USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучан застерігають від «хробаків в очах та під шкірою»

5 Квітня 2014 13:48
Луцькі лікарі застерігають уникати укусів комарів, оскільки можна підхопити рідкісну і небезпечну хворобу – дирофіляріоз, кажучи по-простому «підшкірний черв’як».

Про це розмовляли під часпрес-конференції управління охорони здоров’я облдержадміністрації.

З-під шкіри дістали мертвого паразита

Зі слів завідувача відділу особливо небезпечних інфекцій головного управління санітарно-епідеміологічної служби у Волинській області Олександра Гнатюка, у 2012 році випадок захворювання на цю недугу зафіксували у Луцьку: «До хірурга звернувся чоловік, у якого була велика пухлина біля носа. Окрім того, що це новоутворення мало місце, лучанина нічого не турбувало – не боліло. Коли лікар зробив операцію, то виявив під шкірою нитку, метром завдовжки», - розповідає фахівець.

До слова, головний позаштатний спеціаліст з інфекційних хвороб управління охорони здоров’я облдержадміністрації Галина Морочковська зауважила, що найважливіше при цьому захворювані уникати ураження очних яблук, бо у такому випадку можна зовсім втратити зір, уже не кажучи про психологічні аспекти «хробаків у оці».

Де можна «зловити» небезпечних «гостей»

Як пояснив медик, людина може «підхопити» дирофіляріоз через укуси кровосисних комах, в основному комарів. Першою ознакою хвороби є безболісна пухлина в шкірі. Інкубаційний період – від 1 місяця до 2 років. У 45 % відбувається ураження очей, у 17% - голови та шї, у 15% - тулуба, у 12% - рук і у 8% - ніг. При цьому у хворого задовільне загальне самопочуття, проте величезний дискомфорт приносить рухомість «чогось невідомого» під шкірою.

Як вберетися від «жахіття під шкірою»?

Перш за все, необхідно своєчасно виявляти це захворювання у домашніх тварин та лікувати його. Серед основних методів профілактики - дезінфекція та боротьба з комарами, аж до осушення боліт, використання репелентів (засобів, що захищають від комах, як правило їх можна знайти у аптеках у вигляді спрею) та електрофумігаторів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 5 Квітня 2014 14:40
"виявив під шкірою нитку, метром завдовжки", "уже не кажучи про психологічні аспекти «хробаків у оці»" - вово, це природа дєтка з нею не шуткують.
Джулія Показати IP 5 Квітня 2014 14:56
Хробаки В ГОЛОВІ...Вгадайте, в кого їх понад норму?
Анонім до Джулія Показати IP 5 Квітня 2014 22:31
від київської влади
Igorock Показати IP 5 Квітня 2014 15:33
Готуймося, скоро буде епідемія а Юля вакцини розгружатиме.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus