USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

Луцьк буденний: вулиця Шпитальна

2 Листопада 2014 21:00
Історичну назву вулиця у мікрорайоні Красне, що виникла у міжвоєнний період, повернула лише нещодавно.

Вулиця виникла у 1930-ті роки на території колишнього хутора Вигаданка (Смоляки) у зв’язку з будівництвом воєводського шпиталю. Нині у цій будівлі розташований Волинський обласний протитуберкульозний диспансер. Простяглася вона від Львівської магістралі, поворот праворуч за будівлею диспансеру, до вулиці Баранова. Перша назва вулиці – Шпитальна, пізніше, в радянські часи – Лікарняна.



Дехто помилково пов’язує колишню назву вулиці із льотчиками, які мали прізвище Бабушкін (йдеться про льотчика-полярника, Героя Радянського Союзу Михайла Сергійовича Бабушкіна та льотчика-розвідника, Героя Радянського Союзу Олександра Васильовича Бабушкіна). Насправді, назву на честь Івана Васильовича Бабушкіна (революціонера, соратника Леніна, розстріляного у 1906 році) отримала у 1980 році. Про це свідчить меморіальна дошка, що збереглася на одному з будинків.



До слова, назву, отриману на честь цього революціонера, досі носить один із районів Дніпропетровська. Історичну назву вулиці повернули рішенням Луцької міської ради у 2013 році.

Забудована вулиця переважно приватними житловими будинками.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Олександр Показати IP 2 Листопада 2014 22:37
В районі Львівської, а не Красного, якщо зовсім точно
Крук Показати IP 2 Листопада 2014 23:31
Автор пише про житловий район "Красне", зверніться до наукових джерел про Луцьк.
Анна до Крук Показати IP 3 Листопада 2014 10:15
Всі мешканці, які живуть тут, відносять себе до житлового району "Львівська", а аж ніяк до "Красного"
Крук до Анна Показати IP 3 Листопада 2014 15:17
Терміну житловий район "Львівська" немає, це просто говориться "в народі", а Луцьк поділяється на наступні житлові райони: Центральний, Завокзальний, Теремно, Гуща, Вишків, Кічкарівка, Красне, Гнідава, Вересневе та Дубнівський житлові райони. Житловий район КРАСНЕ- південно-західний район міста. Включає в себе колишні землі Красного (старого села) і Малого Омеляника. Північна частина району - магістраль на Володимир і частина Ковельської магістралі. Східна межа проходить по долині річки Стир і магістралі на Львів.Західна межа проходить вулицями Лисенка і Трутовського. Зазирніть у праці наших краєзнавців, Вальдемара Пясецького та інших.
Анна до Крук Показати IP 3 Листопада 2014 16:01
О так, звісно. Всі лучани тільки й користуються, що працями наших краєзнавців... А ті, що живуть на 33-му, 40-му, 55-му районах????
Крук до Анна Показати IP 3 Листопада 2014 16:43
Корінні лучани, для яких Луцьк це рідне місто, цікавляться історією свого населеного пункта, а для решти мешканців спальних районів це "по барабану" :-)
Андрій76 Показати IP 3 Листопада 2014 11:16
Прикольна хата на 4-5 фото.Половину утеплили, а друга половина дореволюційна
спотерігач полеміки Показати IP 5 Листопада 2014 07:48
Коментатор Анна - не вельми розумна жінка, а розумна людина - Крук - вступає з нею в полеміку. Таким людям щось пояснити дуже складно. Хіба що - плюнути в морду.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus