USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.72 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Китай почав пробну експлуатацію найбільшого у світі сонячного радіотелескопа

29 Липня 2023 00:36
У листопаді минулого року завершилося будівництво найбільшого у світі сонячного радіотелескопа, який створили китайські вчені. Через більш ніж півроку постійних тестів його працездатності почалася пробна експлуатація нової обсерваторії, яка призначена для спостережень за активністю Сонця.

Про це пише Space, передає Фокус.

Нову обсерваторію для спостереження за Сонцем і впливом нашої зірки на космічну погоду було побудовано на південному заході Китаю.

Даоченський сонячний радіотелескоп (DSRT) являє собою складну конструкцію у вигляді кола, яка складається з 313 антен-тарілок (діаметр кожної 6 м). Діаметр цього кола становить 3,14 км, тому на цей момент створена в Китаї обсерваторія є найбільшим радіотелескопом. У центрі кола розташована калібрувальна вежа заввишки 100 м.
Читати ще: Китай запустив у космос експериментальний супутник

Більш ніж півроку китайські вчені проводили тестування і налаштування обладнання, і результати показали, що радіотелескоп може з високою точністю стежити за активністю Сонця. Тому було ухвалено рішення почати пробну експлуатацію DSRT.

За допомогою великої кількості тарілок телескоп збирає електромагнітне випромінювання Сонця, а потім ці дані об'єднуються і за допомогою складних алгоритмів науковці можуть отримати картину того, що відбувається на нашій зірці.
Читати ще: Як на Венері: вчені знайшли найсонячніше місце на Землі

За словами китайських учених, новий телескоп має в безперервному режимі проводити аналіз активності нашої зірки і стежити за появою сонячних спалахів і корональних викидів маси. Нагадуємо, що подібні виверження на Сонці призводять до появи геомагнітних бур на Землі. Тому вчені хочуть отримати більше інформації про ці явища.

Також стало відомо, що DSRT також буде використовуватися для вивчення пульсарів (особливого типу нейтронних зірок), а також для відстеження швидких радіоспалахів (дуже сильних викидів енергії, що приходять із далеких галактик).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus