USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Китай шантажував Україну зупинкою поставок вакцини від коронавірусу, – ЗМІ

26 Червня 2021 09:25
Китай погрожував затримкою поставки вакцин від коронавірусу CoronaVac, призначених для України, якщо вона не припинить підтримувати заклик ООН щодо більш суворого контролю за правами людини в західному регіоні Китаю Сіньцзян.

Про це пише 24 канал з посиланням на Associated Press.

Щонайменше, так стверджують журналісти зі США з посиланням на джерела в дипломатичному корпусі. Щоправда, вони погодилися говорити на цю тему тільки на умовах анонімності.

22 червня на засіданні Ради ООН із прав людини у Женеві Україна (як і ще 44 країни) приєдналася до заяви Канади щодо Китаю.

У документі сформульована вимога негайно надати незалежним спостерігачам доступ до регіону Сіньцзяня, де китайська влада начебто чинить репресії уйгурів і мусульман.

Однак вже 24 червня Україна відкликала свій підпис. За даними видання, це сталося після попередження з боку китайської влади про те, що вони заблокують заплановану поставку близько півмільйона доз вакцин проти COVID-19 в Україну, якщо це не буде зроблено.

Про це АР розповіли дипломати з двох країн на умовах анонімності. Агентство одразу ж звернулося по коментар до Києва та Пекіна, але відповіді на момент публікації матеріалу не отримало.

Що примітно: одразу на підтримку Китаю виступила тільки Білорусь – начебто від імені понад 60 країн. Утім, ООН переліку цих країн не отримала.

У Китаї ж запевнили, що не 60, а цілих 90 країн на їхньому боці, і що слова про репресії – це брехня. А Канаді ж порадили зайнятися розслідуванням загибелі індіанців.

Зауважимо, що з цього приводу лунали й публічні заяви дипломатів. Зокрема, 25 червня заступниця держсекретаря США з політичних справ Вікторія Нуланд сказала таке (якщо вірити ТАСС): «Україна стала жертвою Китаю, коли проголосувала в Раді ООН із прав людини за рішення по Синьцзяну. Поставка 500 тисяч вакцин проти коронавірусу з Китаю була скасована».

Раніше Україна погодилася закупити 1,9 мільйона доз вакцини CoronaVac у китайської компанії Sinovac Biotech і на початку травня й вже отримала 1,2 мільйона доз.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Активіст Показати IP 26 Червня 2021 10:13
А хто їх заставляв купляти вакцину в Китаї. Напевно Путін? Тоді все зрозуміло.
Чапаєв до Активіст Показати IP 26 Червня 2021 11:27
А ты походи по базару, посмотри, поторгуйся...
Сві док до Активіст Показати IP 26 Червня 2021 11:56
Путін давав свою для виробництва і продавати. Але тож не газ...
Товариш Мао Показати IP 26 Червня 2021 11:54
Ну передумали. Ми потім ще щось підпишемо А нам ще разом Росію ділити.
неполітик Показати IP 26 Червня 2021 11:59
З усіма з ким тільки можна пересварились! З сусідами, з Китаєм... думають, що їм все США і Європа нададуть? Там тільки ваші мізки і руки на плантаціях і заводах треба і все! Якби було інакше, то з торгівлі б мали захмарні прибутки, а так - лише все зменшується, скорочується, люди виїзджають... от і підтвердження економічної "стабільності" :(
Активіст до неполітик Показати IP 26 Червня 2021 14:33
Раби теж мають бути вакциновані.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus