USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

Хто замінить Гонтареву: Тігіпко, Яценюк, Савченко та інші

28 Лютого 2017 07:00
У ЗМІ знову активно заговорили про те, що Валерія Гонтарева покине пост глави Національного банку України. Чутки про майбутню відставку буцімто ініційовані з боку влади і оточення президента.

Таку точку зору в коментарі кореспонденту ГолосUA висловив політолог Руслан Бортник.

«На сьогоднішній день імовірність відставки глави НБУ вкрай виросла, і причиною того стало той факт, що її почали атакувати з боку влади. Сьогодні цим займається не опозиція чи громадськість, а влада. Зокрема, недавно в ГПУ заявили, що мають докази того, що Нацбанк навмисно не помічав виведення коштів з проблемних банків. Більше того, раніше Генпрокуратура затримала одного з високих чиновників НБУ на хабарі. Тому ми бачимо «наїзди» на Гонтареву, і, швидше за все, вони ініційовані якщо не президентом, то кимось із його оточення. Самостійно ГПУ на такі кроки не піде», - підкреслив Бортник.

Експерт додав, що сьогодні певні політичні сили намагаються відправити главу Національного банку України «шляхом» Арсенія Яценюка.

«Тобто, змусити піти у відставку і створити відповідні умови. Всі інші заяви про її втому або про те, що президент не хоче відпускати главу НБУ - це про людське око. Просто «щоб не втратити обличчя» перед громадськістю і виборцями», - підсумував Бортник.

Нагадаємо, раніше в ЗМІ вкотре з'явилася інформація про підготовку відставки глави НБУ Валерії Гонтаревої. Своєю чергою, у прес-службі спростували ці чутки, заявивши, що НБУ «традиційно за місяць повідомляє про майбутні зміни в складі Правління».

Тим часом "ДС" опитала експертів, що вони думають про своєчасність звільнення Валерії Гонтаревої з поста глави центробанку, хто з фінансистів може стати наступним керівником НБУ і що можна записати в її успіхи і провали за півтора роки роботи на цій посаді.

Олександр Крамаренко, головний редактор журналу "Деньги"

Просто так відпустити Валерію Гонтареву з цієї посади не можна - надто багато зроблено такого, за що вона зобов'язана відповідати. Якою мірою і за що саме відповідати, повинні встановити компетентні органи. У тому числі і для того, щоб, якщо вона ні в чому не винна, за нею не тягнувся шлейф неспростованих звинувачень.

Гонтарева показала себе вкрай неефективним керівником НБУ. Через її дії глибина девальвації виявилася значно більшою економічно виправданих рівнів, вона допустила казуси на кшталт "Михайлівського", "Дельти" та інших. Я вже не кажу про Приватбанк, якому Нацбанк більше року після констатації проблем дозволяв "пилососити" ринок. Вона створила тепличні умови для виведення капіталу надвеликих бізнесів і жорстко давила дрібних імпортерів. Навіть ліквідація дрібних кептивних банків - штука вкрай контроверсійна за наслідками, особливо у випадках, коли банки були стійкі і майже не мали клієнтів, крім афілійованих з власниками структур. Гонтарева, а точніше, прийняті Нацбанком рішення сприяли тінізації готівкового валютного ринку.

Альтернативними кандидатурами на посаду голови НБУ можуть бути Арсеній Яценюк і Сергій Тігіпко. Це єдині голови, які показали ефективність в умовах кризи.

Зауважимо, в ефірі Свободи слова Арсеній Яценюк на запитання ведучого чи пропонували йому очолити НБУ, відповів, що не має наміру очолювати Нацбанк.

"Я не збираюся ставати головою НБУ. Головою повинна бути аполітична фігура", – зауважив він.

За словами Яценюка, очолювати Центральний банк повинен виключно фаховий економіст-банкір, далекий від політики. Він нагадав, що у 2004 році вже виконував обов’язки глави НБУ, тоді його рішення не були політичними.

Олексій Кущ, радник президента Асоціації українських банків

На даний момент існує кілька фундаментальних деструкцій у фінансовій системі: державна банківська система (більше 50% активів), відсутність довіри до політики НБУ з боку суспільства і, як наслідок, гривня перестала бути засобом накопичення та мірою вартості, розрив взаємозв'язку між банківською системою і реальним сектором економіки, залежність від зовнішніх кредитів, модель валютного регулювання герметична і не пропускає зовнішні інвестиції.

У зв'язку з цим Україна має потребу в керівника НБУ з глибокими знаннями в галузі монетарної політики і досвідом. Сьогодні є лише кілька таких людей: Віктор Ющенко, Володимир Стельмах, Олександр Савченко. Всі інші кандидати або будуть продовжувати політику в стилі меморандумів МВФ, або здійснювати політику монетарного популізму.

Олександр Паращій, керівник аналітичного відділу Concorde Capital

Думаю, зараз точно не найкращий час для звільнення Гонтаревої з поста глави НБУ. Глава Нацбанку є одним з чотирьох підписантів меморандуму з МВФ, текст якого ось-ось нам обіцяють підписати. Очевидно, що, ставлячи свій підпис під цим документом, Гонтарева візьме на себе певні обов'язки виконувати те, що буде написано в тексті меморандуму. Тому, швидше за все, навіть не дивлячись на її можливе бажання покинути пост, їй доведеться там затриматися на два-три місяці. Принаймні МВФ, можливо, буде на це розраховувати і / або наполягати.

Андрій Блінов, керівник проекту "Шлях до успіху", економіст, радіоведучий

Бажання залишити пост глави НБУ у Гонтаревої періодично виникає і пов'язане воно, за моєю інформацією, зі слабким бажанням силових органів (прокуратура, суди, МВС) переслідувати несумлінних кредиторів і банкірів, домагаючись від них компенсації втрат, пов'язаних з банкрутством банків. В результаті крайнім залишаються НБУ і його глава, сьогодні обтяжені судами.

Прізвище потенційної заміни Гонтаревої - це питання політичної домовленості в коаліції. Сергій Тігіпко, Олександр Савченко і Віктор Ющенко сьогодні аж ніяк не є реалістичними кандидатурами на пост глави НБУ.

Ключові провали - тривалий банкопад, розтягнутий на три роки; неоднаковий підхід до банків (наприклад, швидке банкрутство банків власників - політичних опонентів режиму і затягування до останнього з неплатоспроможністю Платинум Банку).

Девальвація є наслідком роботи уряду в 2014-2015 рр. (Очолюваного, до речі, Яценюком).

Що стосується плюсів, то відзначив би:

- Визначення мети роботи НБУ - таргетування інфляції, і досягнення цього показника в 2016 р .;

- Створення зрозумілої лінійки інструментів і аналітичних звітів по фінринку;

- Підвищення передбачуваності і процедур роботи центробанку, включаючи інформаційну відкритість;

- Збільшення спектру інформації про банківських балансах, власників, пропозиції грошей, інших статпоказателей;

- Запуск ініціатив, спрямованих на популяризацію безготівкових розрахунків, банківських операцій;

- Поступове зменшення впливу банків з російським капіталом, але без банкрутств цих структур;

- Виконання обіцянок, взятих на себе згідно з меморандумом з МВФ.

Серед мінусів я б назвав такі:

- Надмірно тривалий банкопад;

- Низький рівень координації дій з Мінфіном (ОВДП, ПДВ-відшкодування);

- Відсутність рішучих кроків по відновленню кредитування як стимулу економічного зростання і забезпечення прибутковості банківського бізнесу;

- Низький рівень конструктивного діалогу з парламентом і профільними парламентськими комітетами;

- Вимушено помилкові економічні поради щодо збереження грошей.

При цьому у мене немає ніяких підтверджень з моїх джерел, що відставка відбудеться.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Кастрюлька Показати IP 28 Лютого 2017 07:41
Думаю, надо ставить козака Гаврилюка
Lutsk до Кастрюлька Показати IP 28 Лютого 2017 10:59
А чим він гірше Гонтарєвоі ? Це такий самий не самостійний гравець ,а прізвище теж на літеру Г... починається...
Богдан Показати IP 28 Лютого 2017 08:05
Тільки не отой Яценюк
Народна довіра Показати IP 28 Лютого 2017 09:25
Гаврилюк або Савченко.....?!
МОТОРОЛА Показати IP 28 Лютого 2017 09:35
КАК ВЫ РЕБЯТА НЕ САДИТЕСЬ-СТРАНОЙ ВЫ ПРАВИТЬ НЕ ГОДИТЕСЬ!!!!!!!УКРАИНА МАЕ-ШО МАЕ!!!!!!!ВЕДЬ ВСЕ 26 ЛЕТ НЭЗАЛЭЖНОСТИ-ВЫБИРАЛИ ВО ВЛАСТЬ И СЛУШАЛИ ТОЛЬКО Д*БИЛОВ!!!!!!!НЫНЕ-РЕЗУЛЬТАТЫ НА МОРДУ ЛИЦА!!!!!!!!ПЭРЭМОГА?????ГИДНИСТЬ??????НЭЗАЛЭЖНИСТЬ???????ШО ТАМ ЕЩЁ НА ОЧЕРЕДИ??????
777 Показати IP 28 Лютого 2017 09:37
Пофігу хто
123 Показати IP 28 Лютого 2017 10:32
А шо, у Пети шоколадного кухарки закончились?
Людмила Показати IP 28 Лютого 2017 10:58
так глянеш на її обличчя то ніби вона випиває , якась така запухла
Роман Показати IP 28 Лютого 2017 11:24
Яка ж вона чудовисько ця тринда......

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus