USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Лесю Українку у Луцьку вшанували не за «сценарієм». ФОТО

1 Серпня 2012 14:49
Під час панахиди з нагоди вшанування пам’яті поетеси Лесі Українки громада влаштувала своєрідний мітинг через ухвалення закону про мови.

Вшанування пам’яті Лесі Українки у зв'язку з 99-ою річницею від дня її смерті відбулося на Театральному майдані у Луцьку 1 серпня.

Після панахиди, яку звершив староста Луцького кафедрального собору Святої Трійці протоієрей Володимир Подолець, присутні поклали квіти до пам’ятника Лесі Українки.

На панахиду завітали й посадовці. Зокрема, задля вшанування пам’яті великої поетеси прийшли перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук, заступник голови Волинської облдержадміністрації Олександр Курилюк і перший заступник голови Волинської облради Юрій Лобач.

Декілька слів про Лесю Українку виголосив голова Волинської обласної організації Національної спілки письменників України Олег Потурай.

Процитувавши уривок з вірша Лесі Українки: «Вкраїна бачила не раз, як тії закоханці надвечір забували все, про що співали вранці», він зазначив, що кожна сучасна передвиборча кампанія і є цим «ранком». «Ми чуємо красиві співи тих, хто прагне влади. Потім настає вечір, і ми не бачимо обіцяних справ», - додав Потурай.

Лучанка Людмила Коновальчук теж вийшла до мікрофону і почала декламувати казку поетеси «Про велета».

Закінчивши, Ковальчук провела паралель між словами із поезії та ситуацією, яка склалася в Україні. Коновальчук переконувала, що Леся Українка передбачила цей час. Так, лучанка згадала про ухвалений закон про мови, вказуючи партійність народних депутатів, які проголосували за нього.

Однак, її слова заглушили музикою. Громада, обурившись через такий поворот подій, почала обступати посадовців. «Хай виключать музику!», «Це не вшанування пам’яті Лесі Українки!», «Краще не приходьте!», «Не треба плюндрувати пам’ять!», «Нищите мову!» - лунало з народу.

У відповідь на це Олександр Курилюк зазначив, що на Театральному майдані мала відбутися лише панахида та виступ Олега Потурая. Окрім того, він запросив усіх присутніх у суботу, 4 серпня, на урочистості з нагоди вшанування пам’яті Лесі Українки в урочище Нечимне Ковельського району.

Відразу ж після цього Олександр Курилюк пішов з Театрального майдану у супроводі Юрія Лобача.
«Хто поїде в Нечимне? Одягнемо вишиванки… Боже, кажу, ви що, діти чи хто? Коли ситуація трагічна, невідомо яка, про що ви говорите? Які вишиванки, які поїздки?» - обурювалася одна з лучанок.


Святослав Кравчук на прохання прокоментувати ситуацію обмежився коротким: «Не знаю». Мовляв, виступ був незапланованим.

Його підтримала і начальник управління культури Луцької міськради Тетяна Гнатів. «За сценарієм там мала звучати фонограма», - зазначила вона.

«Мені здається, що зараз варто включити мікрофони, хто хоче, хай говорить», - додала Гнатів.

Через усе, що відбулося, Людмила Коновальчук сіла біля пам’ятника Лесі Українки із фразою «Я оголошую безстрокове голодування!».

«Поки не скажуть, що вся влада в Україні виступить проти цього закону! Поки всі, абсолютно всі партії, які є, які сунуться на вибори, не скажуть що вони зараз підуть до Києва і вимагатимуть у Януковича непідписання цього документу. Це ж треба віддати на відкуп Януковичеві долю української мови!» - сказала Коновальчук.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Stlantiy Показати IP 1 Серпня 2012 15:52
Тут медицина бессильна.
равлик Показати IP 1 Серпня 2012 16:18
Причому тут "мовний законопроект" до панахиди? Що День пам'яті Лесі Українки обовязково перетворювати в політичну акцію? Захистити державну мову обов'язково потрібно, але не на таких заходах.
Anonymous Показати IP 1 Серпня 2012 20:09
эту женщину в платице наверно солнце далбануло не туда куда надо ! причём тут закон о языках???? кто прищол на это мероприятие??? одни больные пенсионеры которым дома не сидится...
Здрасте до Anonymous Показати IP 2 Серпня 2012 11:16
Завжди дивувався кількості тормозів. Ти яким місцем думаєш в принципі?
Равлику і іже... Показати IP 2 Серпня 2012 09:36
Ех,равлики ми всі,равлики...
Romanse Показати IP 2 Серпня 2012 15:10
От я вроде из Луцка, почему меня всёравно тошнит от этих Банжерыков...? Чем их будет ущемлять Закон о языках?
кузя Показати IP 2 Серпня 2012 15:47
вигляд в жіночки явно не здоровий. можливо вона не зовсім правильно вибрала місце дислокації? Тут як би і міська рада і навіть сам Борис Петрович проти цього законопроекту. таким чином, постає питання кому вона шо хоче тут доказати? Нехай їде до Українського дому і там відстоюює свою позицію.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus