USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Людські рештки, виявлені в кар’єрі в Ковелі, засипали бульдозером

26 Квітня 2018 20:02
Депутат Ковельської міської ради Ігор Пініс та депутати Волинської обласної ради Олександр Омельчук, Людмила Тимощук та Володимир Кучер вкотре обстежили територію кар’єру, де було знайдено рештки людей, розстріляних під час Другої світової війни.

До початку Другої Світової війни у Ковелі проживало 52 тисячі осіб. Після звільнення міста від окупації станом на 29 липня 1944 року у міськраді зареєструвалося всього 4 тисячі чоловік. За свідченнями мешканців, близько 35 тисяч мешканців міста було розстріляно, крім того, 11-13 тисячі чоловік військовополонених загинуло та було знищено у концтаборі, що розміщувався на вулиці Брестській. Щоденно від голоду, завданих ран, вбивств, розстрілів у концтаборі гинуло 150-200 чоловік.
Одним із місць масового розстрілу військовополонених та жителів міста була територія розміщена неподалік від шталагу № 301 обмежена нинішніми вулицями Кутузова, Кияна (Ватутіна), Брестська. У даному шталазі загинуло 12 тисяч чоловік. За посиланням на німецькі джерела у таборі №301 утримувалися у лютому 1942 році - 5100 чоловік, у травні 1942 році - 8200 чоловік, у серпні 1944 році 1900 чоловік.

Військовополонені утримувалися у таборах на вулиці Брестська (шталаг № 301 ) та в урочищі Горки на північній околиці міста. Комісія створена після визволення Ковеля згідно Акту від 22 липня 1944 року на вищезазначених територіях знайшла близько 69 братських могил із останками жителів міста Ковеля та військовополонених. Так, за 250 м північніше військового містечка у місті Ковелі знайдено 3 могили 20 на 20 м. В них знаходилося близько 10 тисяч жертв. Поряд знайдені могили, у яких проводилися розстріли та захоронення жінок, дітей, людей похилого віку. В деяких могилах повністю збереглися трупи, які легко можна було розпізнати.

На жаль, усі вищеописані жахіття були забуті. Незважаючи на те, що приблизне місцезнаходження масових поховань описане в архівних документах владою не було вжито заходів для охорони, перепоховання та належного увіковічення десятків тисяч жертв Другої світової війни.

Більше того частину територій, де розміщені розстрільні ями, були роздані під забудову і розміщені просто на могилах. Окрім цього деякими жадібними «ділками» проводилося розкрадання піску із кар’єру, у якому і поряд з яким знаходилися масові поховання. Вкрадений пісок використовувався у 2017 році для будівництва будинків.

На будівництвах було виявлено кістки, які були передані правоохоронним органам.
При виїзді на місце незаконної розробки піску депутатами Ковельської міської ради Ігорем Пінісом, Андрієм Неридьком, Богданом Солодухою було виявлено людські рештки, як у відвалах піску, так і у стіні кар'єру.

Після резонансу викликаного діями депутатів фракцією УКРОП у Ковельській міській раді розробка кар'єру припинилася. Було проведено роботи і місця, де видобуток піску пошкодив могили, було загорнуто бульдозером. На жаль, більше ніяких дій владою проведено не було.

Під час чергового візиту депутатів на поверхні знайшли фрагменти кісток (ребра, хребці, фрагменти кісток кінцівок) . Неподалік території по ймовірному маршруту конвоювання військовополонених до місця розстрілу виявлено свіжі сліди незаконного добування піску. Дані території згадані у архівних документах, як місця розміщення десятків братських могил.

Фракція УКРОП у Ковельській міській раді ініціювала звернення через депутата Волинської обласної ради Олександра Омельчука до депутатського корпусу Волинської обласної ради, очільника Волинської ОДА, інших державних та громадських структур з метою створення комісії для вивчення вищезазначеної проблеми та створення на місці масової загибелі людей меморіального комплексу.

Олександра Ткачук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus