USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Куди веде пішохідна доріжка?

7 Серпня 2008 18:20
Приблизно 45% пішоходів «збивають» саме на переходах, світлофорах або на тротуарах!
Від початку року по області зареєстрували 489 дорожньо-транспортних пригод, у яких постраждали люди. Цю інформацію «Волинським Новинам» надав капітан міліції, інспектор УДАІ УМВС у Волинській області Андрій Владимир. За його ж словами, за минулі сім місяців на Волині в аваріях загинуло 66 чоловік і 597 були травмовані. З-поміж усіх  ДТП 114 були скоєні за участю пішоходів. 19 людей померло, а 102 отримали тілесні ушкодження. У 55% пригод винуватцями були пішоходи. 45% пішоходів були збиті авто не на проїжджій частині або під час перетину її за всіма правилами дорожнього руху.
Люди летять як футбольні м’ячі
Як стверджують свідки, нещодавно на проспекті Волі, біля магазину «Перлина», прямо на переході, на червоне для транспорту світло, автомобіль збиває жінку. Водій авто вискакує з машини й брудним матом «у декільканадцять поверхів» криє пішохода. Жінка поволі встає й шкандибає до тротуару. Водій сідає в машину й спокійно  їде далі. Усе відбувається настільки швидко, що ошелешені перехожі не встигають навіть відреагувати. Підбігають до потерпілої вже тоді, коли вона опиняється на лавці. На щастя, авто рухалося на малій швидкості, тож жінка відбулася лише переляком і синцями.
– Мені також нещодавно довелося спостерігати подібну ситуацію, – каже інспектор ДАІ Андрій Владимир. – Іду по вулиці й чую позаду звук, ніби сильний удар по м’ячу. Різко обертаюся й бачу як хлопець перелітає через капот автомобіля.  На щастя, так склалися обставини, що удар не був надто сильним й хлопчина зумів вдало приземлитися. Водій авто вилетів із машини, підбіг до пішохода, почав вибачатися , цікавитися самопочуттям  людини й пропонувати свою допомогу. Хлопець сказав, що ніяких травм він отримав, тож претензій до водія пред’являти не буде. У випадках ДТП при примиренні сторін та відсутності травм кримінальних справ не порушують.
На пішохідному переході завжди будьте насторожі
Якось, проходячи дворами в районі книгарні «Знання», одна бабуся, років вісімдесяти, що сиділа на лавочці під під’їздом, звернулася з проханням допомогти занести на третій поверх кульок із продуктами.
– Нічого тяжкого тут немає, – пояснила бабуся. – Просто сьогодні вперше за останні два місяці вийшла на двір, купила деяких продуктів, ледве дійшла до під’їзду й відчуваю, що в квартиру я їх не донесу.
Дійшовши до квартири, бабуся попросила зайди у дім й викласти продукти на стіл. Як пояснила старенька, їй тяжко будь-що високо піднімати. Побачивши на столі гору медикаментів, я поцікавився, що з нею трапилося. Жінка розповіла про те, як декілька літ тому на проспекті Волі неподалік дитячої бібліотеки на переході її чоловіка вбила машина. Діти їхні – далеко, по світах, відтак вона залишилася доживати віку сама. І треба ж таке, щоб через кілька років з нею самою, в тому ж самому місці сталася така біда. Водій втік відразу.
– Хвилин десять  я пролежала на тротуарі допоки мене не підібрали люди, – каже бабуся. – Переламані ребра, травмовані легені, лікарня, а потім ще два місяці домашньої в’язниці. Тепер ребра ніби зрослися, залишилася лише трубка в легенях. І не знаю, коли її звідти заберуть.
На запитання чи зверталася бабуся до міліції, старенька махнула рукою й сказала, що ні. Пояснила, що, по-перше, вона вже стара й нікому не хоче через себе завдавати клопоту, а, по-друге, все одно це не верне її чоловіка й не зцілить її травм.
Розповівши знайомим цю дивну історію, дізнався, що саме на цьому переході травмують дуже багато людей. А одного разу, їдучи у маршрутці, особисто переконався у цьому, ставши свідком подібної пригоди.
Капітан міліції Андрій Владимир повідомив, що в цьому році в області зареєстрували 21 випадок, коли водій зникав із дорожньо-транспортної  пригоди.  Загинуло 9 осіб, а 15 отримали тілесні ушкодження. 85,7% подібних ДТП вже розкрили. А скільки ще є незареєстрованих пригод через те, що люди бояться чи просто не хочуть звертатися до охоронців порядку.
– Тому ми постійно проводи роз’яснювальні роботи, щоб люди більше довіряли й покладалися на правоохоронні органи та частіше зверталися до нас й повідомляли про всі пригоди, – каже інспектор. – Залишення місця ДТП карається штрафом від 136 до 170 гривень або позбавлення права керування на 1-3 роки. Хоча, згідно з нашими законами, у разі порушення кримінальної справи те, що водій втік із місця пригоди, не є для нього обтяжуючою обставиною.
Капітан також розповів, що кримінальна відповідальність настає лише за умови наявності тілесних ушкоджень середньої тяжкості. Якщо пішохід відбувся лише синцями та переляком, водій відповідає лише за адміністративним законодавством. Тобто заплатить штраф або отримає попередження. Але якщо виявиться, що пішохід порушив правила дорожнього руху, то справа вирішується, звичайно, не на його користь.
Ось такі порядки
До слова, згідно з чинним законом, за недодержання водiями вимог дорожнiх знакiв, розмiтки, руху тротуарами чи пiшохiдними дорiжками наш водій може отримати попередження або штраф у розмірі від 3,4 до 8,5 гривні. За ненадання переваги пiшоходам та іншi порушення правил проїзду пiшохiдних переходiв , перевищення швидкостi руху бiльш як на 20 км/год, проїзд на заборонний сигнал, водій може заплатити від 8,5 до 17 гривень. Керування транспорту особами, якi не мають на це права, або передача керування такій особi карається штрафом від 34 до 68 гривень. І це при тому, коли порушення буде зафіксовано працівниками ДАІ, а порушника затримають.
Коли ж ці порушення спричинять створення аварiйної обстановки, водій «ризикує» заплатити від 34 до 68 гривень або бути позбавленим права керування на 6-12 мiсяців.
Майже щодня доводиться спостерігати, як окремі водії ігнорують червоне світло, більшість авто нізащо не зупиниться перед переходом, а пролітають прямо перед носом у пішохода. Дуже смішні, символічні міри покарання зовсім не лякають наших водіїв. Проїхав на червоне світло, підбив на переході людину, якщо тілесні ушкодження не дуже тяжкі – заплатив якихось п’ятдесят гривень. От і все покарання.
Що значить ця сума, коли авто коштує кілька сотень тисяч доларів? А якщо втік і не зловили – взагалі не винен. Ось звідки зловісних 45% дорожньо-транспортних пригод, що відбуваються на світлофорах, переходах чи тротуарах. Й, на жаль, ця статистична цифра не дуже змінюється протягом багатьох літ.
Як запевнили правоохоронці, працівники ДАІ на сьогодні дещо обмежені в повноваженнях, а адміністративні закони не передбачають великих покарань. Тож люди в подібних випадках повинні розуміти, що, крім дорожньої інспекції, є ще прокуратура та суди, за посередництвом яких вони можуть відстояти свої права й компенсувати завдані збитки.
– Департамент Державтоінспекції МВС України у лютому нинішнього року подав на розгляд законопроект змін та доповнень до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Законів України «Про міліцію», «Про дорожній рух» та інших законів, – каже інспектор УДАІ УМВС. – Згідно з проектом, штраф на проїзд на заборонний сигнал світлофора складатиме 170 гривень, а за керування в нетверезому стані від 1360 до 1700 гривень або позбавлення права керування від одного до двох років. За повторне вчинення такого порушення позбавлятимуть права керувати від двох до трьох років, а на осіб, які не мають права керування, накладатимуть штраф від 2040 до 2550 гривень. Маю надію, що цей законопроект буде розглянуто і затверджено на найближчих засіданнях Верховної Ради, що допоможе навести лад на наших дорогах.
Андрій ПЕТРИК
Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Богдана Показати IP 11 Серпня 2008 11:47
Оце, Андрію, пригадуєш анекдот про подаровані, а не куплені права? Це раз. Друге - за кермом такі ж хами, що й на тротуарах, тільки крутіші, з розпальцовкою. І наслідки від їх перебування на дорогах дуже часто непоправні. Запропонований законопроект, про який ідеться вкінці статті, ситуації не вирішить - це просто гра цифрами. Пам"ятаєш ДТП біля Старого ринку. І що, покарали ту п"яну молодичку? Не тут то було... Доки не діятиме закон рівності перед законом УСІХ громадян, збільшення розміру штрафу - це лише прикриття перед наївними людьми.
Волиняка Показати IP 12 Серпня 2008 11:52
Нічого собі... Половину пішоходів збили на переходах?!
Лучанин Показати IP 17 Серпня 2008 22:03
Ну, вже в деяких містах люди водіїв стали човпти ногами ... В Києві палять машини, які стоять не там де треба ... Якщо держава не хоче навести лад, до народ врешті-решт візметься сам !..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus