USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ким пожертвує Гройсман, аби залишитися в кріслі прем'єра

21 Березня 2017 11:58
Після закінчення річного імунітету Кабмін може чекати як точкове «проріджування», так і повне перезавантаження. У другому випадку буде перезапущена і коаліція в Раді: на місце «молодшого партнера» претендують радикали Олега Ляшка, пишуть «Вести».

Через Паску і наступні за нею травневі вихідні дата звіту Кабміну зсувається з 14 квітня на середину травня. На думку видання, звіт стане «показовою прочуханкою» тільки тоді, коли необхідно буде забезпечити перезавантаження всього Кабміну (Володимир Гройсман, швидше за все, своє крісло збереже).

«Якщо 1,5 місяця назад схилялися до точкових відставок, то зараз актуальний варіант з перезавантаженням Кабміну і коаліції. Та й сам Гройсман демонструє амбіції, які дратують Банкову, - його можуть послабити», - сказало джерело видання в Кабміні. При цьому є ознаки створення коаліції на трьох: з БПП, «Народного фронту» і Радикальної партії Ляшка. «Це підтверджує прихід Олега Ляшка в ПАРЄ замість Андрія Лозового. Він не знає мов, не має досвіду, але намагається створити собі образ «європейського політика», - говорить нардеп від «Батьківщини» Олександра Кужель.

«Цей варіант, втім, є не кращим для Банкової - БПП і НФ доведеться ділитися квотами. «Ляшко хоче отримати квоту Мінінфраструктури, тому зараз він критикує міністра Володимира Омеляна. Його це ресурсне відомство дуже цікавить, оскільки мова йде про порти, «Укравтодор», газ, - сказав нардеп Сергій Каплін. - Міністром буде не відвертий радикал, а кулуарна фігура. Зате Ляшко призначить своїх людей директорами держпідприємств. Також йому цікава посада віце-прем'єра (хоч і неясно, який напрямок він буде курувати)».

Самі радикали, втім, можливу участь у новій коаліції спростовують. За словами Ігоря Мосійчука, між РПЛ і БПП - НФ «лежить величезна прірва», а входження в коаліцію можливо лише після перевиборів Ради. «Ніхто з нами зараз таких переговорів не веде», - говорить він.

Другий варіант - точкове «знесення» окремих глав відомств. Так, зі слів джерела в Кабміні, можлива заміна глави Міносвіти Лілії Гриневич її ж замом Інною Совсун.

«Втім, Совсун вже була першим заступником голови Міносвіти і особливих успіхів не мала, крім генерації скандальних новин і підтримки скасування стипендій, - сказав політолог Олексій Якубін. - До того ж, це відомство - квота НФ, і нею навряд чи будуть ділитися з незнайомою партії чиновником». Друга на черзі - і. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун (її до звіту в Раді вже закликав нардеп від «Відродження» Віктор Бондар). Справа в тому, що голосів для її обрання в Раді немає, а всі можливі дедлайни в ранзі «в. о.» вона пересиділа (Супрун на посаді з липня 2016- го при максимальному терміні за КЗпП в три місяці). А вчора на Раді регіонального розвитку під головуванням президента претензії до Супрун озвучив губернатор Олексій Савченко. «Це питання некомплекту в лікарнях, нестача ліків, питання закупівель ... Ми з колегами навіть писали листа (відповіді на нього не було)», - уточнив Савченко.

«Переформатування Кабміну буде, зараз питання стоїть як зберегти квоти НФ і БПП. Адже Гройсман захоче посилити вплив «вінницьких» в Кабміні, можливо, вступивши в альянс із Ляшком. Зіб'ють слабких міністрів, є питання до Омеляну та голові Мінспорту Ігорю Жданову - там скандали з розподілом громадських грошей на спорт », - пояснив Якубін. «При цьому сам Гройсман залишається на 100% - це головна умова БПП. Також вирішено, що Гонтареву замінять на Яценюка, перед цим розширивши повноваження НБУ», - підсумував Каплін.

Офіційно в БПП «Вістям» підтвердили: перестановки можливі. «Вони навіть необхідні, щоб оновити організм. Але кістяк уряду збережеться. Уже ясно - потрібно щось робити з Міністерством охорони здоров'я (рік немає міністра) і Мінінфраструктури (у міністра довгий конфлікт з «Укрзалізницею») », - сказав заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
11 Показати IP 21 Березня 2017 12:36
ПожертвуЄ він всіма людьми України . Аби лишитися біля кормушки .
ці люди до 11 Показати IP 21 Березня 2017 14:55
на догоду росіі готові знищити Украіну

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus