USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Лідери ЄС відмовилися від ідеї саміту з Путіним, яку просували Меркель та Макрон

25 Червня 2021 10:41
Лідери країн Євросоюзу відмовилися від ідеї зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним, несподівано запропонованої Німеччиною і Францією перед початком саміту ЄС у Брюсселі.

Про це інформує УНІАН.

«Зустрічі з Росією на рівні європейських лідерів не буде. Ми бачимо, як наші відносини з Росією погіршуються, бачимо агресивну поведінку Росії», – сказав після закінчення першого дня саміту президент Литви Гітанас Науседа.

За його словами, говорити про зустріч з Путіним занадто рано, оскільки будь-яких радикальних змін у поведінці Росії поки не спостерігається.

Як заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель, країни не змогли погодитися, що негайна зустріч лідерів необхідна. Вона додала, що Євросоюз поки буде шукати інші формати взаємодії з Росією, і підкреслила, що дискусія лідерів Блоку з цього питання була непростою.

Проти ідеї зустрічі з Путіним виступили десять європейських лідерів, головним чином представники країн Східної Європи.

«Особисто я хотіла б якогось більш сміливого кроку, але і це непогано, і ми продовжимо працювати», – сказала Меркель.

Тим не менш, Європейські керівники висловилися за взаємодію з Москвою з питань, що становлять інтерес для Євросоюзу. Серед них – питання охорони здоров’я, клімату та екології, а також окремих зовнішньополітичних питань, включаючи Сирію, Лівію та іранську ядерну угоду.

Серед іншого лідери ЄС доручили Єврокомісії та главі європейської дипломатії Жозепу Боррелю розробити пропозиції щодо підтримки російського громадянського суспільства.

Пропозиція Франції та Німеччини відновити саміти ЄС-Росія

Перед самим початком саміту Німеччина і Франція несподівано для решти країн Союзу і керівництва ЄС виступили з ініціативою, суть якої – запропонувати Кремлю «пряник» у вигляді відновлення регулярних самітів ЄС-Росія і одночасно пригрозити «батогом» у вигляді нових санкцій.

Ця ідея, однак, зустріла рішучу відсіч – насамперед з боку сусідніх з Росією країн ЄС.

Ідея відновити цей канал у формі самітів з’явилася у канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Емманюеля Макрона після зустрічі президента США Джо Байдена з Володимиром Путіним в середині червня в Женеві.

«Я вважаю, що Євросоюз теж повинен налагодити прямий контакт з Росією і російським президентом. Того, що з ним говорить президент США, недостатньо», – сказала канцлер Німеччини Ангела Меркель, виступаючи перед самітом у Бундестазі.

І Меркель, і Макрон, захищаючи свою пропозицію про саміти з Путіним, доводили, що це буде не згода з політикою Росії, а просто канал спілкування.

«ЄС буде вимогливий, тому що ми не відмовимося від наших цінностей», – сказав журналістам президент Макрон, доводячи в той же час, що діалог у формі самітів потрібен для підтримки стабільності в Європі.

Однак це не переконало країни в східній частині Євросоюзу, які межують з Росією. Вони вважають, що відновлення самітів Москва сприйме як слабкість і знак того, що ЄС примирився з її політикою.

«Кремль розуміє політику сили, Кремль не сприймає добровільні поступки як ознаку сили. Те, в якому вигляді все це запропоновано, означає наступне: Росія анексує Крим, Росія веде війну на Донбасі, а Європа знизує плечима і продовжує говорити про діалог», – сказав прем’єр-міністр Латвії Крішьяніс Каріньш.

Різко проти самітів з Путіним виступили і провідні політики Литви, Польщі та Естонії, а міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба написав, що відновлення самітів буде «небезпечним відходом від санкційної політики ЄС».

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що він не проти, якщо з Путіним будуть зустрічатися керівники центральних органів ЄС, але сам він бачити Путіна не хоче, поки Росія не почне співпрацювати зі слідством і судом у справі про збитий над Україною рейс MH17.

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков сказав журналістам, що Москва позитивно оцінює ідею саміту, але поки слід почекати, чи погодяться з нею всі країни Євросоюзу, передає Бі-бі-сі.

Саміти ЄС-Росія

Євросоюз і Росія до 2014 року проводили саміти двічі на рік, і в останні роки вони вже сприймалися багатьма як пишні і безглузді заходи: ні про що серйозне сторони на цих зустрічах домовитися не могли. Після анексії Криму Росією Євросоюз ці саміти скасував.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Поллітробат Показати IP 25 Червня 2021 12:01
Ну-ну..... Прийде коза до воза. Тепер зрозуміло, кому заокеанські *партнери* хвоста накручують, щоб голосніше дзявкотіли.
Анонім Показати IP 25 Червня 2021 12:30
Министр иностранных дел Кулеба заявил, что Украина требует объяснений от Франции и Германии из-за их желания возобновить диалог с Путиным.
Адекват Показати IP 25 Червня 2021 13:35
А кому охота з чумним спілкуватись. Воно тепер нерукопожате.
А до Адекват Показати IP 25 Червня 2021 18:13
вашему бубочке ! спит и видит-загленуть в глаза ! да и 73% не против.
Да!!! Показати IP 25 Червня 2021 13:36
Зараз такий час, що нічого не приховаєш, всі про всіх все знають. А в пині руки по локті в крові невинних жертв, недаремно Голандія відкрито запротестувала проти запрошення карлона.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus