USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Ковельчани пікетують мерію

9 Липня 2014 16:26
Ковельчани прийшли до адміністрації міста, тримаючи в руках плакати з промовистими написами: «Хто зупинить беззаконня чиновників?», «Пане Пустовіт, Батьківщина - в небезпеці», «Ні утискам преси. Захистимо Ярослава Гаврилюка», «Кіндер, досить нам сюрпризів!». Вони виступають проти звільнення журналіста Ярослава Гаврилюка. Про це інформує ПроКовель.

У ЗМІ з’явилася інформація, що головний редактор газети «Волинь-нова» Олександр Згоранець ліквідовує посаду власного кореспондента газети в Ковелі, де проживає близько 70 тисяч населення, та звільняє його з цієї посади. Своє рішення він мотивує тим, що проходить скорочення штату працівників в зв’язку з виробничою необхідністю. Така мотивація дуже обурила громадськість міста та району, яку в обласній газеті представляє Ярослав Гаврилюк. Також вони не можуть збагнути, чому керівництво газети щораз блокує друк матеріалів ковельського журналіста.


Активісти ГО «Майдан гідності», окремі депутати районної та міської рад, ковельчани прийшли до адміністрації міста, тримаючи в руках плакати з промовистими надписами «Хто зупинить беззаконня чиновників?», «Пане Пустовіт, Батьківщина в небезпеці», «Ні утискам преси. Захистимо Ярослава Гаврилюка», «Кіндер, досить нам сюрпризів!». Учасники громадського зібрання до останнього очікували побачити тут як міського голову Олега Кіндера, так і головного редактора газети «Волинь-нова» пана Згоранця, щоб задати їм свої запитання, з’ясувати обставини цієї дивної справи і висловити протест проти дій головного редактора. Проте ні один, ні другий перед людьми так і не з’явилися. Щодо останнього, то він, зі слів активістів, несподівано поїхав у відрядження.

Голова районної ради Ігор Верчук, який теж брав активну участь і зібранні, переконаний, що розвиток демократії є не можливий без правдивої преси. Його, як і решту присутніх, надзвичайно тривожить те, що звільняють з роботи відомого журналіста. Він звернувся до О. Згоранця з такими словами: «Пане редакторе, ковельська громада хоче чути слово журналіста Ярослава Гаврилюка, одного з тих, хто несе у своїх статтях правдиву інформацію. Я - чиновник, але я - за вільну пресу».

А депутат райради Володимир Пархонюк зазначив, що контролювати дії влади мають як відповідні контролюючі органи, так і представники преси. І висловив припущення, що за звільненням Ярослава Гаврилюка стоять нинішні чиновники, яким - неугодний журналіст, котрий показує «непричесану» правду.

«Як тільки влада відчуває, що цей контроль з боку журналістів послабився, починає робити чудні речі. У влади є одна ціль – зробити пресу ручною, щоб собачка гавкала, але не кусалася», - заявив депутат.

У тому, що дії головного редактора «Волинь-нова» – це цілеспрямоване знищення Ярослава Гаврилюка як журналіста, неугодного окремим чинам, переконаний і член Національної Спілки журналістів України Петро Горщарук. «Наступ на Гаврилюка – це наступ на всю журналістику, наступ на кожного з нас. Такими діями нам обмежують доступ до правди, яка завжди є гіркою, і яка ніяк не подобається тим, про кого пише журналіст», - зазначив П. Горщарук. Він доречно процитував слова відомої письменниці Ліни Костенко: «Митцю не треба нагород, коли у нього є народ». А також додав, що Ярослав Гаврилюк є воістину народним журналістом і доказом цьому є всі ті люди, яким є не байдужа доля майстра пера, а таких – чимало.

Депутат міської ради Ігор Ткачук пригадав, що «протягом останнього часу українці лише говорили про Європу та європейські цінності, але призабули дві важливі речі, що європейське суспільство побудоване на дотриманні законності». І навів для прикладу ситуацію в інформаційному просторі Східних областей України: «Саме Схід країни є тим зразком, коли на 23 роки місцеве населення обрізали від усіх джерел масової інформації, крім тих, які необхідні були місцевій владі, тому люди альтернативи отримання іншої інформації не мали жодної». Він висловив припущення, що і ковельчани можуть згодом опинитися у схожій інформаційній блокаді.



Учасники громадського зібрання прийняли резолюцію «Повернемо Ковелю «власкора» «Волинь-нова»! Захистимо Ярослава Гаврилюка», яку планують озвучити на сесії Волинської обласної ради, котра відбудеться вже цієї п’ятниці. Під документом підписалося кілька сотень містян.

На громадському зібранні також погодили, що у тому випадку, якщо обласна рада, яка є співзасновником газети «Волинь-нова», ніяк не відреагує на думку громадськості Ковеля та району, учасники зібрання поїдуть пікетувати редакцію газети та звернуться за допомогою до керівництва області.

Текст резолюції подаємо без змін:

«Резолюція громадського зібрання

Сесії Волинської обласної ради

43000, м. Луцьк,

Київський майдан, 9

Повернемо Ковелю «власкора» «Волинь – нова»!

Захистимо Ярослава Гаврилюка!

Ми, жителі Ковельщини, місцеві депутати, голови сільських та селищних рад глибоко стурбовані рішенням головного редактора газети «Волинь-нова» Олександра Згоранця про ліквідацію посади власного кореспондента газети у місті Ковелі та звільнення з цієї посади (і в цілому з роботи) відомого журналіста Ярослава Гаврилюка.

Ковель є географічним центром Волині, її другим, по значимості, містом. Має багатовікову історію розвитку, є адміністративним центром, в якому зосереджені виробничі об’єкти, соціально-культурні заклади тощо. Поряд, в селі Колодяжне, розташовано музей великої поетеси Лесі Українки, яку знають та поважають по всьому світі.

Зручне географічне розташування Ковельщини, наявність численних шляхів сполучення, як автомобільного, так і залізничного транспорту, сприяє неабиякій бізнесовій активності нашого регіону.

В зв’язку з цим в Ковелі відбувається чимало подій культурного, історичного, економічного і політичного значення. Район відвідують десятки тисяч громадян України та іноземців, які також беруть активну участь в нашому соціально-економічному житті. Що тут говорити! По насиченості подій та їх значимості Ковельщина традиційно тримає першість на Волині. І це неабияк цікавить жителів області, прилеглих районів, які хочуть знати, як і чим живе наша, понад стотисячна, громада. Що нового та корисного можна почерпнути, як приклад для наслідування. Яким негативним проявам (і таке , на жаль, трапляється) протиборствує населення наших населених пунктів.

Тому геть незрозумілим для нас є рішення пана Згоранця про скорочення кореспондента, який з перших вуст, оперативно та кваліфіковано мав-би висвітлювати всі події, незалежно викривати також і недоліки життєдіяльності, як в Ковелі, так і поза його межами.

Незрозумілим для нас є те, що так зване «скорочення» в газеті, яка є співвласністю усіх волинян, здійснюється кулуарно, без врахування думки широкої громадськості – тих, хто власними коштами формує тираж газети. За цим формальним скороченням ми бачимо цілеспрямоване та упереджене звільнення конкретної особи – професійного та висококваліфікованого журналіста (член Національної Спілки журналістів України, переможець ряду творчих конкурсів, в тому числі «За краще журналістське розслідування» та «За журналістську сміливість», лауреат Золотої медалі української журналістики) з майже 30-річним досвідом газетярської роботи – Ярослава Гаврилюка.

Усі ми та інші жителі Волинської області знаємо прізвище Ярослава, яке близько двох десятків років тому вперше з’явилося під статтями ще тоді «старої» «Волині». Як дивувалися ми його мужнім матеріалам, які вже тоді – в часи «кучмізму» – містили гостру і справедливу критику недолугих владних чиновників, корумпованих правоохоронців, митників, суддів та нерадивих господарників.

Спливав час, мінялася влада: керманичі, політична ситуація… Але не змінювався Гаврилюк – він завжди знаходив гострий матеріал для своїх публікацій! Читачі газети не лише з Ковельщини, а й з багатьох інших районів області знали у кого шукати дієвого захисту. Темами статей Ярослава Миколайовича завжди були реальні проблеми та інтереси громади.

Чим пояснити те, що вже більше півроку керівництво «Волині-нової» взагалі не друкує публікацій за підписом Ярослава Гаврилюка? З соціальних мереж нам відомо, що весь цей час журналіст наполегливо працював, регулярно надсилав у редакцію суспільно-значимі для нашого регіону матеріали. Серед них:

- «Життя рятуватиме новий реанімобіль» (надіслано 4 грудня 2013 р.),

- «Один жертвує на революцію, інший – на себе» (9 грудня),

- «Для чого було судитися з газетою?» (18 грудня),

- «Громаду міста «надули» з новим сміттєвозом» (25 грудня),

- «Виконком проголосував за «липове» рішення?» (21 січня),

- «Ковельське віче засудило кровопролиття у Києві» (22 січня),

- «Ковельтепло» купить мерії нову іномарку» (24 січня),

- «Народна рада є і на Ковельщині» (28 січня),

- «Прокурор застеріг міських депутатів…» (7 лютого),

- «Ковель звертається до Путіна – через Ржев» (4 березня),

- «Площу в Ковелі назвуть на честь героїв Майдану» (19 березня),

- «На бульварі єднали Україну» (22 квітня),

- «Авіаполігон «Повурськ» потребує підтримки» (5 травня),

- «Громада просила священика не залишати приход» (12 травня),

- «Хочуть заборонити Компартію і Партію регіонів» (30 травня).

Хто дав право позбавляти читачів Волині інформації на подібну тематику? Навіть по назвах статей можна судити про їх актуальність. Однак жоден з перелічених матеріалів, опубліковано не було. Зі слів Ярослава, дізнаємся, що будь-які пояснення причин, зі сторони редакції, відсутні.

Незбагненними для нас є наслідки судової тяганини, затіяної таким-собі підприємцем-громадянином Нагорником навколо статті Ярослава Гаврилюка, опублікованої ще 08 грудня 2012 року «Самоуправство забудовника «кришували» чиновники?». Так виглядає, що саме інспірований судовий процес став приводом для подальших репресій стосовно журналіста, і вчинено це було не без участі чиновників, а причиною цього була гостра критика, Ярославом «провладців»… Очевидно, що ці «утаємничені» чиновники використали Нагорника (по якому на даний час вже порушено кримінальне провадження за ознаками ряду злочинів, і який намагався стягнути з Ярослава 20 тисяч гривень моральної шкоди, по суті за правду, що своїм рішенням підтвердив суд, який припинив ці недолугі намагання!), ніби-то, таку собі «торпеду», якою запланували підірвати інформаційний простір Ковельщини. Про витівки чиновників, про їх навколоземельні та навколомайнові оборудки громадськість повинна знати! Але, напевне, в когось є інша думка.

Нас здивувала позиція керівництва редакції, яке замість того, щоб підтримати свого ковельського кореспондента у відстоюванні чесного імені газети, почало здійснювати проти нього репресії, заставляючи відмовитися від захисту своїх законних інтересів у судовому процесі. Навіть після того, як журналіст і редакція вийшли переможцями із судової тяжби, головний редактор Згоранець замість елементарного заохочення «нагородив» незаконною доганою.

Подальші намагання власкора Гаврилюка у законний спосіб відстояти власну позицію закінчилися наказом головного редактора про скорочення посади власкора із звільненням його з роботи.

Шановні депутати Волинської обласної ради! Такі дії головного редактора газети «Волинь-нова» Олександра Згоранця вважаємо ні чим іншим, як розправою над Ярославом Гаврилюком за журналістську та громадянську позицію, цензурою, переслідуванням за критику, утиском преси в цілому.

У газеті «Волині-нова», яка зареєстрована, як комунальне підприємство, і співзасновником якої є Волинська обласна рада, подібним ганебним явищам – не місце!

Просимо Вас, шановні депутати обласної ради, як співзасновників газети «Волинь-нова», вжити усіх заходів щодо збереження мережі власних кореспондентів, які завжди були з’єднуючою ланкою територіальних громад з виданням.

Просимо також Вас переглянути установчі документи редакції «Волині-нової» з метою відновлення паритетного управління на рівні з іншим співзасновником – трудовим колективом цього комунального підприємства».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
за Гаврилюка Показати IP 9 Липня 2014 16:48
Згоранець - примітивна як граблі людина і знайшов найпримітивніший спосіб позбутися журналіста Гаврилюка. А чому б не вийти на пікет луцьким журналістам? Де старші журналюги, які багато років йшли пліч-о-пліч з Ярославом!? Де Мельник Валерій, Простопчук Василь, Якименко Микола, Петро Чечелюк, Малімон Наталка, Флішаровський Роман, де Хотимчук - прислужник Савчака, де так звана спілка журналістів, яка й пальцем не кивнула, аби захистити Гаврилюка? Чому не вийдете до памятника Шевченку? Води в рот понабирали! Ламаний гріш вам ціна!
а Баба-Яга про... до за Гаврилюка Показати IP 10 Липня 2014 13:25
Про старших згадали? На пенсію!!!
оля ковельська Показати IP 9 Липня 2014 20:50
Та Гаврилюк по-своєму ч...о. Він як треба то як вуж викручується на сковорідці -темна людина.
правда Показати IP 9 Липня 2014 20:54
Почекайте-Згоронець-редактор газети,начальник-кого хоче приймає чи звільняє з роботи.Загралися ви люди у демократію і майдаун-думаєте покричали і кого схотіли того й призначили? Сьогодні хоете Гаврилюка а завтра Петрука а післязавтра ще когось.Ото дожилися-купка людей вирішує і вказує що кому робити.
лучанин Показати IP 9 Липня 2014 22:06
Дуже прошу.Не потрібно псувати газету .Згоранець нормальний редактор.Не втручайтесь в роботу редакції.
Ковельчанин Показати IP 10 Липня 2014 05:30
Звикли до лизоблюдів.Угодні владі співають діфірамби.Про здобутки казнокрадів,про вісті з полів Ковельщини,про Велицьк (де до приїзду начальства шампунь на худобу використовують)...Громадскість Волині та Ковельщини,колектив редакції відстоїть права журналіста! Наш власкор завжди мав принціпову і не заангажовану позицію до людей і влади.Читач цінує таких журналістів.
лучанину Показати IP 10 Липня 2014 10:25
Ху*ло ти, а не лучанин.
Знаючий Показати IP 10 Липня 2014 10:25
Кіндер "заказав" журналіста бо не зміг купити та нагнути Ярослава. А для Згоранця шелестіння "зелені" - найпріоритетніше життєве кредо. А БЮТорасти допомогли своїм соратникам....
Штефан, Луцьк Показати IP 10 Липня 2014 10:46
О.Згоранцю - скоторогу та комуняці і кадровому призначенцю за квотою Б.Клімчука такий власкор, як Я.Гаврилюк - ніби хрест для чорта із рогами і хвостом. Йому і червоним всередині, серпасто-молоткастим керівникам Луцька потрібні такі, як Алла Лісова з Нововолинська - перодряп та підлабузниця, покірні та зігнуті, без гострих публікацій у зачучвиреній провінційній газетці. Не здавайтесь, земляки!
власкор Показати IP 10 Липня 2014 11:13
Талановитого, сміливого журналіста звільняє, а бездарну лісову залишає. Та й Ковель - друге місто в області після Луцька. Згоранець залишає його без власкора. Будь-які жертви, аби звільнити. Сволота - цей Згоранець. Бог усе бачить.
штефанкові Показати IP 10 Липня 2014 12:41
Бачу, у Вас серпасто-молоткаста шизофренія. Лікуйтеся, а то прогресуватиму і серп з молотом ввижатиметься вже на кожному кроці.
тверезими очима Показати IP 10 Липня 2014 14:34
кіндер "завдяки" славку працює "найгірше" серед інших мерів, бо решта власкорів "волині" - переважно співають дифірамби місцевій владі, а гаврилюк критикує, до речі, як і раніше це робив. от і прикро бюту мати "найгіршого" мера, та ще на сторінках газети, де керують бютівці.
Прохожий до тверезими очима Показати IP 10 Липня 2014 17:39
Явно не тверезі очі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus