USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Українці не лише за паспортом, а й за духом, склали в Луцьку першу присягу

14 Жовтня 2014 19:00
Майбутні захисники Вітчизни у Луцьку, приймаючи посвяту у ліцеїсти, вперше усвідомлюють вагомість свого життєвого вибору – служіння Батьківщині.

Так, більше 500 випускників Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою нині перебувають у зоні АТО: чи як кадрові офіцери ЗСУ, чи у складі добровольчих батальйонів.

Сьогодні ж ті, хто надалі вчитиметься військовій справі отримали перше спеціальне звання.

Традиційно, на свято Покрови пресвятої Богородиці, у День українського козацтва, День заснування УПА, першокурсників Волинського ліцею урочисто посвячують в ліцеїсти.
Цьогорічна ж посвята стала історичною ще й тому, що саме 14 жовтня відсьогодні Україна відзначає День захисника України, на противагу радянському - 23 лютого.

Майбутнє українського війська, юні хлопці і дівчата з гордо піднятими головами урочисто отримали свої посвідчення.
Любов Володимирівна, витираючи сльози в куточках очей, з гордістю розповідає про свого онука, який стояв у строю серед своїх побратимів. Каже, що це був його свідомий вибір і ні краплини страху за нього в рідних не було.

«Це достойний вибір. Професія військового була, є й буде завжди популярною. А зараз вона потрібна взагалі. І дуже добре, що діти це розуміють і йдуть вчитися», - каже жінка.

Нагадаємо, напередодні посвяти відбувся Марш Героїв з нагоди річниці заснування УПА, який розпочався на Замковій площі. Цього дня хвилиною мовчання згадали всіх Героїв, які полягли за волю й незалежність нашої держави. І тих, хто загинув під час Другої світової війни, і тих, хто склав голову на Майдані під час Революції Гідності, і тих, хто заплатив своїм життям за мирне небо над головами лучан і до останньої краплини крові боронив державу в зоні антитерористичної операції.
Зі слів директора ліцею Павла Боснюка, більше 500 вихованців ліцею нині воюють в зоні АТО. А тим часом, над Театральним майданом урочисто лунали слова клятви ліцеїста:

«Урочисто обіцяю бути надійним і вірним товаришем, берегти честь свого ліцею – обіцяю. Вірно і самовіддано служити Батьківщині, шанувати і берегти державні символи та національні святині – обіцяю. Сумлінно готувати себе до військової служби для захисту незалежної держави України – обіцяю. Бути гідним сином великої нації, гордо нести почесне звання ліцеїста – обіцяю. І нехай у цій святій справі заступиться за нас пресвята Богородиця».


Цьогоріч заклад прийняв 512 ліцеїстів, що порівняно з минулим роком набагато більше. До слова, як розповідає директор ліцею Павло Боснюк, 60% випускників ліцею вирішили продовжити навчатися військовій справі і здобувають цю професію у військових вузах нашої країни.
Зауважимо, одному з офіцерів ліцею – майору Ігорю Гавору присвоїли чергове звання підполковника.
Зі слів Павла Боснюка, сьогодні на плацу вишикувалися майже 300 першокурсників. Це – переважно діти з сільської місцевості. З-поміж тих, хто цього року вступив до ліцею - 35 дітей сиріт, шестеро – діти, чиї батьки загинули в під час виконання службових обов’язків, 64 ліцеїста – діти учасників АТО.

«Це діти високого інтелектуального рівня розвитку. Я сподіваюся, що наша спільна робота дасть результат і виховає для нашої армії сучасних, підготовлених людей, які є українцями не лише за паспортом, а й за духом», - каже натхненник і керівник Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою Павло Боснюк.

Власне, те, що традиційний день посвяти у ліцеїсти віднині збігається з Днем захисника України – символічний і дуже потрібний крок.
«Це рішення треба було прийняти ще в 1993 році. Бо ми маємо зрозуміти, що в нас є своя держава, своя історія, є свої герої. У нас є люди, які під час другої світової війни ціною життя відстоювали Україну як державу. І вони заслужили, щоб шанували цей день - день створення поки що невизнаної до кінця української армії. Я вважаю, що в нас демократична держава, і ніхто не забороняє на рівні сім’ї, індивідуально святкувати День захисника Вітчизні за радянським календарем», - додав Павло Боснюк.


Привітав майбутніх захисників Вітчизни і очільник Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик.

«Це символічно, що сьогодні на цій площі зібралися сивочолі ветерани, які вперше святкують День захисника України, зібралась молодь, яка вперше отримала спеціальні звання, зібрались воїни, які кров’ю захищають Україну – бійці добровольчих батальйонів, які показали мужність і героїзм на захисті Вітчизни. Я впевнений, що серцях багатьох молодих людей залишаться навічно ці пам’ятні хвилини», - зауважив він.

Голова Волинської облради Валентин Вітер побажав захисту від Богородиці, аби військові дії якнайшвидше завершилися і над Україною розгорнулося мирне небо: «Не знаю, чи всі ви станете професійними захисниками Вітчизни. Але те, що ви станете справжніми патріотами – я впевнений на 100 %», - переконував він.

Своєю чергою, міський голова Микола Романюк додав: «Приємно, що нині на Театральному майдані стільки лучан зібралося не заради громадянської панахиди, яких не одну провели на цій площі. Тут зібралися майбутні офіцери, які будуть захищати цю державу з патріотизмом у серці».


Випускник ліцею, учасник Майдану, боєць батальйону «Азов» Марчук Сергій зауважив, що пишається тим, що був ліцеїстом і виховувався в його стінах.
«Можливо, ви ще не до кінця усвідомлюєте, яка важлива подія трапилася сьогодні у вашому житті. Ще 7 років тому, приймаючи цю присягу,я не міг подумати, що сьогодні боронитиму незалежність України із сотнями іншими наших випускників, з тисячами тих бійців які захищають наше майбутнє – тобто вас. І я пишаюся що навчався у нашому ліцеї. Ви зараз знаходитиметеся в потрібному місці. Витискайте з вчителів все, що можете! Кожен день зі своїми побратимами я готовий віддати своє життя за Україну. А від вас прошу одного – вчіться, любіть Бога, Україну, живіть Україною», - відзначив він.

Згодом, усі присутні продовжили Марш Героїв до Меморіалу Вічної слави.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus