USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Лучанин-айдарівець із сарматською підковою і особливою кров'ю

22 Червня 2015 10:04
Лучанин-айдарівець як донор здав не один літр крові, був рятувальником, а коли в Україну прийшла війна, став добровольцем. Для свого 11-річного сина він – Герой, для побратимів – ангел-охоронець. Адже у його загоні за рік не загинув жоден із 30 бійців. «Сармат» – мудрий і надійний командир, який береже кожного бійця, бо знає: ЖИТТЯ БЕЗЦІННЕ. Про це інформує Слово Волині.

Олег Твердохліб (на фото – зліва) наступного року перетне 50-річний життєвий рубіж (хоча виглядає значно молодшим). Офіційно кров здає з 1991-го.

Жартує, що виріс таким міцним, бо народився на Кавказі, куди батьків відправили як молодих спеціалістів. До речі, в пана Олега й кров особлива.



– У мене ІІІ «плюс», але з високими титрами 6-9, це як імунна система крові. Спиртне вживаю лише на великі свята, курити кинув ще до армії, бо займався плаванням та парашутним спортом, – каже кандидат у майстри спорту з парашутного багатоборства, на рахунку якого півсотні стрибків із парашутом.

Як уперше і для кого став донором, уже й не пригадає. Втім, була одна історія, про яку Олег Твердохліб часто згадує.

– Знайомий попросив допомогти онкохворому хлопчикові, який був у тяжкому стані. Не зміг відмовити, шкода мені тих дітей. Познайомилися, здав для нього лейкоцити, і дитятко пішло на поправку. Він живе в Луцьку, але ми більше не бачились, – розповідає Олег.

За своє життя чоловік здав кров, плазму, лейкоцити стільки разів, що має звання Почесного донора, яке йому присвоїли, коли чоловікові було 30. З легкої руки Олега з десяток його колег – волинських рятувальників – теж стали донорами, і невдовзі дехто із них стане «Почесним».

Уже рік, як в Адміністрацію Президента надіслані папери на присвоєння

Твердохлібу звання Заслужений донор, але віз і нині там.

– Коли звільнився зі служби в Державній службі надзвичайних ситуацій в області й пішов на пенсію, мої папери відправили в Київ. Я вже рік воюю на Сході в «Айдарі», а звання поки так і не отримав, – каже доброволець. – За ту кількість крові, яку здав, зі слів працівників станції переливання крові, Заслуженим уже з десяток разів мав би стати. А, як відомо, щоб отримати це звання, потрібно кров здати не менше сорока разів. До речі, цю відзнаку Президент вручає особисто. Дуже хочу з ним зустрітися, бо багато назбиралося питань за рік служби в зоні АТО.

Їхати на схід 48-річний старшина Твердохліб вирішив, лише два дні побувши на пенсії, щоб туди не забирали 19-річних хлопчиків. Пішов у військкомат, а йому, військовому пенсіонеру, вказали на двері, мовляв, старий воювати. Тож у батальйон «Айдар» лучанин подався добровольцем, а потім і ще своїх хлопців забрав. Так на Луганщині з’явилася рота «динозаврів» (там служать чоловіки, не молодші 45-ти) на чолі із «Старшиною» (тодішній позивний Твердохліба). «Динозаври» не пасуть задніх і бережуть один одного.

– Коли вперше торік у травні потрапив на схід, побачив, що 50% місцевих за нас, а решта – це «болото». Ми їх так називаємо, бо їм байдуже, хто, що, як, аби їх не займали.

А вже до середини осені, коли почали звільняти захоплені терористами населені пункти, прихильників України побільшало. До речі, за тиждень до Дня Незалежності українські війська практично зачистили від терористів усю Луганщину, а Луганськ взяли у кільце, і його можна було звільнити, – розповідає Твердохліб. – Але прийшов наказ згори – відходити. Досі не можу збагнути, навіщо? Адже стільки хлопців там полягло. Добровольчі батальйони відмовлялися відходити, але, лишившись, потрапили б у кільце. Не розумію цього перемир’я, для чого воно, щоб сепаратисти сили нарощували?

За цей рік на війні в Олега Твердохліба назбиралися не лише багато запитань до Президента і слів подяки волонтерам. Солдат «заробив» п’ять офіційних контузій (хоча їх було значно більше), поранення ніг і пожиттєвий трофей – осколок між сухожиллями у коліні. Його не можна дістати, тому в магазинах постійно «пищить» система проти злодіїв. Але це – ніщо у порівнянні із втратами друзів.

– Мені важко змиритися з тим, що доводиться вбивати. Та це війна... Ми багато про це говоримо з нашим капеланом отцем Михаїлом. Його підтримка дуже важлива. Він рятує нам душі, – зізнається чоловік.

А ще в Олега Твердохліба є талісман – давня сарматська підкова, якій щонайменше тисяча років.

– Свою щасливу підкову торік улітку знайшов під Металістом у вирві від подвійного влучання снаряду. Підкидав камінці берцем, аж раптом щось цьокнуло. Підняв, почистив, бачу – підкова, але якась дивна. Потім показав спеціалістові – виявилось, сарматська. Добрі гроші за неї пропонували... Не віддав і ношу в бронежилеті. Відтоді кличуть «Сарматом», – розповідає власник талісмана.

Нині лучанин служить у ЗСУ: «айдарівці» усім підрозділом перейшли в десантні війська і їхній капелан отець Михаїл – теж. Вони склали кістяк десантно-штурмової роти, а Твердохліб виконує обов’язки командира.

До речі, отець Михайло і Олег Твердохліб – два авторитети для побратимів, а ще їх дуже люблять дітлахи Луганщини, яких спочатку матері ховали за власні спини, щоб «злі і жорстокі бандерівці» їм не нашкодили.

– Бувало, до школи їх підвозили, то з нас на сувеніри всі шеврони познімають, стрічки жовто-блакитні. А як це трепетно, коли діти зустрічають нас біля своїх дворів із маленькими українським прапорцями чи стрічками жовто-синіми. Бачили б ви очі малечі, коли в одному з дитсадків із капеланом організували на Новий Рік прихід святого Миколая. Святого зображав я. А подарунки роздавали разом. За цих дітей варто боротися, бо вони – маленькі українці, які ніколи не покличуть Путіна, – переконаний «Сармат».

Тамара ЗУБЕНКО

P.S. Коли стаття була готова до друку, на сайті Президента України з’явилася інформація про те, що Олегові Твердохлібу і ще трьом волинянам за вагомий особистий внесок у рятування життя людей, багаторазову безоплатну здачу крові присвоїли почесне звання «Заслужений донор України».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus