USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ліси Амазонії стали виділяти більше вуглекислого газу, ніж поглинати. Дослідження

4 Травня 2021 21:24
З 2010 року бразильські ліси басейну Амазонки виділили 16,6 мільярда тонн вуглекислого газу, а поглинули – 13,9 мільярда тонн.

Як свідчать результати дослідження Національного агрономічного інституту Франції, фактично ліси виділили в атмосферу майже на 20% більше вуглекислого газу, ніж поглинули, пише Громадське із посиланням на The Guardian.

У дослідженні науковці розглядали об’єм CO₂, який поглинався та зберігався в міру зростання лісу, а також кількість викидів, що поверталися в атмосферу через спалення або знищення.

«Ми певною мірою очікували цього, але вперше отримали конкретні цифри, які показують, що бразильська Амазонія «перевернулася» і стала чистим джерелом викидів», – заявив співавтор дослідження Жан-П’єр Віньєрон.

У 2019 році світові викиди вуглекислого газу перевищили 40 мільярдів тонн. Ще пів століття тому показник був удвічі нижчим. Усі ці роки океани поглинали більш як 20% викидів вуглецю, а рослини й ґрунт – приблизно 30%.

Джунглі поглинають і накопичують CO₂ ефективніше за інші види лісів, тому екологи вважали їх головним союзником у боротьбі з наслідками антропогенного забруднення. Однак тепер покладатися на них не можна.

У басейні Амазонки міститься приблизно половина тропічних лісів світу, які вбирають і зберігають вуглець ефективніше, ніж інші види рослинності. Але якщо регіон стане чистим джерелом, а не «стоком» CO₂, подолати кліматичну кризу буде набагато складніше.

Зростання викидів вуглекислого газу джунглями Амазонії вчені пов’язують із їхньою вирубкою та пожежами. У 2019 році було знищено 3,9 мільйона гектарів тропічного лісу. Це майже в чотири рази більше, ніж у 2018-му.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 4 Травня 2021 22:17
підставу для отримання нових грантів виявлено!!! на наступні 10 років робота буде))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus