USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Кишеньковий суд Зеленського. Що не так у конфлікті президента і НАБУ

2 Вересня 2020 12:20
Нардеп Гео Лерос заявив, що президент Зеленський та його оточення зловживають владою, у тому числі й у справі Національного антикорупційного бюро. В самому ж НАБУ проводять недвозначні паралелі зі справою ОАСК і «плівками Вовка».

Узурпація влади, переконує нардеп, відбувається практично на всіх рівнях, зокрема в правоохоронних органах та судовій гілці влади, яка мала б бути незалежною. Про це він заявив під час пленарного засідання сесії парламенту 1 вересня. Зауважимо, на самого Гео Лероса після критики діяльності Зеленського ГПУ завела кримінал, а однопартійці виключили його з фракції "Слуга Народу«.

«Замість обіцяного «зняття недоторканності з президента, депутатів та суддів», вразливими зробили тільки депутатів з опозиції. Обіцянки «жодних корочок» та «телефонного права» виявилось, що не стосуються керівництва офісу президента, яке користується номерами прикриття для своїх приватних авто, а сам Єрмак телефоном роздає вказівки проти кого відкривати справи, а які закривати, кого призначати на державні посади, а кого звільняти. Судова гілка влади таки стала «прислужником президента», навіть у рейдерському захопленні НАБУ», – провадив Лерос.

Нагадаємо, Конституційний суд визнав неконституційним указ про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро України. У свою чергу, у НАБУ заявили, що рішення Конституційного суду України (КСУ) про неконституційність призначення Артема Ситника директором НАБУ є політично вмотивованим. А сам очільник НАБУ пов’язує таке рішення Конституційного суду зі справою Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК): «Особисто я можу сказати, що очевидний зв’язок навіть щодо тих плівок, які ми оприлюднили, який є зв’язок між ОАСК і Конституційним судом, тому причини цього рішення зрозумілі».

Йдеться про так звані «плівки Вовка» (Павло Вовк – голова Окружного адміністративного суду Києва – ред.) – злиті торік аудіозаписи стеження за суддями ОАСК. На зафіксованих записах останні обговорювали різні варіанти блокування роботи членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), аби, за даними НАБУ, ухилитися від проходження кваліфікаційного оцінювання суддів. Згодом, за даними слідства, виносили неправосудні рішення, а також впливали на заміну членів ВККС.

Зеленського неодноразово просили ліквідувати ОАСК (він єдиний, хто може це зробити – ред.), але гарант на це не пішов. На думку журналіста Юрія Бутусова, справа Вовка навмисне блокується ГПУ якраз-таки з подачі Президента.

«Справа НАБУ заблокована, тому що Володимиру Зеленському став потрібен на виборах кишеньковий суддя Вовк. У Генпрокуратурі нікому підписати подання до Вищої ради правосуддя на відсторонення Вовка... Цей суд, який ухвалює ключові рішення щодо держчиновників і щодо перебігу виборів. Це палиця, якою зручно бити політичних опонентів, зручно форматувати владу. Тому Зеленський дав «добро» вдарити по Вовку, але тут же після удару НАБУ Зеленський грає роль рятівника Вовка від злих НАБУшників», – вважає Юрій Бутусов.

Тим часом, 1 вересня Вища рада правосуддя одноголосно відмовилася тимчасово усунути з Павла Вовка з посади голови ОАСК. А напередодні Зеленський подав законопроєкт про «судову реформу», який ще більше посилює ВРП, попри обіцянки очистити цей орган.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
!!! Показати IP 2 Вересня 2020 14:27
Бактерії, не крутіться під ногами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus