USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Кредит онлайн: як не потрапити до пастки?*

28 Жовтня 2023 13:49
Швидкі онлайн-кредити – вельми популярний вид позик, в яких майже немає конкуренції на фінансовому ринку. Просто тому, що це надзвичайно зручно: не треба нікуди їхати, підлаштовуватися до графіка роботи кредитної установи, збирати документи та довідки.

Простота оформлення утворила стійкий попит на кредит онлайн в Україні. У міру розвитку дистанційних банківських технологій, автоматизації процесів, завдяки яким стала можливою оцінка платоспроможності позичальника за купою опосередкованих параметрів, у нашій країні з’явилися десятки нових кредитних організацій, що спеціалізуються на наданні таких позик.

Просто – означає дорого

Але за простоту і комфорт треба платити. Онлайн-кредити з перерахуванням коштів на картку є найдорожчим типом кредитування у всьому світі. Питання тут аж ніяк не у жадібності банків, а в тому, що за максимально спрощеної процедури оформлення, не вимагаючи від потенційного позичальника жодних документів, що могли б підтвердити його платоспроможність, неможливо точно оцінити, чи поверне він зрештою кредит.

За таких умов частина клієнтів уникає виконання зобов’язань за кредитом. Щоб компенсувати втрати від таких «помилок», кредитні установи змушені встановлювати високі ставки за онлайн-кредитами. Це, до слова, стало предметом гарячих дискусій у владних коридорах та запустило процес законодавчого обмеження максимальної процентної ставки. Законопроєкт вже пройшов перше читання. Відтак незабаром максимальний розмір ставки буде обмежено на рівні 1% на день. Тобто не більш як 365% річних.

Це не українське ноу-хау. Таким самим шляхом раніше пройшли чимало країн, у тому числі й Великобританія, чию модель під час розробки закону і взяли за основу наші парламентарі.

Обережність та здоровий глузд

Та поки закон не набув чинності, українці самі відповідальні за власну фінансову поведінку. Швидкий кредит онлайн, попри високі ставки, можна використовувати. Але лише у цілком конкретних випадках. Це така собі швидка допомога грошима, що врятує в екстреній ситуації. Та не слід обирати кредит онлайн для ремонту оселі чи як перший внесок за інший кредит, скажімо, на авто.

А кредит онлайн на картку підійде, якщо, наприклад, зламалася автівка, що годує сім’ю. Або терміново потрібно придбати дорогі ліки. Тобто у випадках, коли час дорожчий за гроші.

Головний критерій вибору – розмір обов’язкового щомісячного платежу. Він має бути помірним, бажано, щоб не перевищував 30-40% від щомісячних доходів. Не варто думати, що більшу суму сплатити буде просто.

* Матеріал розміщено на правах реклами. Редакція не відповідає за фінансові операції, здійснені третіми особами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus