USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Ковельську вузлову лікарню зрештою реорганізують

12 Вересня 2016 17:44
Півтора роки пошуків, дебатів, протестів та спорів навколо Ковельської вузлової лікарні мають врешті результат: сторони, фактично, дійшли згоди щодо подальшої долі медзакладу.

Про це стало відомо під час засідання міжвідомчої наради за участю голови облради Ігоря Палиці, голови ОДА Володимира Гунчика, керівників профільних управлінь, Ковельського міського голови Олега Кіндера та головного лікаря медзакладу Наталії Віслогузової сьогодні, 12 вересня.

Нагадаємо, у червні 2015 року облрада ухвалила намір прийняти у власність майновий комплекс «Державний заклад «Вузлова лікарня станції Ковель» державного територіально-галузевого об’єднання «Львівська залізниця». Зауважимо, що, згідно із документами, обласна рада зобов’язалася використовувати об’єкт передачі як заклад охорони здоров’я і не відчужувати його в приватну власність. Уже в серпні Кабмін видав розпорядження про передачу цілісного майнового комплексу у спільну власність територіальної громади. За депутатами облради лишився один крок – ухвалити прийом об'єкта. Втім, обранці громади почали остерігатися цього, мовляв, процес відбувається неналежним чином, працівники «Укрзалізниці» поспіхом намагаються віддати непотрібний їм затратний об’єкт, а колектив хочуть лишити «за бортом».

Зрештою, постало і питання нестачі фінансування, зокрема – по виплаті заробітної плати. Відтак, під час березневої позачергової сесії 1,8 мільйона гривень на виплату зарплат працівникам виділили для вузлової лікарні станції Ковель з обласного бюджету. Разом з тим, депутати звернулися до Кабміну з проханням конструктивно вирішити питання збереження медзакладу.

Але на цьому питання так і не закрилося: фінансувати лікарню, яка не має статусу обласного закладу, з бюджету області, зрозуміло, ніхто не буде. Під час візиту голови облради до Ковеля, колектив погодився: змінювати формат роботи треба. Але який саме – ще ніхто не вирішив.

Сьогодні ж, під час наради начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк повідомив: потреби в стаціонарних ліжкомісцях в області немає. Комплекс - доволі великий, тож пропонується передати частину закладу Ковельському медучилищу, а частину - або під госпрозрахункову поліклініку, або ж Ковельському ТМО, як філію для проведення медоглядів залізничникам. Решту - реорганізувати на хоспіс.

Нині бюджет «виживання» (зарплата і енергоносії) закладу – 14 мільйонів гривень. Хоспіс, зі слів Ігоря Ващенюка, коштуватиме бюджету області близько 10 мільйонів. Також частково працівниками лікарні для залізничників можна було б доукомплектувати бригади «швидкої», а це – ще близько 4 мільйонів. Тобто, кошти були б ті ж самі, але ефект від їх використання – більший.

Зі слів головного лікаря медзакладу Наталії Віслогузової, майже всі працівники вже погодилися на зміни. Так, з 224 працівників 106 готові перейти в хоспіс, в екстрену медичну допомогу – 79, 4 - в інші заклади. Є ще працівники, які будуть звільнятися у зв’язку з виходом на заслужений відпочинок. І лише 19 з них досі не визначилися.

Хто ж обслуговуватиме залізничників? Усі вони, у тому числі й пенсіонери, мають медичне страхування, тож учасники наради переконували, що вони зможуть лікуватися в районних лікарнях.

Зрештою, як інформують юристи, аби обласна рада не мала проблем і судових позовів з Міністерством інфраструктури, в проекті рішення щодо прийому майнового комплексу має бути вказана і майбутня реорганізація юридичної особи. Отже головний лікар зможе розпочати процедуру оповіщення працівників, відповідно до чинного законодавства.

Водночас, постає питання про постачання тепла до закладу. Наразі є 2 варіанти: або підключити заклад до центральної мережі або ж збудувати нову котельню. Зі слів Ковельського міського голови Олега Кіндера, на те, щоб приєднати лікарню до міської мережі потрібно 2,8 мільйона гривень на ремонт труб. Натомість голова облрад Ігор Палиця попросив фахівців обрахувати, який варіант буде вигіднішим для обласного бюджету: централізована мережа чи нова котельня.

Урешті учасники наради домовилися: на жовтневу сесію обласної ради виноситиметься проект рішення щодо реорганізації Ковельської вузлової лікарні, у якому має прописане й питання користування майном усіх сторін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus