USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Очільник наркополіції розповів луцьким студентам про наслідки легалізації наркотиків

8 Квітня 2016 17:25
Легалізація наркотиків в Україні призведе до моральної деградації злочинців та не вирішить ситуації з їх незаконним обігом. Разом з тим, погіршує ситуацію і українське законодавство, яким не заборонені наркотичні препарати, і їх можна купити в будь-якій аптеці.

Про це йшлося під час зустрічі керівника департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України Іллі Киви зі студентами Східноєвропейського національного університету сьогодні, 9 квітня.

Епатажний очільник нещодавно реформованої структури, який брав активну участь в бойових діях на сході, відомий в Україні своєю відкритою манерою спілкування. Розпочав зустріч правоохоронець з того, що розповів майбутнім юристам про кредит довіри населення до поліції. Мовляв, правоохоронці повинні відчувати довіру та підтримку населення. Відтак, працюватимуть ефективніше і відкритіше.

Підполковник Кива розповів студентам про обіцянки «красивого життя» для тих, хто займається наркотрафіком. Та про небезпеки, які це за собою тягне. Зокрема – про історію 22-річної українки, яка погодилась на те, щоб перевезти партію наркотиків в Малайзію. Дівчину піймали, і, відповідно до місцевих законів, мають стратити. Виявилось, що в момент вчинення правопорушення вона перебувала на 4-ому місяці вагітності. Відтак, вирок приведуть в дію лише тоді, коли вона народить. Зі слів Іллі Киви, цим самим українські структури отримали запас часу для того, аби домогтись її звільнення, аби дівчина відбувала покарання в Україні.

«Одним з останніх записів в соцмережах такої дівчини-кур’єра була фраза «мрії збуваються». Бо виглядає все дуже яскраво – злітати в Ріо-де-Жанейро, позагорати на пляжі, ще й заробити грошей. А обертається все трагедією», – пояснює Кива.



«Про-наркоманське» законодавство

Чималою проблемою, яка сприяє поширенню «чуми ХХІ» століття, Ілля Кива називає недосконале законодавство, пояснюючи ситуацію на прикладі відомого наркотику – амфетаміну. Основний компонент для його виготовлення – прекурсор – можна придбати майже відкрито. Відтак, зварити психотропну речовину залишається питанням часу. Це сприяє здешевшанюю і популяризації наркотику. Мовляв, ще декілька років тому амфетамін коштував близько 2 тисяч гривень. Сьогодні він подешевшав до 200 гривень.

До слова, саме цю речовину журналісти Інформаційного агентства Волинські Новини придбали у рамках журналістського розслідування. Його ініціювали після того, як у місті почала працювати схема торгівлі психотропами через інтернет.

ЧИТАТИ ЩЕ: ХТО ПРОДАЄ ЛУЧАНАМ НАРКОТИКИ: ЖУРНАЛІСТИ ЗРОБИЛИ «КОНТРОЛЬНУ ЗАКУПКУ»

Разом з тим, внести «легальний» компонент нелегального наркотику до списку заборонених не вистачає волі законодавців. Ілля Кива переконує, що ті розуміють масштаби проблеми, але свідомо нічого не роблять, адже самі сидять на фінансових потоках наркобізнесу.



Це ж стосується і препаратів, які містять кодеїнову основу. Купити блістер таблеток можна в будь-якій аптеці, заплативши за нього 20 гривень. Проте «посидівши» на таких препаратах близько 2 місяців, позбутися наркозалежності – майже нереально.

Ілля Кива каже, що домагався внесення кодеїновмістних препаратів до переліку таких, які потребують строгого обліку у Міністра охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі. Проте зробити цього так і не зміг. Адже певні люди отримують чималі хабарі за те, аби залишити стан речей в такому вигляді, яким він є зараз.

«Я запитав його, чи знає він, що його заступники беруть хабарі за те, аби не робити цього. Він відповів, що знає», - заявив Ілля Кива і у якості доказу студентці, яка задала питання, показав смс-переписку з міністром, зачитавши її вміст на весь зал.
Також підполковник Кива заявив, що пів року тому законодавчо забезпечили мораторій на перевірки аптек правоохоронними органами. Відтак, з його слів, зупинити продаж дітям кодеїновмістних препаратів без змін в законодавстві – нереально.

Чи вирішить проблему «легалайз»

Зі слів очільника департаменту протидії наркозлочинності, деякі країни Європи легалізували вжиток легких наркотиків, відтак, дискусія про необхідність введення такої норми точиться і в Україні. Проте, на його думку, це не вирішить проблему наркозалежності, хоча частково допоможе «вибити стільчик» під організаторами наркобізнесу, адже в цьому випадку продаж вийде з тіні.

«Проте, це шлях в нікуди. Легалізація будь-яких наркотиків призведе до морального падіння в суспільстві», - переконує Ілля Кива та стверджує, що чимало наркоманів починають саме з легких речовин, після чого стають залежними.

Загалом, зустріч з очільником департаменту протидії наркозлочинності тривала близько півтори години. Не зважаючи на це, було чимало охочих задати питання та поспілкуватись з паном Кивою вживу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Піар Показати IP 8 Квітня 2016 17:42
Де відкопали цього клоуна?Піариться перед дітьми,,,
тут до Піар Показати IP 23 Квітня 2016 17:22
про наслідки.дивись в гугл.стаття-Украинскому дуэту "Потап и Настя" запретили выступать в Луцке из-за песен на русском языке
Іван Показати IP 8 Квітня 2016 17:43
хай спочатку пройде переатестацію!!!!!
Серазовичі Показати IP 8 Квітня 2016 18:04
Украіна "досягла уже недосяжного".- залишилось легалізувати наркотики і дозволити вільно носити зброю !
манька Показати IP 8 Квітня 2016 18:05
Те, що він робить це добре. Але, одного разу Киву запитали - чи готовий він пройти детектор брехні? На що Кива, подумавши відповів, а чи готовий детектор брехні пройти Киву? Німа сцена...
Я до манька Показати IP 8 Квітня 2016 19:55
Ви спитайте в клоуна пащенка на волиньпості (тіпа журналіст х*ровий)
123 Показати IP 8 Квітня 2016 18:10
Наркоторговців і наркоманів за один день прибрати не проблема ! Як менти самі торгують і цьому лисому платять а він тут щось розказує !
гисть Показати IP 8 Квітня 2016 20:43
скильки вин книжок вин прчитав про наркотики щоб комусь розказувати
Поліцейський Показати IP 8 Квітня 2016 22:14
Кожен повинен займатись своєю справою. Аваковські клоуна виступати в цирку. Хатія в горах Грузії Шпига в підвалі УМВС . Все просто....
Поет Показати IP 9 Квітня 2016 20:43
З такими "розкмними" країну не збудуєм
хімік Показати IP 10 Квітня 2016 10:55
плакат з формулою глюкози та підписом "трафік киви" доставляє.)
ха ха Показати IP 10 Квітня 2016 21:11
кришують, розповсюджують, тепер уже й пропагують
Юрист Показати IP 13 Квітня 2016 18:03
Риторичне питання: хіба міг за злочинної влади офіцер міліції виставити свій портрет на всю сцену? Шоу-бізнес а не міліція.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus