USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Ліву руку відсікло міною: колишній боєць волинської нацгвардії вчиться опановувати біонічний протез

14 Вересня 2023 07:16
Владислав Машталір – харків’янин, який з 2021 року служив у волинському підрозділі Національної гвардії. У 2023 році він приєднався до бригади Гвардії Наступу «Червона Калина», ставши помічником кулеметника.

19 березня його підрозділ виконував бойове завдання біля селища Спірне в районі Бахмуту. Для 20-річного хлопця цей день став найбільшим випробуванням, пишуть у Військовій частині 1141 Національної гвардії України м. Луцьк.

«Було близько 22.30. Ми перебували на спостережному пункті, – розповідає Влад. – Я вийшов подивитися у тепловізор і в цей час прилетіла міна 120-го калібру. Мене відкинуло, впав на дно окопа. Побачив, що ліву руку повністю відсікло вище ліктя. Зі мною був старший побратим, який наклав мені турнікет і зупинив кровотечу».

Читати ще: «Життя не закінчилося»: боєць із Луцька, який втратив ноги на війні, збирає гроші на протези

До точки евакуації довелося пройти пішки 2 кілометри, однак гвардієць терпляче подолав цей шлях:

«Напевно, через адреналін я не відчував гострого болю, а тільки оніміння. Ніби ліва рука затерпла. Я знав, що в підсумку все буде добре. Думаю, це у мене в характері – не падати духом».

У Краматорську йому зробили першу операцію. Потім було лікування в Харкові і Києві. Згодом Влад заповнив електронну анкету і потрапив на програму центру протезування в США. Разом з іншими пораненими українськими бійцями він перебував там майже місяць і повернувся з біонічним протезом кисті, який є складною електронною системою, що дозволяє відтворювати різноманітні жести і моторику пальців.

Читати ще: Військовий з Луцька, який втратив обидві ноги, планує продовжити службу

«Протез ліктя механічний, а кисть – біонічна. Як вона працює? Є два датчики – на біцепс і на трицепс. Коли я скорочую біцепс, рука стискається, коли напружую трицепс – розтискається. Є можливість настроювати протез у смартфоні, він під’єднується через Bluetooth. У спеціальній програмі на телефоні можна обирати багато різних хватів для різних предметів. Навіть створювати свої власні хвати», – пояснює Влад.

Пальці протеза можуть рухатися як разом, так і окремо. Як і будь-який гаджет, його слід берегти від намокання і вчасно заряджати батарею. Юнаку ще належить звикнути до біонічної руки і опанувати всі передбачені функцій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 14 Вересня 2023 08:25
Який молодець! Шкода, мало написали про нього. Про таких людей треба більше писати!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus