USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Країни ЄС тиснуть на Грецію та Іспанію щодо надання Україні систем ППО, – ЗМІ

22 Квітня 2024 11:45
На Грецію та Іспанію тиснуть союзники по ЄС та НАТО з вимогою надати Україні більше систем ППО, адже Київ планує вимагати більшої допомоги під час зустрічі міністрів закордонних справ і оборони ЄС, яка відбудеться у понеділок.

Про це пише Financial Times.

Відомо, що в цьому місяці Україна звернулася до західних партнерів, аби ті терміново надали сім додаткових систем ППО, серед яких – Patriot або радянські С-300, адже РФ посилює повітряну та ракетну атаки проти міст та енергетичної інфраструктури України. Зокрема про це вчергове повідомив і Президент України Володимир Зеленський.

«Патріоти можуть називатися системами протиповітряної оборони лише тоді, коли вони працюють і рятують життя, а не стоять нерухомо десь на базах зберігання», – наголосив він у своїх соцмережах.

Читати ще: Cпікер Джонсон погодився на допомогу Україні після доповіді директора ЦРУ, – CNN

У виданні зазначили, що тільки Німеччина заявила про поставку одного комплексу Patriot, в той час, як інші лідери ЄС на саміті у Брюсселі особисто закликали прем’єр-міністрів Іспанії та Греції Педро Санчеса і Кіріакоса Міцотакіса передати частину своїх систем Україні.

Зокрема, обом лідерам країн, армії яких мають на озброєнні більше десятка систем Patriot та інші системи, як-от С-300, сказали, що їхні потреби є не такими великими, як в України, а також вони не стикаються з якоюсь безпосередньою загрозою.

«Ми всі знаємо, у кого вони є, ми всі знаємо, де вони знаходяться, і ми всі знаємо, кому вони дійсно потрібні», – зауважив один із проінформованих про перебіг дискусії.

Також посадовці для видання повідомили, що на Польщу та Румунію було менше тиску, адже вони знаходяться на кордоні з Україною.

Читати ще: Нідерланди виділяють €200 мільйонів на ППО й артснаряди для України

За словами чиновників, тиск щодо надання систем ППО посилиться під час зустрічі міністрів закордонних справ і оборони всіх 27 країн-членів ЄС у Люксембурзі. У FT додали, що Україна особливо зацікавлена у застарілих грецьких системах С-300, які вже мають на озброєнні ЗСУ та з якими вони вже мають досвід роботи.

«Є країни, які, якщо бути відвертими, не потребують негайного придбання систем протиповітряної оборони. Кожній країні пропонується вирішити, чим вона може пожертвувати», – підкреслив один з дипломатів ЄС, який бере участь у підготовці до зустрічі.

Своєю чергою міністерства оборони Греції та Іспанії відмовилися коментувати ситуацію для журналістів Financial Times. У виданні нагадали, що під час зустрічі із Зеленським, яка відбулася минулого місяця, Санчес наголосив, що Іспанія «надасть нові можливості у 2024 році, щоб допомогти Україні захистити себе від російської агресії».

Раніше генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що країни НАТО готові передати Україні більше ППО.

«Міністри оборони НАТО погодились активізуватися та надати подальшу військову підтримку, у тому числі більше систем протиповітряної оборони. НАТО визначило наявні спроможності в усьому Альянсі. Є системи, які можна зробити доступними для України. Тож, я очікую нові оголошення щодо засобів протиповітряної оборони незабаром», – зауважив генсек.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus