USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Луцьк готовий до об’єднання. Остаточне рішення – за селами

9 Серпня 2017 19:06
Перші кроки на шляху до добровільного об’єднання навколо Луцька кількох наближених сіл уже зроблено. Міська рада показала свою готовність до об’єднання, остаточне рішення залежить фактично від сільських рад.

Нагадаємо, ще 31 травня 2017 року за місцевої ініціативи жителі Луцька винесли пропозицію щодо добровільного об’єднання навколо міста сільських рад Прилуцького, Підгайців та Гіркої Полонки. 30 червня відбулося громадське обговорення стосовно підготовки відповідного проекту рішення, а 26 липня, своєю чергою, під час засідання чергової сесії Луцької міської ради, депутати підтримали ідею добровільного об’єднання.

Загалом цей процес може тривати близько півроку і залежить, передусім, від сільських рад.

Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини директор департаменту економічної політики Олександр Озінович, на разі підготовлено відповідні листи-звернення до сільських рад Прилуцького, Підгайців та Гіркої Полонки, а перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Луцькради, який входить до робочої групи стосовно об’єднання як представник міської ради, Григорій Недопад домовився про зустрічі з представниками сільських рад.

Щодо позитиву, який отримають у результаті добровільного об’єднання мешканці сіл і Луцька, Олександр Михайлович зазначив: «Луцьк як місто обласного значення користується усіма і податковими, і фінансовими зобов’язаннями, які отримають також і села, які приєднаються. Окрім того, йдеться про розширення території міста майже удвічі, тому можливим стане залучення інвесторів на будівництво сміттєпереробних заводів чи створення екологічних парків. Окрім того, села зможуть безперешкодно облаштовувати садочки, медичні заклади, приєднуватися до каналізації».

За словами Олександра Озіновича, підстав для подорожчання земельних ділянок на території сільських рад, чого побоюються селяни, немає. «Якщо йдеться, наприклад, про село Прилуцьке, воно так і залишиться селом Прилуцьким, в жодному разі збільшення вартості електроносіїв і комунальних послуг відбуватися не буде, тому що статус населеного пункту залишиться незмінним. Це буде село в складі Луцької об’єднаної територіальної громади», – акцентував директор департаменту економічної політики.

І додав, що саме на організованих громадських обговореннях стосовно можливості добровільного об’єднання й вивчатимуться питання, які найбільше хвилюють мешканців сіл.

«Для Луцька буде великою вигодою те, що ми збільшимо свою площу в межах об’єднаної громади, приєднаємо до себе землі, які в майбутньому можна буде використовувати під соціальну інфраструктури чи для житлової забудови. А для сіл, які приєднуватимуться, це буде покращення інфраструктур, зокрема, це освітлення, дороги, тротуари, велосипедні доріжки. З іншого боку, це і обслуговування в Центрі надання адміністративних послуг, що полегшить селянам виготовлення будь-яких документів, це і прив’язка до закладів охорони здоров’я, освітніх закладів», – розказав, своєю чергою, Григорій Недопад.

Він переконаний у тому, що громади сіл лише виграють від добровільного об’єднання навколо Луцька. Григорій Вікторович пояснив, що Луцьк, як місто обласного значення, фактично вже має такий статус, як об’єднані територіальні громади, тому податки залишаються у місті, а субвенції ідуть напряму, чого немає у випадку сільських рад.

«Села виграють тим, що знаходитимуться у рівних умовах із Луцьком. Наприклад, прямі медичні та освітні субвенції значно збільшують бюджет об’єднаної громади, тобто й тих сільських рад, які до неї входять. Окрім того, селяни матимуть легший доступ до закладів охорони здоров’я», – відзначив перший заступник Луцького міського голови і підкреслив, що Луцьк, зі свого боку, зробив перший крок і показав те, що готовий до об’єднання, зараз же все залежить від сільських рад.

Так, голова сільської ради Гіркої Полонки Ніна Симонович повідомила, що лист-звернення від Луцької міської ради до них надійшов нещодавно – 3 серпня, і зазначила, що відповідно до процедури збере громадські обговорення, на яких і вирішиться питання щодо ініціативи Луцької міськради.

«Протягом 30 календарних днів я зберу усю громаду (це три села, п’ять тисяч населення), тобто всіх жителів, хто небайдужий до цього питання. Ми проведемо громадські обговорення, потім – сесію сільської ради, і згідно з протоколом надамо відповідь міській раді», – розповіла Ніна Леонідівна й додала, що жителі сіл по-різному оцінюють ідею добровільного об’єднання.

Не приховує свою стурбованість щодо потенційного об’єднання навколо Луцька очільник Прилуцької сільської ради Валентин Арчибасов, який зауважив, що не потрібно гарячкувати з прийняттям рішення, необхідно, перш за все, розглянути всі можливі за/проти та обговорити їх на громадському обговоренні.

«Неврегульованість нашого законодавства не дозволяє нам із оптимізмом дивитися вперед. Якщо ми сьогодні об’єднаємося, то завтра держава кине все на наші плечі. Це я в загальному кажу, тому на сьогоднішній день вважаю, що потрібно розважливіше підійти до цього питання», – сказав Валентин Андрійович.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Селюк Показати IP 9 Серпня 2017 19:15
Пішли на фіг!
Женік до Селюк Показати IP 10 Серпня 2017 14:15
Сам іди
Лучанин Показати IP 9 Серпня 2017 20:16
Сільські голови будуть все робити щоб не об'єднатися з Луцьком.
Женік до Лучанин Показати IP 10 Серпня 2017 14:15
Будуть
сільпух до Женік Показати IP 10 Серпня 2017 16:15
правильно роблять. ці с....кі не переживають за людей, а тільки за землю. щоб потім продати забудовнику.
бритва оккама Показати IP 9 Серпня 2017 20:35
місто півроку без мера...Борці за владу влаштували фарс,який веде до хаосу...Приєднуйтесь усі...Ласкаво просимо...
полонка Показати IP 9 Серпня 2017 20:55
а для чого нам Луцьк в програмі децентралізації - ми з одного цукрового заваду можем жирувати вулиці у нас і так освітлені по єВРОПЕЙСКІ, ДОРОГИ потроху роблять амбулаторію на Корольовій візьмем в аренду
Олег Показати IP 9 Серпня 2017 23:29
Схоже тортик з земель трьох сільських рад депи міськради вже поділили між собою?!!
123 до Олег Показати IP 10 Серпня 2017 09:00
попстять
Я Показати IP 10 Серпня 2017 07:55
Спочатку в діючих межах міста велосипедні доріжки поробіть та інфекційну лікарню до ладу приведіть, ліхтарі поставте!!!!
Лучанин обурений Показати IP 10 Серпня 2017 08:09
Ключовим тут є "збільшення житлового фонду", немає місця у Луцьку для будівництва багатоповерхівок, тому забудовники добралися до сіл. Тепер всі кошти з міського бюджету будуть йти туди на розвиток інфраструктури, а ці села завантажать купою багатоповерхівок, гіпермаркетів, парковок. Місто до ладу не можуть привести, грошей порстійно не вистачає, сморід стоїть,секонд хенд з ринком скоро на територію замку розповзеться, велосипедні доріжки так і не робляться, в парку в канавах відходи плавають. А вони вирішили сусідніми селами займатися = гроші заробляти. Лише центр міста до ладу привели, а далі? Цукровий, ГПЗ, Дубнівька?
Женік до Лучанин обурений Показати IP 10 Серпня 2017 14:13
А чому б і секонд не пустити в замок? Чебуреки ж пускаємо кожні 2 тижні
Коза Показати IP 10 Серпня 2017 10:16
Правильно! Треба розбудовувати Луцьк. А на роботу будемо їздити в Польщу. А школи будуть працювати в 3 зміни - бо навіть одну не спромоглися відкрити при забудованому цілому кварталі.
лучанка Показати IP 10 Серпня 2017 11:25
Об"єднуватися встигнемо.Після виборів мера.Чи не терпиться?
село села так навіщо Показати IP 14 Серпня 2017 09:55
землю під забудову хочете забрати ??

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus