USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Лучанам презентували книгу про римського скульптора з Волині

27 Січня 2016 17:55
У Луцьку презентували монографію про Томаша Оскара Сосновського, скульптора родом з Волині ХІХ століття, автора понад 100 скульптур з білого мармуру. Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, книга письменника, художника, краєзнавця Валерія Войтовича «Томаш Оскар Сосновський. Скульптура класицизму» нещодавно вийшла друком у Рівному. У пропонованому дослідженні вперше в Україні автор піднімає питання про культурну спадщину всесвітньо відомого митця з Волині.

Презентація видання автора Валерія Войтовича відбулася 27 січня у Луцьку, у Волинському краєзнавчому музеї, - повідомляють «Хроніки Любарта».

Книга розповідає про життєвий і творчий шлях скульптора, уродженця Новомалина на півдні Волині. У ній подано багато ілюстрацій робіт Сосновського. Протягом життя (1812-1886) Сосновський встиг виготовити більше 100 скульптур з білого мармуру на Волині і в Римі. Нині його роботи зберігаються в храмах та музеях України, Італії, Польщі, Ізраїлю.

У 1850—1860 роках скульптор виконав свої найкращі роботи: три рельєфи Божої Матері з дитиною, скульптури «Мадонна з немовлям», «Материнство Марії», «Мадонна непорочного зачаття», «ЕССЕ НОМО», «Христос на смертному одрі», «Пієта».

Автор книги про скульптора Валерій Войтович заявив, що ідея написати книгу виникла спонтанно. Він називає Сосновського скульптором світового рівня, адже його роботи прикрашають багато визначних місць у Римі, а також Scala Santa у Ватикані, де Папа Римський з вірянами піднімаються на колінах. В Італії уродженець Волині провів більшість життєвого часу, проте його майстерня на Волині продовжувала діяти.

У Рівному збираються назвати одну з вулиць іменем скульптора, а також встановити йому пам'ятник. Томаш Оскар Сосновський помер і похований у Римі.
Автор книги Валерій Войтович

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Оксана Показати IP 27 Січня 2016 18:48
чому не загнали полонених з ПТУ
Марія Показати IP 27 Січня 2016 23:50
Яких талановитих людей народжує Волинська земля!Яка вишукана скульптура! Я в захваті))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus