USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Лучанам дали доступ до особистої бібліотеки Юрка Покальчука

21 Січня 2016 11:22
2171 примірників книг та понад 1600 періодичних видань із особистої бібліотеки Юрка Покальчука представили у Волинській обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки.

Про це пише «День».

Нагадаємо, книгозбірня отримала літературу від дочки Покальчука Оксани у 2010-му.

Так, у бібліотеці відбулася літературна година, гаслом якої стали слова митця: «Якщо десь буде останній письменник, який пише українською, так це буду я».

Присутнім представили виставку книг. Виявляється, це лише третя частина з колекції письменника.



Юрко Покальчук колекціонував книги, які потрапляли до України різними шляхами. Кандидат історичних наук Олена Огнєва дивується бібліотеці Покальчука:

«Коли ці книги з’явилися? Яким чином вони у нього опинились? Чи це були просто дарунки діаспори? Якби у часи Радянського Союзу тут опинилися третина тих книг, які ми бачимо, то Покальчук отримав би за них термін. Контрабанда. Тільки так можна було в СРСР привезти сподобані книги. Юрія Покальчука, як відомо, не обшукували на кордоні».



Нагадаємо, рік тому брат Юрія Покальчука, відомий громадський діяч Олег Покальчук надав громадській організації «Озерний вітер» у довгострокову оренду будинок митця, який служитеме дітям учасників АТО та переселенців.

До слова, саме Юрій та Олег Покальчуки у 1989 році сприяли перевезенню праху Василя Стуса, Олекси Тихого та Юрія Литвина та їх перепохованню в Києві на Байковому кладовищі.

Довідково.

Юрій Покальчук – відомий письменник, перекладач, літературознавець. Покальчук володів 13 іноземними мовами польською, англійською, іспанською, французькою та ін. Багато подорожував, відвідав 37 країн. Читав лекції у Великій Британії, США, Канаді, Аргентині, Бразилії, Португалії, Іспанії, Польщі, Росії. Автор 27 книг.

Перша збірка поезій «Химера» надрукована у Луцьку.

Свою книгу «Озерний вітер» присвятив Волинському краєві.

Книга «Час прекрасний» – український бестселер.

Його книга «Те, що на споді» вважається першим українським еротичним твором.

Юрій Покальчук робив велику соціальну справу – понад 20 років опікувався підлітковими колоніями. Охоче співпрацював із провідними музичними гуртами – «Мертвий півень», «Вогні Великого Міста» як автор та виконавець.

Був патріотом, любив Україну, пропагував українську мову і культуру. Робив все що міг. Вірив.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus