USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Кращий танкіст ЗСУ звільнився з 14-ї бригади через квартирне питання

12 Вересня 2018 20:30
Капітан 14 бригади з Володимира-Волинського Роман Багаєв, який тричі поспіль перемагав у конкурсі на найкращий танковий взвод ЗС України, звільнився з лав Збройних сил. Тепер уже колишній командир роти 14-ї окремої механізованої бригади пояснив, що причиною непродовження контракту із ЗСУ стало насамперед невирішене квартирне питання. Та додав, що багато військових звільняється з тієї ж причини.

Як передає Новинарня, це сталося ще в липні, невдовзі після невдалого виступу взводу Багаєва на змаганнях НАТО Strong Europe Tank Challenge в Німеччині.

«Звільнився в липні. Закінчився контракт. Він у мене був із 2013 року», – сказав офіцер у коментарі редактору «Новинарні» в ефірі програми «Фронт» на каналі UMN.

При цьому звільнення контрактників з армії стало масовим явищем. За словами Багаєва, в його роті лишилося менш як 15% військових, які пройшли активну фазу бойових дій на Донбасі у 2014-2015 роках.

«У мене зі взводу багато звільнилося ще 2017 року – переважно ті, хто пройшов 2014-2015 рік… Із тих, хто пройшов найгарячіші бойові дії, в моїй роті залишається відсотків 10-15», – сказав колишній командир підрозділу.

«Зараз теж багато хто звільняється. Перша проблема – це незабезпечення житлом. Із тих, з ким я розмовляв, відсотків 80 залишилися б, якби їм видали якусь квартиру. В такому разі вони згодні були й на 10 років контракт підписати», – розповів Роман Багаєв. Та додав: «Друга проблема – великий відрив від сім’ї. Бувало так, що ти більше року в АТО – і за цей час лише раз відпускали у відпустку додому».

Ще однією підставою для звільнення Багаєва стало його одруження – та, відповідно, потреба мати більше житло.

«Я ставив питання ще в березні: у мене тепер сім’я, я нещодавно одружився – якщо мені дадуть квартиру, я підпишу контракт іще. То мені пропонували квартиру загальною площею 17 квадратних метрів чи щось таке. Я відмовився. Якби це було тоді, коли я ще лейтенантом прийшов і ще був сам – то звісно. А з сім’єю…», – розповів танкіст.

Багаєв каже, що в ППД (пункті постійної дислокації) 14-ї бригади у Володимирі-Волинському будується багатоквартирний дім для військових, «але прості смертні навряд чи там отримають квартири».

Наразі Роман Багаєв залишається у Володимирі-Волинському, 9 вересня відзначав із друзями-військовими День танкістів. Офіцер не виключає, що за певних умов повернеться до Збройних сил.

«Зараз квартиру знімаємо. Став на біржу праці, поки що придивляюся. Є багато сфер, куди можна піти. Уже дзвонили й пропонували посади у військкоматі. Можна повернутися в Харківський танковий інститут – викладати…», – розповів Роман.

Відповідаючи на запитання, чи повернувся б він до ЗСУ, якби зарплату військовим підвищили до 25-30 тисяч, Багаєв сказав: «Думаю, багато людей повернулися б».

Наразі, каже він, на Західній Україні чоловіки дуже неохоче йдуть на контракт. «Тут недалеко Польща, де можна нормально заробити, і при цьому бути вдома», – пояснив Роман.

Водночас, говорячи про стан танкових військ під час його приходу в ЗСУ, 2013 року, і тепер, офіцер визнав, що є великий прогрес.

«Стан дуже змінився. Зроблено дуже великий крок вперед. Коли я навчався в інституті на заступника танкової роти з озброєння, ми водіння здавали, мабуть, разів три. З танка не стріляли, з БМП не стріляли. Стріляли тільки з БТРа один раз. Витягло нас те, що було дуже багато теорії.

І ось 2014-й рік, коли почалася мобілізація – по чотири танки у взводі. Три танки на роту були навчальні – такі затягані машини, що їх складно привести до тями. Решта танків стояла на зберіганні. Тоді на танковий батальйон було лише сім груп діючих акумуляторів. Тобто знімали машини зі зберігання, заводили один танк – виїхали, перевірили, що працює – зняли акумулятори й понесли на інший танк.

Призивали танкістів, які були танкістами ще в 1970-80-х роках. Тобто вони щось знали й щось пам’ятали, але мало. Багато машин виходили з ладу по вині екіпажу.

А за 2014-15-й рік ми вже вийшли на контрактну танкову роту. Де є свій хребет, де є командири танків.

Було дуже мало офіцерів – коли вже закінчився період мобілізації і прислали людей за контрактом, то в мене був тільки один офіцер.

А зараз люди приходять уже підготовлені. Він сів у танк – і поїхав», – змалював картину капітан Багаєв.

За словами Багаєва, проблемні танки Т-84У, які брали участь у конкурсі НАТО Strong Europe Tank Challenge-2018 і підвели у вирішальний момент, у їхній бригаді не залишилися.

«З ними провели поточний ремонт. Знаю, що на День танкіста один із цих танків стріляв на демонстраційних діях. Решта танків буде передана «Десні» в танкову школу», – зазначив офіцер.

Натомість, каже Багаєв, у їхній роті 14 омбр зараз експлуатуються удосконалені танки Т-64БВ, на яких Роман із підлеглими бав участь у конкурсі в Німеччині 2017 року.

Роман додав, що якби не збій заряджання при стрільбі і на конкурсі в Графенвері вони показали хоча б такий результат у стрільбі, як торік, то посіли б третє місце. Він також нагадав, що перед конкурсом Strong Europe Tank Challenge-2018 танкісти 14-ї бригади успішно виступили на великих навчаннях НАТО Combined Resolved Х у Німеччині.

За його словами, цього року 14-та бригада не брала участь у конкурсі на кращий танковий взвод ЗСУ, бо її танкісти були в цей час задіяні на параді Незалежності та в операції Об’єднаних сил.

Як відомо, цього року найкращим танковим взводом ЗСУ замість «багаєвського» став взвод лейтенанта Ярослава Лаврієнка із 25-ї окремої повітряно-десантної бригади (смт Гвардійське Дніпропетровська область).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
Доктор Шацький 33 см Показати IP 12 Вересня 2018 21:38
Неправільне рішення , причина я рахую у іншому ... Треба у війську служити вітчизні поки не винисуть , це безхребетність і відсутність волі ...Проблема з житлом у війську була є і буде... Колись у 90 - х кращі танкисти , ракетники , мораки і десантники раптово заполонили ринки та базари і нічого ..
Вася до Доктор Шацький 33 см Показати IP 13 Вересня 2018 08:45
Так, ви праві - і нічого. І нічого не змогли протиставити зовнішній і внутрішній загрозі, що виникла через 20 років, у 2014-му. В результаті заплатили величезну ціну в сотні і тисячі життів, це вже не кажучи про економіку.
Брехня Показати IP 12 Вересня 2018 21:50
Зараз платять компенсацію за піднайом житла для Володимира це десь 2500 гр.І разом з ним звільняється ше 5 (пять) танкових екіпажів.
Andrij Показати IP 12 Вересня 2018 22:04
Боремся не за страну а за бабло и квартиры....ноль морали и гордости...
Я до Andrij Показати IP 13 Вересня 2018 04:08
яка страна така й баратьба.. страна алигархов а служити за ідею
Читайте Показати IP 12 Вересня 2018 23:00
Уважно йому пропонували однокымнатну квартиру вын выдмовився.Бо їм атошним все мало як Ляшку , потрібно квартиру в Києві , будинок в Козині і везіня в лотерею, то тоді можливо будуть служити.
Я до Читайте Показати IP 13 Вересня 2018 04:09
і чого ж Ляшко на танку не катається???
хехъ Показати IP 13 Вересня 2018 08:56
ЛУЧШЕМУ нужно ВСЕГДА делать исключение, поскольку он лучший - в РАТНОМ деле, а не в рейтинге политиков на ток-шоу или спортсменов показушников. Это заслуженное потом и кровью, а не за уши притянутое качество солдата. Иначе как всегда - СОВОК рулит))
До хехь Показати IP 13 Вересня 2018 09:36
Чомусь абсолютно нічого не сказано шо та танкова команда вперше в історії тепер уже незнаменитої 51 омбр взяла перше місце ше у 2013році . 51 омбр у ЗСУ не котировалась вони по жизні ні по танкам ні по артилерії рідко 4 місце займали .А тут у 2013 році став *технологічни* прорив .І та сама танкова команда зайняла 1 перше місце і у 2015,2016, 2017 роках Там контрактники з вислугою більше 10 років ,можна сказати на вагу золота, це як олімпійська збірна країни. В новобудові як йому можуть дати квартиру як шо деякі армійські бугри ше по другому разу не отримали і можливо є люди які стоять на черзі ше з 1995 року вони коли отримають?
хехъ до До до До хехь Показати IP 13 Вересня 2018 10:42
Контрактники больше десяти лет на вес золота... В жизни всегда были и будут нюансы, которые обывателю не известны. Но количество лет выслуги - еще не лучшие качества. Априори. Справедливости ни в обычной жизни, тем паче военной - не жди. Но. Во второй мировой значение и количество наград летчиков и пехоты - несравнимы. БУДЕМ всех перенаграждать?
До хехь Показати IP 13 Вересня 2018 13:48
Ви мене трохи не зрозуміли попробую ще раз ,призвіща не буду називати ви всеодно їх не знаєте. Механіки-водії на одній тій самій посаді в середньому 10 років, навідники гармат на тій самій посаді 10 років, командири танків на тій самій посаді 10 років, це досвідчені люди і не аватари.Якбив мене в артбатареї приблизно було так то я б чуствував себе царем а не л.....м. Но раз ви коснулись теми ДСВ , то танкові екіпажи ніколи не розлучали це був наказ ВЕРХОВНОГО.Сталін був ким угодно но ду...м не був ніколи.
хехъ до До хехь Показати IP 13 Вересня 2018 18:32
Вас зрозумив, вы, судя по всему открытый человек, то есть уже неплохой, большее не знаю. Тему ДСП не раскрываю, поскольку инфу беру из книг одного из писателей исследователей войны - Драбкина. Он описал такие вещи, которые не знал всю жизнь - о танкистах, летчиках, пехоте.. короче о всех, порядка двадцати произведений. Все документально и на основе воспоминаний участников. Понял, что самые крутые на войне люди - пехота, танкисты, затем разведчики... Не знаю, что говорить о неразлучности экипажа и о приказе Сталина, поскольку в той же книге Драбкин пишет - как долго танкист вообще воевал... несколько атак и "готов" экипаж. В полном составе или частично. . Поэтому - без ротаций, которые в большинстве были естественными, на войне, никак. Возвращаясь, к "десятилетнему" опыту экипажей, скажу - все правильно, но человек, как известно, располагает, а Бог - определяет. П.С. Сталин - мудила, поверьте. Его "правильные" решения - лишь после тысяч и тысяч убитых людей, чьи судьбы никого не колышат, кроме их родственников. Это мое твердое мнение, не солдата, канеш, а простого обывателя, но оно имеет место быть.
хехъ до До хехь Показати IP 13 Вересня 2018 18:39
не умоляю значения в войнах - артиллеристов, абсолютно. Ибо, быть противотанкистом, например, однозначно и без прикрас - быть самураем-камикадзе.
До хехь Показати IP 13 Вересня 2018 21:52
Бути офіцером протитанкістом значно простіше ніж самоходчиком-гаубічніком (був командиром батареї САУ 5 років) Протитанкова артилерія виконує одну задачу ,то самохідна помимо стрільби прямою наводкою ше мінімум 5 (пять). В 1994 році стріляв прямою наводкою їз ЗіС-3 То тіпа по темі ДСВ, ми її прозвали *хлопушкою*.Знаю де в області на постаменті стоїть ЗіС-2 но не скажу бо ше *свідомі* дізнаються.
хехъ до До хехь Показати IP 14 Вересня 2018 06:14
когда то очень давно, по случаю, лежал в больнице. Рядом был курсач-артиллерист. Сказал так. Против танка у меня, если я - противотанкист, только один выстрел в цель, которым он, танк, меня засекает. Второго шанса нет... Не знаю, насколько услышал правду, но его слова запомнил на всю жистюху. И эта... не знаю - уместно, процитирую отрывок об артиллеристах из Драбкина..."Меня назначили заместителем командира батареи, а взводами командовали лейтенанты, ребята старше меня по званию, выпускники артучилища, которое готовило командиров для частей ПТА, известных как «Прощай, Родина». Сами представьте — январь, морозы страшные, а жили мы в лесу в шалашах. Кормили по самой захудалой тыловой норме, полушубков и валенок не было, так что нашей главной задачей было не замерзнуть. Боевую подготовку начали только в конце апреля, отработали взаимозаменяемость в расчетах. Люди, приходившие на формировку, были в основном алтайские крестьяне и зэки из Красноярского края, амнистированные досрочно и посланные на фронт. Атмосфера в частях дивизии была соответствующая контингенту. Об этом даже не хочется говорить. Командиров в дивизии, особенно в стрелковых полках, не хватало. Командовал дивизией майор (!) Улитин, ставший к концу войны генералом..." Это воспоминания с той войны. Вам - мой респект, как говорится, и уважуха, весьма искренняя.
хехъ до До хехь Показати IP 14 Вересня 2018 07:05
Однако... Хотел бы заметить, хороший человек, что свидомые - нормальные люди, наследники и потомки тех, к кому в дома приехали эти самые ЗИСы... Разве не так? Ведь, не украинцы к советским в хаты вломились - это ГЛАВНОЕ. Не думаю, что это нужно забывать. Моих родственников в Иркутске расстреляли только за то, что они... как их тогда называли, были "единоличниками". Вы понимаете? Человек трудится и горбатится, не ворует, не убивает - его приходят и к стенке ставят? Кто вернет им жизнь??? Наверное, слова наивными кажутся? Вы живете среди людей и не окружайте себя ненавистью, не ищите врагов, как нас учили при совке. Это трудно, даже звучит издевательски, не? Значение времени, в котором живешь, часто не понять. Нужно время. Пусть пройдет. И эта... человек всегда платит за ошибки, потому что для Планеты привилегий животному под названием Человек - нет, а для Природы мы не больше значим, чем муравей. Но вредим - больше. И ей , и себе.
злотий Показати IP 14 Вересня 2018 15:56
Найкращий танкіст він ще й найрозумніший виявився. Тепер в танку не згорить а в Польщі свою колишню місячну платню заробить за тиждень. Д**ні нехай підставляються під кулі далі.
Згідний Показати IP 14 Вересня 2018 19:20
По такій логіці взагалі всі держслужбовці мають звільнитися і поїхати в Польщу, в них то зарплати взагалі смішні, подачка, щоб не здох
Марина Показати IP 14 Вересня 2018 20:57
У нас квартира, побудована за гроші платників податків, виключно для "еліти" - для суддів, прокурорів , чиновників, то святе, а інколи не по одній а по декілька - у різних містах. А військовим, які захищають нашу землю і кожен день ризикують життям - зась,.
До Марини Показати IP 15 Вересня 2018 10:32
Читайте уважніше йому пропонували однокімнатну квартиру,це я вам член житлової комісії військової частини кажу , і в не поганому будинку.А він як Ляшко давайте квартиру в Києві будинок в Козині і везіння в лотерею На даний момент в нього мала сімя шоб давати 2 чи 3 кімнатну квартиру це буде корупція.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus