USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

КС дозволив позбавити недоторканності депутатів і суддів

19 Червня 2015 10:47
Конституційний суд визнав конституційним законопроект про скасування депутатської та суддівської недоторканності.

Про це голова суду Юрій Баулін оголосив під час прес-конференції у п'ятницю, - повідомляють "Українські новини".

КС визнав, що позбавлення депутатів недоторканності не обмежує права і свободи людини, закріплені в Конституції. Також КС вирішив, що відповідає Основному закону передача від парламенту до Вищої ради юстиції повноважень щодо схвалення затримання і арешту суддів.

При цьому КС вважає, що притягнення судді до відповідальності за порушення присяги є спірною нормою, що не відповідає міжнародному законодавству.

В цілому, Конституційний суд визнав норми законопроекту №1776 такими, що відповідають Конституції.

Як відомо, законопроектом №1776 пропонується зі статті 80 Конституції виключити норму, згідно з якою депутатам гарантується депутатська недоторканність і де зазначено, що депутати не можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані без згоди Ради.

У ст. 126 пропонується закріпити, що суддя не може без згоди Вищої ради юстиції (а не парламенту, як це передбачено чинною редакцією) бути затриманий, і до нього не може бути застосовано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до винесення обвинувального вироку судом.

Разом з тим такий імунітет суддів не буде поширюватися на випадки затримання при скоєнні або безпосередньо після вчинення важкого або особливо важкого злочину проти життя і здоров'я людини.

Як відомо, Рада прийняла законопроект про позбавлення депутатів і суддів недоторканності у лютому і, згідно з процедурою, направила його на аналіз Конституційному суду. Зі слів спікера Володимира Гройсмана, остаточно прийняти закон можна буде у вересні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
ого Показати IP 19 Червня 2015 10:59
А толку з того!?
Анонім до ого Показати IP 19 Червня 2015 14:21
буде легше заставити депутатів проголосувати так як треба.
ого до Анонім Показати IP 19 Червня 2015 14:33
Хто заставить, ти? Вони голосують так як скажуть олігархи та великий бізнес.
Mik (галицька миша) Показати IP 19 Червня 2015 11:36
Бодай ВР, бодай ВРЮ... Не бачу рiзницi. Це про суддiв. Щодо нардепiв - правильний проект! Адже, є "чеснi" люди, якi йдуть у депутати саме задля отримання недоторканостi.
Штефан,Луцьк Показати IP 19 Червня 2015 11:37
Наташко, не дуркуй!
народ України Показати IP 19 Червня 2015 11:38
Тепер і індексаційного проклятого народом україни вора Яйценюка..... необхіддно пзбавити волі і засадити на нари,або заявлену ним кулявлоб!!! Вор повинен сидіти в тюрмі!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus