USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Конфлікт у волинському наркодиспансері через наркотики

2 Листопада 2014 15:15
У процес лікування наркохворих у Луцьку втручається міліція – про це б’ють на сполох громадські активісти. Лікарі Волинського обласного наркодиспансеру схвалюють присутність міліціонерів в медичному закладі, а самі правоохоронці відмовляються коментувати.

Повідомила редакцію Інформаційного агентства Волинські Новини про конфліктну ситуацію голова ГО правозахисна фундація «МАВІКОМ» Мар’яна Сорочук.

«У нашу громадську організацію надійшло звернення від клієнтів ЗПТ.

(Довідка: Замісна підтримуюча терапія (ЗПТ) є способом лікування опіоїдної залежності, при якому наркозалежним особам під лікарським наглядом дають «легальні» наркотики, з метою їхньої реабілітації та зменшення шкоди для суспільства, зокрема зниження рівня зараження інфекційними хворобами, такими як СНІД і Гепатит та задля зниження криміногенної обстановки серед наркозалежних. Зараз такий метод лікування успішно застосовується в 65 країнах світу, в тому числі у США, Австралії, Ірані, Китаї, Таїланді, у всіх 27 країнах Європейського Союзу і в більшості пострадянських країнах, також є державною програмою в Україні).

Вони скаржаться на те, що, починаючи з 15 жовтня 2014-го року й по сьогоднішній день під час лікарського прийому у кабінеті присутні міліціонери. На запитання клієнтів ЗПТ про законність їх присутності стражі порядку відповідають, що вони здійснюють та здійснюватимуть надалі спостереження за видачею препарату й за тим, щоб клієнти ЗПТ його не виносили з кабінету.

Негативна реакція на присутність міліціонерів уже далася взнаки, адже частина з пацієнтів не приходять отримувати ЗПТ й повідомили, що не будуть відвідувати диспансер, допоки будуть присутні сторонні особи», - розповідає Мар’яна Сорочук.

Зі слів пацієнтів, правоохоронці представлялися працівникаим відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС України у Волинській області.

Цю ситуацію працівники міліції відмовляються коментувати.

«Якщо там наші працівники, значить не просто так, я не буду цьому давати оцінку, хай оцінку нашим діям дає прокуратура», - сказала начальник сектору зв’язків із громадськістю УМВС України у Волинській області Оксана Блищик.

Аби поспілкуватися з правоохоронцями, репортер ІА Волинські Новини приїхав у Волинський обласний наркологічний диспансер. На місці головний лікар запевнив, що міліціонерів немає в медзакладі, однак повідомив, що дозвіл бути присутніми під час ЗПТ дав.
«До нас прийшли два правоохоронці з міськвідділу і просто попросили, чи можна бути присутніми, а ми дозволили. Вони не заважають лікувальному процесу, адже просто стоять з боку і спостерігають. Я вам відверто скажу, що коли почали давати ліки таблетовано, а не уколи, то з’явилися спроби їх виносу людьми з кримінальним минулим. Ми з ними скликали збори, розмовляли просили-молили, а їм байдуже, це така категорія людей, які в очі кажуть, що все одно будуть виносити. Ми розуміємо, що один з наших обов’язків – це запобігти виносу наркотиків за межі диспансеру, бо інакше можна було б поставити кіоск в центрі міста й по списку видавати, тому ми намагаємося цьому протидіяти, як можемо, але питання не врегульовано», - пояснює головний лікар Волинського обласного наркологічного диспансеру Ігор Шкаровецький.
Його ж заступник запевняє, що є чимало й таких «клієнтів» диспансеру, які, навпаки, раді тому, що міліціонери присутні під час лікування.

«У нас замісна терапія стала таблетованою з 2008-го року й раніше жодного разу тут не було правоохоронців. Якщо їм треба тут бути – хай будуть, це їхня робота. Дійсно, є невдоволені, але і є багато таких, хто каже, що це добре, хай би були міліціонери, бо через декількох людей, які виносять препарат, страждають усі.

Ситуація така, що ми їм даємо таблетки, вони при нас мають випити, але є такі, хто ховає їх у роті і виходить. То от, міліціонери наздогнали одного такого, а він проковтнув і все, не докажеш нічого. Це питання законодавчо не врегульовано», - зауважує заступник головного лікаря Ростислав Луцюк.

Щодо присутності міліціонерів під час лікування наркозалежних негативно висловлюється головний лікар Волинського обласного центру профілактики і боротьби зі СНІД Олена Макаренко.

«Це протизаконно, бо не зберігається таємниця лікування. От уявляю собі, що приходить пацієнт до лікаря, хоче поспілкуватися з ним, отримати ліки, а тут міліція. Я б розвернулася і пішла. Це може відлякувати хворих. А ця терапія їм потрібна, адже ми знаємо багатьох людей, які після терапії працевлаштовуються, створюють сім’ї, ведуть абсолютно нормальний спосіб життя, звісно, що ж різні люди, але ж усіх під одну гребінку не можна», - наголошує Олена Макаренко.

За фактом присутності міліціонерів під час лікування громадські активісти фундації «МАВІКОМ» звернулися в прокуратуру міста Луцька й до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
аяяй Показати IP 2 Листопада 2014 15:50
Вот переодели бы их под санитаров чтоб не было у пациентов дискомфорта
Анонім Показати IP 2 Листопада 2014 16:13
ай-яй-яй, наркошам не подобається присутність міліції.
TAK! Показати IP 2 Листопада 2014 16:15
ГО правозахисна фундація «МАВІКОМ» Мар’яна Сорочук і клієнти ЗПТ можуть перестати вживати.
A? Показати IP 2 Листопада 2014 16:17
Олена Макаренко хоче барижити наркотиками далі?
СЕКРЕТ до A? Показати IP 4 Листопада 2014 12:01
Цікаво скільки наркоманів що проходять ЗПТ працюють????? працевлаштовуються????? створюють сім'ї??????? Думаю Макаренко і Сорочук дуже далекі від ЗПТ, від життя наркоманів і роботи лікарів і медсестер. Це вже наркомани диктують свої правила, а Сорочук і Макаренко їм потакають, бо самі зцього добре мають, і це їм треба люстрацію зробити.
Анонім Показати IP 2 Листопада 2014 16:40
Але ж годована пика у цього головного лікаря-це капец. Ото жирують,люстрація за ними плаче і тюряга давно
Соломон Самсонович до Анонім Показати IP 3 Листопада 2014 08:39
А чим це вам не подобається вигляд нашого Ігоря Дмитровича? Нормальна будка нормального головного лікаря, це ж елементарно - другий закон Менделя.
НН до Анонім Показати IP 3 Листопада 2014 09:11
глистратор, а если у человека сахарный диабет? тоже люстрировать? Откуда дауны берутся?
Віталій Показати IP 2 Листопада 2014 17:43
Якшо наріків будуть відшугувати звідти де їм наркоту дають безплатно, то вони її знайдуть деінде або з дому почнуть виносити, або почнуть крастити. такшо, хайби їх не трогали то менше біди буде
Валерій до Віталій Показати IP 3 Листопада 2014 08:45
Тут є суттєва різниця. Точки на відміну від кабінетів замісної терапії платять мусорам мзду, потому не рівняйте божий дар з яєшненю, хай краще крадуть, грабують і виручене несуть на точки. Був такий майко в міському вбноні, так він собі на нексію (відро канеха з гайками, але вже не пішки ноги бити) менше ніж за рік настарався. Нові чим гірші?
Анонім Показати IP 2 Листопада 2014 20:50
Його люстрація не зачепить, бо в нього тато 1 гол.лікар міської поліклініки, і мама те ж медик, звязки в верхах (Кошель, Ващенюк). Поки ті г**ди не підуть такий бардак і буде. А що на рахунок "наріків", то не подобається їм "менти" - хай в тюряху - за виговлення та збут сідають, або здихають.
Анонім Показати IP 2 Листопада 2014 21:08
Наркоти вже почали диктувати умови медикам і міліції? Цікаво-цікаво....
123 Показати IP 2 Листопада 2014 21:12
Чому нам алкашам не дають халявну горілку
drag до 123 Показати IP 3 Листопада 2014 16:16
Бо її випиває главрач з начмедом. Кожен день бухі ходять. Тіпа ми не бачимо.
мусара казли Показати IP 2 Листопада 2014 22:51
хай в проктолога засядуть. і кожному слабому дивляться в дупу, чи не видно там чергового звання. а по наріку вже попередній особовий склад шлявся. закінчив хрєново - тюрмою, всі з кагтавим начальником включно (див. волинські новини за 21 травня). ісеує ймовірність, що ці закінчать ще гірше.
ЗПТ Показати IP 3 Листопада 2014 07:02
Неодин наркозалежний небуде згидний шоб його ликування контрулювала милиция !!! Вони итак з 2008 року чинять беззаконня на територии ликувального закладу !!! Нераз наркозалежних просто кидали вмашину и вони появлялись через пару днив!!!
Анонім Показати IP 3 Листопада 2014 13:48
Шановна Макаренко і Сорочук!!! Ви хоть маленьке розуміння маєте що таке замісна терапія??? Зачепили ваші шкурні інтереси?
Анонім Показати IP 3 Листопада 2014 20:58
Так чим вам, власне, міліція заважає? Якщо їхня самоціль - знати, хто проходить ЗПТ, то для цього у них є інші способи, ніж висиджувати в кабінеті поки добросовісні і не дуже наркомани приймуть дозу. Відповідно знаходяться вони там з метою запобігти вчиненню злочинів, тобто з метою супроводу процесу приймання препаратів, а не ідентифікації пацієнтів. А ГО яку мету переслідує, коли пише такі звернення і статті? Створити умови для безперешкодного виносу препаратів?? Як на мене, то це той випадок, коли на злодію шапка горить. В першу чергу, маю на увазі обурених пацієнтів. А щодо представників ГО Взагалі не розумію мотивацію: здавалося б здорові і розумні люди, але чомусь не можуть прослідкувати в поведінці хитрих наркоманів очевидний і невдало прихований інтерес до можливості "вживання" наркотиків саме у відсутності міліціонерів. Посилання ж на небажання ніби то порушення конфіденційності - це все, за що вони можуть зачепитися, аби продовжувати підторговувати безкоштовно отриманими наркотиками.
Наркоман до Анонім Показати IP 10 Листопада 2014 09:41
%%% ???! Ану розкажи мені що таке зпт і наркоманія. Як що вже головний лікар не знає то розкажи мені ти. От сидить шавка - і гавкає того чого саме не знає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus