USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лідера однієї з земель Німеччини викрили у змові з росіянами щодо «Північного потоку-2»

19 Квітня 2022 04:23
Одна з лідерів німецької правлячої Соціал-демократичної партії, головний міністр північно-східної землі Мекленбург-Передня Померанія Мануела Швезіг вступила в змову з російським «Газпромом» для просування газопроводу «Північний потік-2».

Про це стало відомо завдяки витоку документів, цитує УНІАН британську газету The Times.

Швезіг звинувачують у створенні екологічного фонду, що таємно лобіював інтереси російської газовидобувної компанії «Газпром», боровся з критикою росіян та шукав шляхи обходу санкцій США.

Сотні електронних листів та документів, опублікованих відповідно до закону про екологічну інформацію, показують, що Мануела Швезіг тісно співпрацювала з компанією Nord Stream 2 AG – оператором газопроводу «Північний потік-2». Компанія навіть попросила підслуховувати «неофіційні» брифінги для журналістів.

Швезіг була причетна до ухвалення рішень щодо найму працівників для Nord Stream 2 AG. Зазначається, що цю компанію очолював Маттіас Варніг – колишній член Штазі (міністерство державної безпеки НДР), який товаришував і працював із Володимиром Путіним у 1980-х роках, коли той був офіцером КДБ.

За інформацією німецької газети Die Welt, офіс Мануели Швезіг працював, по суті, як «філія Газпрому». Частина її промов у парламенті й інтерв’ю для газет були написані «Газпромом».

Отримані газетою документи свідчать про план найму «досвідчених працівників» із «Північного потоку-2» до Фонду захисту навколишнього середовища та клімату, створеного адміністрацією Швезіг минулого року. Її ім’я фігурує в установчих документах фонду. Мільйони євро для цієї неурядової організації, отримані здебільшого від «Газпрому», були спрямовані на добудову газопроводу та захист його від санкцій США, повідомляє Die Welt.

Згідно з опублікованими документами, менеджер із комунікацій Nord Stream 2 також давав вказівки Швезіг: «Ми повинні спробувати позиціювати фонд... як «розумну відповідь» на жорстку поведінку США».

Після цього вона виступила з промовою в парламенті землі Мекленбург-Передня Померанія, відкинувши критику проекту як спробу тиснути на Німеччину, щоб вона купувала «американський газ».

Мануела Швезіг також часто зустрічалася з ексканцлером Німеччини Герхардом Шредером, який наразі є головою комітету акціонерів компанії Nord Stream AG і членом правління «Газпрому». Вони обговорювали способи уникнення санкцій США, повідомляє німецьке видання Der Spiegel.

Зазначається, що тепер дружні стосунки Німеччини з путінською Росією розглядається як жахлива помилка. Відтоді Швезіг почала заявляти, що «Путін обдурив нас усіх» і вибачалася за підтримку газопроводу «Північний потік-2». Утім, поки що коментарів від її офісу виданням отримати не вдалося.

Північний потік-2 – що відомо

Проектом «Північний потік-2» (Nord Stream 2) передбачено будівництво та роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Газопровід проходить в обхід України. 10 вересня 2021 року в Росії заявили про завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2». Його мали запустити після сертифікації.

22 лютого 2022 року федеральний канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що Німеччина зупинила процес сертифікації газопроводу «Північний потік-2». За його словами, це відповідь на рішення Росії про визнання незалежності «ЛНР» та «ДНР».

Того ж дня німецький Фонд захисту клімату та довкілля відмовився підтримувати російський газопровід «Північний потік-2». Його створили для обходу санкцій США, щоби завершити будівництво.

23 лютого Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти оператора «Північного потоку-2» у відповідь на визнання Росією терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР».

1 березня оператор «Північного потоку-2» збанкрутував у зв’язку із запровадженими західними санкціями щодо Росії через її агресію проти України. Банкрутство підтвердили в уряді швейцарського кантону Цуг, де було зареєстровано Nord Stream 2 AG.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
скептик Показати IP 19 Квітня 2022 09:04
продажні тварюки
ABC Показати IP 19 Квітня 2022 17:07
Фашисти колишні співпрацюють із рашистами нинішніми. У СРСР і Германії була фактично однакова ідеологія. Так що не бачу нічого дивного у тому, що Німеччина та росія і зараз так гарно порозумілися.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus