014 09:08
Приєднуюсь до думки про ЦУМ. Перше що прийшло в голову.
555 Показати IP 16 Березня 2014 09:35
я приїжджаю в церкву, то священики мені кажуть, що в нас є стародруки без палітурки без нічого і ми їх будемо палити. А я не можу так, не хочу, щоб їх палили. От я їх і забирав»,- розповідає митець. Пан художник не знає що такі речі треба зберігати в бібліотеках чи музеях. Це власність не священиків а громади.
антивосмит Показати IP 16 Березня 2014 13:00
жидок погорел...однако
Петро Показати IP 16 Березня 2014 13:45
"дочка екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко Євгенія вінчалась під вінцями майстра". З ким вона тільки не "вінчалась". От і вийшла невдача від Ти-МОШЕНКІВ.
Петро Показати IP 16 Березня 2014 13:47
Правила протипожежної безпеки - ЦЕ СПРАВДІ СВЯТЕ!
123 Показати IP 16 Березня 2014 13:53
Дорогі читачі мені цікаво як на місці опинився автомайдан так бистро ніби це наркоша Поха побачив димок і відразу він приїхав --наркоша сказав побачив дим і відразу позвонив в службу. Автомайдан почав помагати виносити речі ----цікаво? а те що Поха претендує на начальника МЧС????? також цікаво???? Ой хлопці-хлопці!!! Дови*обуєтесь!!!!!!! Р.S. Це думка людей лівого сектору який буде з вами боротись ми вже практично готові!!!
321 до 123 Показати IP 18 Березня 2014 11:11
автомайдан виносив з офісів речі, а художнику не допомагав
Луцьк Показати IP 18 Березня 2014 12:49
Ви думаєте він дуже піариться це приміщення застраховане
Луцьк Показати IP 18 Березня 2014 12:51
Взагалі цього диб***лойда і афериста треба їхати встановив на свою сатиру сагу і блатує куди дивиться міліція
Луцьк Показати IP 18 Березня 2014 12:52
Сгу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus