USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Константинополь залишає за собою право переглянути умови Томосу, – архімандрит

19 Грудня 2018 18:50
Архімандрит Кирило Говорун заявив, що Константинополь залишає за собою право переглянути томос щодо автокефалії Православної церкви України, якщо, наприклад, українські ієрархи внесуть зміни до статуту нової церкви.

За словами архімандрита Кирила, з точки зору деяких представників ПЦУ, вони можуть переглянути статут без узгодження з Константинопольським патріархатом, пише НВ.

«Але я хочу теж сказати, що під час моїх дискусій з Константинополем щодо цього питання, я почув таку точку зору: якщо буде переглянуто статут, буде переглянуто томос...З самого початку було зазначено, що статут і томос – це один пакет документів. І якщо в цьому пакеті один документ змінюється, то відповідно може змінитись і інший документ», – зазначив архімандрит.

За словами Говоруна, початковий сценарій передбачав, що українська сторона сама готує статут, але цього не було зроблено: з електоральної точки зору томос був набагато важливіший, ніж статут.

Тому Константинополь взяв ініціативу до своїх рук і написав статут сам.

«Я читав і грецьку версію статуту, і український переклад. Це дуже грамотно прописаний документ. Більше того, це дуже демократичний документ, він якраз відповідає і підсилює ті традиції соборності, які характерні для українського православ’я», – додав Говорун.

На його думку, у статуті закладені запобіжники проти свавілля з боку окремих діячів всередині церкви, це той документ, який створює засади для здорового існування церкви.

15 грудня в Софії Київській пройшов Об’єднавчий собор, на якому таємним голосуванням був обраний предстоятель єдиної Православної церкви України. Ним став митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній (Думенко). На Об’єднавчому соборі також затвердили статут церкви.

Томос про автокефалію обраному предстоятелю вручить Вселенський патріарх у Константинополі 6 січня 2019 року. Почесний патріарх Філарет заявив, що ієрархи, які не приєднаються до нової Православної церкви України, стануть розкольниками.

У Об’єднавчому соборі зі створення помісної церкви брали участь два представника УПЦ Московського патріархату - митрополит Вінницький і Барський Симеон і митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко).

Коментуючи участь своїх ієрархів у Соборі Московський патріархат в Україні заявив, що обидва митрополита перейшли в розкол і в диптиху канонічних єпископів України вони більше не значаться.

Також Московський патріархат заявив про невизнання рішень, які були прийняті на Об’єднавчому соборі. Крім того, було прийнято рішення про зняття з посади двох ієрархів, які брали участь в Соборі, – митрополитів Симеона (Шостацького) і Олександра (Драбинка).

16 грудня під час служби у Спасо-Преображенському кафедральному соборі у Вінницімитрополит Симеон заявив про свій перехід з Московського патріархату до ПЦУ.

У РПЦ заявили, що учасники Об’єднавчого собору в Києві будуть стерті з історичної пам’яті церкви.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Корiнний лучанин Показати IP 19 Грудня 2018 22:28
Автокефалiя.
Анонім Показати IP 19 Грудня 2018 23:32
Які запобіжники проти свавілля? Ви ж хотіли незалежну церкву? За что боролись, на то и напоролись...
До корінних і інших Показати IP 20 Грудня 2018 13:17
Більше дослухайтесь до всіх "кирилів"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus