USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Люди хворіють: на Волині занепокоєні зливанням у ґрунт відходів птахофабрики

9 Жовтня 2019 18:49
У Володимирі-Волинському місцева птахофабрика зливає у ґрунт відходи зі свого виробництва. У мережу виклали відео, на якому видно, як у відстійники тече рідина червоного кольору. Місцеві активісти переконані, що відходи не проходять належної фільтрації і забруднюють навколишнє середовище, йдеться у ТСН.

Кадри наче з фільму жахів – з труби хлине рідина, яка дуже нагадує кров. Це відео відзняли місцеві поблизу Володимира-Волинського. Червона рідина величезним напором виливається з труби, тече спеціальними каналами та просочується у ґрунт. Місцеві активісти запримітили це ще наприкінці літа.

«Був яскравіший, більш такий кривавіший, зараз він такий коричнюватий, часом попадають навіть рештки», – розповідає житель міста Володимир Рейтерович.

Сюди, на відстійники, що розташовані одразу за містом, зливає свої відходи місцева птахофабрика. За кілька днів після оприлюднення відео канали, якими тече червона рідина, позабивали дошками, а саму трубу – металевими листами. Під дошками чути, як рідина бурлить каналами і стікає у ґрунт. За словами місцевих, це відбувається без належної очистки і забруднює довкілля.
«За півкілометра каскад озерець маленьких, які впадають в озеро Лісне, а далі в річку Лугу, яка, в свою чергу, впадає в річку Буг», – пояснює Рейтерович.

У мережу виклали відео, на якому видно, як у відстійники тече рідина червоного кольору. Місцеві активісти переконані, що відходи не проходять належної фільтрації і забруднюють навколишнє середовище. Чи буде розслідування – дивіться далі.

«Люди хворіють після цього, коли цей стояв запах, в людей починався кашель, дерло горло», – каже інший житель Володимир-Волинського Тарас Сватко.

На птахофабриці запевняють, що ніякого екологічного лиха немає. На відстійники тече не кров, а технічна вода. Хоча й не заперечують, що кров туди таки потрапляє.

«Це вода після омивання тушки. Залишки, частинки крові, незначний процент, вона все ж таки містить», – каже юрист птахофабрики Михайло Чуб.

За словами представників птахофабрики, місце, куди зливається червона рідина, забетоноване та вкрите спеціальною плівкою, тож у ґрунтові води не потрапляє. А всі відходи проходять належну очистку.

«Є низка фільтрів, які стоять на тому шляхові, поки вода підійде сюди. Є жирозабирачі, різні і різні фільтри, які всередині, ми їх не можемо побачити», – стверджує PR-менеджерка птахофабрики Дарія Поддубецька.

На думку представників птахофабрики, такий скандал – то справа рук їхніх конкурентів. Наразі ж за фактом можливого забруднення земель поблизу Володимира-Волинського кримінальне провадження відкрила прокуратура, тривають слідчі дії.

Що тече і чи потрапляють ці відходи у ґрунтові води, нині перевіряють в екоінспекції. Певні порушення уже виявили.

«За всіма дозволами на спецводокористування кров не дозволяється зливати на поля фільтрації чи очисні споруди будь-якого типу», – пояснює начальник державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук.

Попередні результати розслідування обіцяють оприлюднити до кінця тижня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 9 Жовтня 2019 21:51
Скільки курей треба мочканути за день, щоб таким фонтаном лилась кров? Тип на відео - еколог від бога... тобто "кара небесна" ще й з мінусовим коефіцієнтом корисної дії.
хехъ Показати IP 10 Жовтня 2019 03:40
Вонь скоро станет исторической чертой.
Кирилл Показати IP 10 Жовтня 2019 16:57
активисты отрабатывают заказик?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus