USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Укрупнення не уникнути»: коли навколишні громади приєднаються до Луцька

26 Травня 2020 18:48
Процес приєднання до Луцька навколишніх громад має завершитися до 25 липня. І вже на основі нових адміністративно-територіальних одиниць восени відбуватимуться місцеві вибори.

Про причини та перспективи об’єднання навколишніх громад із Луцьком розповіли виконувачка обов’язків виконавчого директора Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Мар’яна Конончук та перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад.

Про це йшлося під час програми «На часі» телеканалу UA:Волинь.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України затвердив перспективний план формування територій громад Волинської області, відповідно до якого до складу Луцької територіальної громади увійдуть Боголюбська, Жидичинська, Заборольська, Іванчицівська, Княгининівська, Одерадівська, Озерцівська, Прилуцька, Рокинівська та Шепельська громади.

Натомість Боратинська, Липинська, Підгайцівська та Гіркополонківська громади, теж прилеглі до міста, за перспективним планом до Луцька не потрапляють.

Читайте також: «Від приєднання всіх навколишніх громад Луцьк суттєво виграв би», – Малиновський про затверджений план об’єднання

Як зазначила Мар’яна Конончук, під час розробки перспективного плану формування територій громад Волинської області враховувалися критерії, визначені в методиці формування ОТГ: індекс податкоспроможності, кількість населення, кількість опорних шкіл, кількість школярів і дітей дошкільного віку.

Спершу йшлося про приєднання до Луцька всіх громад

«На сьогодні питання виникає в мешканців Княгининівської, Жидичинської та Заборольської ОТГ, адже вони відповідають критеріям методики, однак за новим перспективним планом увійшли до меж Луцька, – розповіла представниця Асоціації міст України. – Не було дискримінації між ОТГ. Спочатку йшлося про приєднання всіх громад до Луцька, але з метою збереження для області коштів державного бюджету, які ідуть як реверс по Луцьку, Боратину, Липинській ОТГ, вирішили за краще зберегти ці територіальні громади, «послабивши» їх за рахунок долучення інших громад. Так, Боратинська ОТГ не залишається у своєму первинному вигляді – до неї передбачено доєднання біднішої Гіркополонківської ОТГ. Тоді бюджет Боратинської громади буде ділитися на загальну кількість мешканців».

Вона наголосила, що для опрацювання перспективного плану розвитку територій було проведено безліч консультацій і переговорів, засідань спільних робочих груп. А питання об’єднання безпосередньо вирішували Міністерство розвитку громад та територій і Кабінет міністрів за участі народних депутатів області.

До реального об’єднання залишається небагато часу

«Можна чітко сказати, що цей перспективний план є найбільшим компромісом в інтересах волинських громад. І до реального об’єднання залишається небагато часу – цей процес має завершитися до 25 липня, поки не будуть подані документи до Центральної виборчої комісії. Вже на основі нових адміністративно-територіальних одиниць будуть відбуватися місцеві вибори 25 жовтня 2020 року, – пояснила в. о. директора Волинського регіонального відділення Асоціації міст України. – Статус села в села ніхто не забирає, воно залишається селом, має своїх представників (депутатів), які виражають інтереси сільського населення. Тому рекомендую волинянам уважно поставитися до процесу обрання депутатів, які будуть представляти їхні інтереси в Луцькій міській раді після проведення виборів, тому що на сьогоднішній день не голова вирішує всі інфраструктурні питання і питання, пов’язані з розвитком громади, а саме рада».

Згода мешканців не потрібна

Після такого об’єднання, як повідомила Мар’яна Конончук, територія міста Луцька збільшиться утричі, кількість населення – на 11%, а мешканці громад отримають статус мешканців Луцького муніципалітету, що дасть їм право користуватися інфраструктурою міста (зокрема, пільговим проїздом), безкоштовного відвідування дітьми художніх, музичних шкіл тощо.

Водночас очільниця регіонального відділення Асоціації міст України відзначила, що юридично згода мешканців населеного пункту про об’єднання громад не потрібна, оскільки Закон України «Про місцеве самоврядування» передав повноваження по зміні меж ОТГ і визначення їх центрів Кабінету міністрів, допоки не буде прийнято закон «Про засади адміністративно-територіального устрою України».
Об’єднання областей – питання часу

Григорій Недопад розказав, що міськрада розраховувала на те, що до Луцька приєднається більша кількість громад.

«Ми прагнули утворення великої громади, аби в подальшій перспективі розвитку області кількість населення ОТГ ставила б усі крапки в питання об’єднанні областей. Звісно, це поки далека перспектива, але вона все рівно настане, – зауважив перший заступник міського голови. – Обов’язково будуть звернення до Кабміну і Верховної ради від Луцької міської ради про включення до міста і Боратинської, і Липинської, і Підгайцівської, і Гіркополонківської ОТГ, аби в подальшому Луцьк залишився обласним центром, а мешканці Княгининівської, Підгайцівської, Боратинської та інших ОТГ жили у Волинській області, а не в Рівненській чи Тернопільській. Ми знаємо і про реверсну дотацію, і про кошти, які йтимуть у держбюджет із нашого бюджету, але ми тоді були б однією великою сформованою громадою, яка напевно могла би розвиватися в більш широких межах. І мирні мітинги біля ОДА (мешканців Княгининівської та Заборолівської ОТГ, – ВН) проти приєднання до Луцька виглядають трохи смішно, тому що місто так само хоче розвиватися, як і громади. Жодна ОТГ, яка увійде до Луцька, нічого не втратить тому, що розвиток буде поступальним, помірним і відбуватиметься у всіх напрямках».

Ніхто землю в селян не відбиратиме

Заступник мера Луцька розповів, що приєднання громад до міста дозволить вирішити насамперед інфраструктурні питання, адже, до прикладу, місцеве сміттєзвалище знаходиться в Брищі, а очисні – в Липлянах. Також нагадав, що після об’єднання Луцька з Прилуцьким мешканці населених пунктів Прилуцького старостинського округу відзначають покращення щодо отримання адміністративних послуг.

Окрім того, посадовець акцентував, що земельні побоювання селян марні, адже вся земля документально оформлена, тож ніхто відібрати її, аби продати чи віддати під будівництво багатоповерхівок, не може.

«Реформа децентралізації впроваджується з 2015 року. Були різні шляхи та модифікації, але укрупнення, зокрема й областей, не уникнути. Це 100%», – сказав Григорій Недопад.

Він додав, що розвиток у нових реаліях розпочнеться вже після виборів восени цього року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Олександр Показати IP 26 Травня 2020 19:35
В Боголюбську с/р входить Тарасово чи ні ?
бувалий Показати IP 26 Травня 2020 22:00
саша ти проспав це все заборольська отг
забороль Показати IP 26 Травня 2020 22:11
конончук читай ст 5 європейскої хартії місцевого самоврядування - громаду повинні запитувати, або референдум
ЗНАЮ Показати IP 27 Травня 2020 03:55
ОТО ПОСлАБИЛИ ПІДГАЙЦІ ТА ЛІПИНИ, обєднали їх, сміх та й годі..далі місцеві царьки там будуть правити, усіх їх до луцька...або забрати модерн експо, та весь проспект, де автошкода...от тоді хай проживуть
Виборець Показати IP 27 Травня 2020 09:02
"...до складу Луцької територіальної громади увійдуть Боголюбська, Жидичинська, Заборольська, Іванчицівська, Княгининівська, Одерадівська, Озерцівська, Прилуцька, Рокинівська та Шепельська громади". Станом на 26,05,2020 ніби таких громад, як Боголюбська, Одерадівська та Шепельська немає. Чи щось пропустив.
Мешканка Показати IP 27 Травня 2020 10:48
Безкоштовний проїзд чи школа. Вони там в облраді курять чищо. А от Підгайці треба до Луцька бо Семенюк вже себе відчуває Богом над людьми.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus