USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучани вимагають заборонити російську мову в публічному просторі

25 Червня 2022 18:12
Депутатів Луцької міської ради закликають підготувати звернення до Верховної Ради України щодо заходів, спрямованих на захист української ідентичності, та проголосувати за нього. Ідеться, зокрема, про заборону мови окупанта в публічному просторі.

Таку пропозицію на сайті Єдиної системи місцевих петицій зареєстрували Андрій Тимчук, Богдан Жишко та Сергій Тимчук.

Автори петиції зазначають: 24 лютого російська федерація розпочала «спецоперацію», яка насправді є окупаційною війною, спрямованою на загарбання території України. Ворог проголосив, що його метою є денацифікація, тобто знищення української ідентичності шляхом заміни її російською. Такий процес ще можна назвати примусовою асиміляцією.

Як росіяни застосовують примус, усі побачили після звільнення окупованих територій, коли світ жахнувся від звірств у Бучі, Ірпені, Бородянці та інших населених пунктах.

«Факторами примусової асиміляції/денацифікації є все те російське, що народ чує і бачить навколо себе: пісні, мова, газети, книги, кіно, інтернет, обслуговування покупців на ринку, театр, мова викладання в навчальних закладах тощо. При цьому національна мова потрапляє під заборону й висміювання, національні організації проголошують «екстремістськими» і їх членів переслідують так, як зараз у рф, а при союзі й у нас.

Читати ще: У місті на Волині переселенці зчинили скандал через мову. Відео

Росія прямо проголосила, що метою війни є знищення українців, нашого національного духу. А що ж ми? Увесь світ із захопленням та подивом спостерігає, як український народ впевнено на війні нищить ворога. Ми не хочемо тримати на своїй землі імперських «скрєпів» – позбуваємося топонімів та відмовляємося від вивчення їхніх класиків. І нащось бережемо «язик».

Москва хоче мати єдиний денацифікований народ у межах власних кордонів. Вони добре знають, що єдиний народ є запорукою єдиної держави. Ми ж бачимо, що навіть на п’ятому році війни російськомовні області на виборах більшістю обирали проросійську владу. Так, це працює, і москва добре знає, що зросійщеному народу російська влада буде ближчою. А ми можемо переконатися в цьому на сайті ЦВК.

Отже, денацифікація, цілковите винищення української ідентичності потрібне москві для остаточної окупації України. Фактори, які сприяють змосковщенню українців, становлять загрозу державній безпеці. Ми вже переросли «нерішучість підліткового періоду» і мусимо прибрати з публічного простору України державну мову рф. Адже це війна за наше право БУТИ, і все, що знищує нас, має вилучатися з України!

Читати ще: З 16 липня сайти зобов’язані мати українську версію, – мовний омбудсмен

Якщо в когось є сумніви щодо намірів окупантів, то подивіться, як на окупованих територіях навчання стало російськомовним, українська зникла з офіційного діловодства, преси, театрів та етеру, знищуються книги та підручники українською, встановлюються радянські пам’ятники та символи», – наголошено в тексті петиції.

Автори вимагають прийняття заборони на використання в публічному просторі російської мови: «Більше нічого російською в теле- та радіопередачах, на концертах і від вуличних музикантів, у магазинах і на ринках, у кафе та в транспорті. Вилучити російську з освітнього процесу. Налагодити контроль, реагування на звернення громадян та відповідальність за недотримання цих норм. Порушникам передбачити вагоме покарання».

Аби Луцька міська рада розглянула петицію, за 15 діб її мають підписати мінімум 300 людей. Підтримати петицію про заборону використання російської мови в публічному просторі можна за посиланням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 25 Червня 2022 19:29
церква рпц мп - фсбшників поки нікому не муляє?
Українка Показати IP 25 Червня 2022 20:36
просто бити по морді, не обслуговувати, не впусати........
Богдан Показати IP 25 Червня 2022 21:13
Уявляєте як круто наприклад на 95 відсотків виграти в культурно-мовній війні. Стимулюєм, контролюєм один одного без фінгі і з толком. Тоді будуть славити в світі не тільки ВСУ, а і громадянське суспільство.
Вася Олика ПЛ Показати IP 25 Червня 2022 21:37
Треба уважно вивчати Конституцію України - тоді не буде таких дебільних пропозицій.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus