USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Лучани відзначають день народження духовного генія нації - Тараса Шевченка

9 Березня 2016 15:03
Щороку волиняни в березні приходять до пам’ятника Кобзаря, наголошуючи на важливості його заповітів. Сьогодні, 9 березня, увесь світ відзначає 202 річницю від дня народження видатного генія української нації Тараса Шевченка.

З цієї нагоди на площі перед пам’ятником Кобзареві зібралися лучани, для яких слова геніального поета – не прості вірші, а духовні настанови.

Його творчість - духовна зброя, яка й сьогодні підтримує українців у непростий час. «Досить було однієї людини, щоб урятувати цілу націю», - говорив свого часу про Тараса Шевченка Остап Вишня.
Волинський письменник Олександр Клименко зауважив, Тарас Шевченко був не раз провідником для українців, у тому числі й під час Революції Гідності.

«Його поезія звучала на всіх майданах України. Його творчість - великий взірець, де будь-хто може знайти свою стежинку. Такі люди, як Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко – це люди, чиє життя - уже готова книга існування колосальних геніїв, титанів нації», - наголосив він.
Він належав до тих людей, які були сильними духом, додає заслужений вчитель України Олеся Ковальчук.
«Ми стоїмо тут з вірою у велику силу нашого генія і нашого пророка. Стоїмо і тішимось, що він оберігає українську людину від занепаду духу, від денаціоналізації, від того, ким вона має бути завжди за його заповітом. Уже розпочався третій рік третього століття присутності Шевченка поміж нашої пам’яті. Це ще більше важитиме, коли його слова будуть адекватно відлунювати в наших серцях», - зазначила вона.

А старший викладач кафедри нової та новітньої історії України Лариса Понєдєльнік переконує, вірші Тараса Шевченка навчають нас любити свій народ, працювати задля нього, бути готовим на самопожертви, і вірити, що ці жертви не будуть марними.
«Він став дорогим серед світочів усього людства. Він був поетом, якого ми до того не мали: поетом для всіх, поетом народним. В тій невеликій книзі «Кобзар» клекоче ціле море людського горя, жаги до помсти, пориву до свободи. Я впевнена, що він гордий за нас, бо ми хочемо змін. Але ці зміни треба почати з себе самого, щоб Україна йшла до перемоги», - пояснила вона.

Науковець зауважила: сьогоднішні герої Небесної Сотні, воїни АТО, які гинули зі словами Тараса Шевченка на вустах, вірили в перемогу України. І сьогодні, додає вона, вся Європа складає іспит на європейські цінності, стаючи на захист нескореної і мужньої Надії Савченко. Лариса Понєдєльнік також закликала лучан підтримати сьогодні мужню українську льотчицю як сьогоднішнього символу України.
«Ми, українці, маємо брати з кого приклад. Ми черпаємо силу і енергію у таких людей, як Надія Савченко і Тарас Шевченко», - резюмувала вона.

Лучани, які прийшли покласти квіти до постаменту Кобзарю, мали нагоду й послухати твори Тараса Шевченка у виконанні декламаторів, дуету «Душа Волині» та хору інституту мистецтв СНУ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Шнуров Показати IP 9 Березня 2016 15:41
Вусенко молодець - прийшла в лосінах та лабутенах нах.
Анонім Показати IP 9 Березня 2016 15:43
Всі ті самі, тільки спиною. Колись до Леніна ходили.
петя Показати IP 9 Березня 2016 15:47
на майдани його не було вин вже давно умер
учасник Показати IP 9 Березня 2016 16:25
А чому тільки пики чиновників? Там дідусь стояв з "Кобзарем" старого-старого видання, який пройшов сталінські табори - чому його не сфоторгафували? А лише чиновники боком, спиною, дупою, раком. Дубняк з шиєю, як паровозна труба, пропитий до кісток Пирожик - шароварник... А вусенко одягнулася, як одягаються на рівненську заправку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus